Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Schaeuble «απαντάει» στον Τσακαλώτο: Η μείωση του χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα

 18/11/2016 - 23:48

Ο Schaeuble «απαντάει» στον Τσακαλώτο: Η μείωση του χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Δεν σταματά ποτέ να εξαπολύει «βολές» προς τον ελληνικό λαό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, κλείνοντας έτσι τα μάτια του στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εγχώρια οικονομία και κοινωνία μετά από 7 και πλέον χρόνια κρίσης. 
«Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους.
Έχουν, σε σχέση με το ΑΕΠ τους, σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, ο κ.Schauble ξέκοψε κάθε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, προσπερνώντας ουσιαστικά τις σχετικές εκκλήσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Barack Obama.
«Η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Δεν έχει κάνει ακόμη (η Ελλάδα) αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. 
Αν γίνει διαγραφή χρέους, τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος) δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. 
Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «θα συζητήσουμε για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης».

Οι δηλώσεις του Wieser

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σημερινές δηλώσεις του Schaeuble έγιναν λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη στο Bloomberg, του επικεφαλής του EuroWorking Group, Thomas Wieser, o οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι Θεσμοί που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Wieser, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Wieser.
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg. 

Η συνέντευξη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal

Εν μεταξύ, σήμερα επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal, απηύθυνε προειδοποίηση προς όλους τους επίσημους πιστωτές ζητώντας αναδιάρθρωση του χρέους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μην τελειώσει η ελληνική κρίση.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι εάν καθυστερήσει μια λύση να καταστεί το ελληνικό χρέος, για παράδειγμα δύο χρόνια, οι επενδυτές θα καθυστερήσουν τις αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος ακόμη και έως τον Ιανουάριο, θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσουμε τη διαδικασία που θα μας φέρει εκτός Μνημονίου, κάτι που είναι πλέον κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν δεν συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες, θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να τεθεί ένα τέλος στην επταετή κρίση της χώρας του. 
Τα σχόλια του Τσακαλώτου, έγιναν μόλις μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama στην Αθήνα, ο οποίο υποστήριξε το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. 
Οι Γερμανοί πολιτικοί, και ιδίως ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble έχουν πολλάκις αναφέρει ότι το το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. 
Ο Τσακαλώτος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη να δείξει ότι μπορεί να καθορίσει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματά της.
Εν μέσω αυξανόμενου πολιτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις, είπε ο Τσακαλώτος. 
"Αν αναβάλλει απλώς πολιτικές αποφάσεις ... τότε οι άνθρωποι θα λένε ότι δεν λειτουργεί."
Η Αθήνα προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι πραγματοποιεί το σύνολο των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, και τώρα αξίζει μια αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα επιτρέψει να καταγράψει μικρότερα πλεονάσματα του προϋπολογισμού στο μέλλον.
Καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο θα διευκόλυνε επίσης την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βήμα που ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 και να βοηθήσει να ξεκλειδώσει την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Η επείγουσα δράση είναι ζωτικής σημασίας, υποστήριξε. 
Μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα σήμαινε την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο, δήλωσε ο Τσακαλώτος. 
Και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018. 
«Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας βγάλει από το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι εφικτό», είπε.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν αντιπαραθέσεις όλο το χρόνο για το πότε και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 
Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να επεκτείνει ριζικά την ωρίμανση των δανείων διάσωσης και να κλειδώσουν τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον. 
Ο Schaeuble έχει δηλώσει ότι το ζήτημα μπορεί να περιμένει.
Ο κ Τσακαλώτος απέρριψε τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, λόγω των γερμανικών εκλογών του επόμενου έτους. 
Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα μεταφραστεί σε μια αισθητή αύξηση του κόστους για τον μέσο ψηφοφόρο στη Γερμανία, ανέφερε ο Τσακαλώτος. 
Αντίθετα, είπε, η Γερμανία εμφανίζει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητά της για την. 
"Σε κάποιο στάδιο της σχέσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. 
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταφράζεται σε τεράστιες δαπάνες", είπε.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδιναν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό ζωνάρι, αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους - κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. 
Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης - επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Donald Trump - αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Η αριστερά πρέπει να προσδιορίσει «μια ατζέντα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να δει τη θέση του σε μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία». 
Κατά τον ίδιο, τα κεντροαριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέδρασαν πολύ καλά στην ευρεία οικονομική ανασφάλεια πολλών ψηφοφόρων της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εν μέσω των ταχύτατων οικονομικών αλλαγών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...