Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Νέο τύπου μόνιμο «κόφτη» σε μισθούς - συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζητάει το ΔΝΤ - Μάλλον 14/12 οι θεσμοί στην Αθήνα

 

12/12/2016 - 01:32
Νέο τύπου μόνιμο «κόφτη» σε μισθούς - συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ ζητάει το ΔΝΤ - Μάλλον 14/12 οι θεσμοί στην Αθήνα
* Οι Θεσμοί δεν ακόμη εκπέμψει σήμα σχετικά με το πότε θα έρθουν στην χώρα μας στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημέρα θα είναι η Τετάρτη 14/12
Με την Αθήνα να απειλείται από την εφαρμογή ενός μόνιμου και πιο διευρυμένου «κόφτη» στους μισθούς και τις συντάξεις, κυβέρνηση και δανειστές λαμβάνουν θέσεις μάχης κυβέρνηση και δανειστές ενόψει της επανέναρξης- εκτός απροόπτου μέχρι τέλος της εβδομάδας- του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. 
Αν και οι πιστωτές δεν ακόμη εκπέμψει σήμα σχετικά με το πότε θα έρθουν στην χώρα μας στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημέρα θα είναι η Τετάρτη 14/12/016. 
Βέβαια δεν βάζουν και το χέρι τους στην φωτιά καθώς οι θεσμοί δεν δείχνουν να βιάζονται όπως κάνει η ελληνική πλευρά…
Για την ώρα τα μηνύματα που στέλνονται ένθεν κακείθεν αποσκοπούν ουσιαστικά στην ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων και στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, με στόχο ο καθένας να επιβάλλει τις προτάσεις του, στη σκληρή διελκυστίνδα που πρόκειται να ακολουθήσει.
Στα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι το εργασιακό και τα δημοσιονομικά, προστέθηκε εσχάτως και η ενόχληση των δανειστών από την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί διεξοδικά με τους πιστωτές, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, με το ΔΝΤ να επιμένει στον προσδιορισμό από τώρα μέτρων ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ, εάν δεν μειωθεί ο στόχος στο 1,5% (από 3,5% του ΑΕΠ) την τριετία 2018-2021.
Το Ταμείο επιμένει για «αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας διαρθρωτικά μέτρα» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Το σύνολο των μέτρων που απαιτεί το Ταμείο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ανέρχεται στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν αυτό τον λογαριασμό ακόμη και στα 5 δις. ευρώ.
Και σε αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει μόνο η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.
Το Ταμείο  σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει στο τραπέζι την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% αλλά και την θεσμοθέτηση ενός διευρυμένου «κόφτη» δαπανών. 
Ο νέος «κόφτης» θα ορίζει προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα και όρια αποκλίσεων από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε, ανάλογα με την απόκλιση, να ενεργοποιείται αυτομάτως η μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό (μέσω μειώσεων μισθών και απολύσεων), να «ψαλιδίζονται» αυτομάτως οι συντάξεις και να καταργούνται συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές.

Η κεντρική ιδέα για τον μηχανισμό έχει ήδη συμφωνηθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να την υλοποιήσει ειδάλλως όπως έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση. 
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του «κόφτη», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα» για το 2019 και το 2020, ενώ δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση το οποίο επιμένει σε μέτρα που οδηγούν με μόνιμη και αποτελεσματική αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Σε αυτό οι τεχνοκράτες του Ταμείου πάντα πίεζαν προς την κατεύθυνση της κατάργησης ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σε μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας.
Ζήτημα αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015 αλλά και της πρώτης αξιολόγησης αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού έγιναν άλλες παρεμβάσεις στον φόρο που προκάλεσαν μεγάλες επιβαρύνσεις.
Συγκεκριμένα, μετατάχθηκαν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ πολλά προϊόντα ενώ από τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε και ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Επίσης, ξεκίνησε και η σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Μια αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα φέρει σε μόνιμη βάση αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ καθώς θα πλήξει άμεσα όλους τους φορολογούμενους. Όσον αφορά στο θέμα του αφορολογήτου ορίου, πίσω από το ΔΝΤ κρύβονται και οι ευρωπαίοι δανειστές. «Γνωρίζουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σχετικά υψηλοί και η φορολογική βάση σχετικά στενή. 
Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη», δηλώνει αξιωματούχος της ευρωζώνης, ζητώντας εμμέσως διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...