Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΣΚΑΝΤΖΕΣ

 

Οι παλιοί παίκτες και οι νέοι που δεν έχουν βρεθεί ακόμη
Κ ενό εξουσίας. Αυτές οι δύο λέξεις αρκούν, νομίζω, για να περιγράψουν τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή μάχη που δίνει για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων από την έναρξη της διακυβέρνησής του έως σήμερα στο εσωτερικό της χώρας. Ο Τσίπρας όρισε ως εχθρούς του τα κανάλια, τις τράπεζες, τις παράγκες και το παρακράτος (θεωρεί ότι τον αντιμάχεται κρυμμένο στον σκληρό πυρήνα του κράτους) και τους κήρυξε τον πόλεμο.

Δύο χρόνια μετά, αν κάνει ταμείο, θα διαπιστώσει ότι εξόντωσε σε μεγάλο βαθμό εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού δημόσιου βίου στα ΜΜΕ, στις τράπεζες, στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στη Δικαιοσύνη. Υπό αυτή την έννοια είναι σχετικώς κερδισμένος. Ικανοποίησε έως και τον Σόιμπλε που θρέφει παραδοσιακή αντιπάθεια στους Ελληνες ολιγάρχες. Αν όμως κάνει τον κόπο να δει με ποιους τους αντικατέστησε, εκεί θα ατενίσει το χάος. Δείτε τις εξελίξεις στα κανάλια και στον Τύπο, μήνες μετά τον διαγωνισμό Παππά για τις άδειες και την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια.

Σχεδόν όλοι οι παλαιοί παίκτες, τους οποίους έχουν προσκυνήσει πρωθυπουργοί και πρωθυπουργοί, είναι είτε υπόδικοι στα δικαστήρια είτε γονατισμένοι στις εφορίες. Εξουδετερωμένοι. Ακόμη και οι υπερθεματιστές που κατέβαλαν χρήματα θα πρέπει να τα συμψηφίσουν τώρα με τους καταλογισμούς που τους επέβαλε για φοροδιαφυγή η Οικονομική Αστυνομία. Με ποιους τους αντικατέστησε όμως; Με τους βοσκούς; Με δύο κομματικά έντυπα που διαθέτει, επίσημα και ημιεπίσημα, τα οποία δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους;

Με όρους αγοράς αυτή η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να γίνει καθεστώς, όπως την κατηγορούν πολλοί από την από εδώ πλευρά. Κλείνει εκκρεμότητες με επενδύσεις (Ελληνικός Χρυσός - VLTs), αλλά υγιείς χρηματοδότες για να αντικαταστήσουν τη διαπλοκή με κάτι φρέσκο και νέο δεν διαθέτει. Λείπει η εμπιστοσύνη. Κάπως έτσι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εκφυλίστηκε σε επεισόδιο μεταξύ βαρόνων του ποδοσφαίρου.
Α κριβώς το ίδιο συνέβη στις τράπεζες, οι οποίες ζουν τη δική τους μεταπολίτευση. Εκπαραθυρώθηκαν οι τραπεζίτες που οικοδόμησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τη δεκαετία του 2000, στοχοποιήθηκαν διοικήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή και τώρα, ως φαίνεται, θα συρθούν σε προανακριτική μακράς διάρκειας. Σκάντζες όμως δεν ευρέθησαν. Θέλει η κυβέρνηση να κάνει παιχνίδι στην οικονομία αλλά τις τράπεζες ελέγχουν ο Στουρνάρας, ο Πόλσον, στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη ( σε δύο συστημικές τράπεζες) και πάει λέγοντας.

Η χώρα είναι μοιρασμένη σε τιμάρια. Τούτων δοθέντων, το χάος είναι μια ιδανική κατάσταση για κάποιον που είχε μάθει να ζει αντιμετωπίζοντας εχθρικά πυρά, αλλά μακροπρόθεσμα μην υπάρχει αμφιβολία: Το χάος οδηγεί σε βατερλό.
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...