Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Επιδεινώνονται οι σχέσεις ΔΝΤ, Γερμανίας, Ελλάδος – Μετατίθεται η έκθεση βιωσιμότητας για 2/2017 – Στις 9/3/2017 ή 27/4 το QE

 

Επιδεινώνονται οι σχέσεις ΔΝΤ, Γερμανίας, Ελλάδος – Μετατίθεται η έκθεση βιωσιμότητας για 2/2017 – Στις 9/3/2017 ή 27/4 το QE
Και ενώ το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και δανειστών είναι πολύ μεγάλο η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ερήμην των δανειστών ανακοίνωσε κοινωνικό πακέτο 617 εκατ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Σοβαρότατη επιδείνωση στις σχέσεις ΔΝΤ, Γερμανίας και Ελλάδος καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής ύψους 617 εκατ ευρώ έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται μονομερείς και βιαστικές κινήσεις. 
Εν τω μεταξύ τα βασικά ζητήματα της αξιολόγησης το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και οι μειώσεις συντάξεων συνεχίζουν να αποτελούν κομβικής σημασίας επιδεινούμενο πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας και του ΔΝΤ που έχουν κοινή θέση σε αυτά τα ζητήματα. 
Ήδη από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου το κλίμα για την Ελλάδα ήταν πολύ αρνητικό. 
Όπως αναφέρει αξιόπιστη πηγή είναι πρώτη φορά μετά το 2012 όπου οι βασικοί πρωταγωνιστές του Eurogroup έβαλαν ξανά κόκκινες γραμμές…
Το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και οι μειώσεις συντάξεων αποτελούν κόκκινες γραμμές.. 
Το ΔΝΤ ζητάει για μετά το 2018 και μειώσεις -25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. 
Και ενώ το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και δανειστών είναι πολύ μεγάλο η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ερήμην των δανειστών ανακοίνωσε κοινωνικό πακέτο 617 εκατ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Όμως με βάση καλά ενημερωμένες πηγές – ενώ η Ελλάδα μπορεί να λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες όταν ξεπερνάει τους στόχους – οι δανειστές εν μέσω μιας ανοικτής αξιολόγησης έχουν ενοχληθεί από τις ενέργειες της Ελλάδος. 
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Τσίπρας με διάγγελμα χθες 8/12/2016 ανακοίνωσε ένα κοινωνικό πακέτο γιατί λόγω επικείμενου αδιεξόδου προετοιμάζει εκλογές. 
Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μέσω του κοινωνικού πακέτου ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τα μέτρα σοκ για αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων που 100% θα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. 
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή είναι αδύνατο να κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο του 2016 και πλέον το όλο ζήτημα μεταφέρεται για τις 20 Ιανουαρίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup. 
Επίσης η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο να προετοιμαστεί πριν τον Φεβρουάριο του 2017 καθώς απαιτούνται πολλά στοιχεία και προβολές βασικών και δυσμενών σεναρίων και όλα αυτά θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Η μετάθεση της δημοσιοποίησης της έκθεσης βιωσιμότητας από την ΕΚΤ θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 19 Ιανουαρίου του 2017. 
Το πιθανότερο σενάριο είναι 9 Μαρτίου του 2017 ή και λίγο αργότερα 23 Μαρτίου του 2017. 
Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017 ενδέχεται να μεταθέσει και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων ακόμη και τον Απρίλιο στις 27 Απριλίου του 2017. 
Άρα η αξιολόγηση θα πάει τον Ιανουάριο του 2017 σε ένα θετικό σενάριο.
Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2017 
Ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα κάποια στιγμή Μάρτιο ή Απρίλιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ