Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Bloomberg: Τι θα συμβεί μετά το ιταλικό δημοψήφισμα - Τα σενάρια για τον M. Renzi

 

01/12/2016 - 16:30
Bloomberg: Τι θα συμβεί μετά το ιταλικό δημοψήφισμα - Τα σενάρια για τον M. Renzi
Ακόμα καιΑΝ χάσει, ο Renzi αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην εξουσία κάποια στιγμή στο μέλλον
Στην επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα της Ιταλίας για τη συνταγματική αναθεώρηση -που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου του 2016- αναφέρεται το Bloomberg.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, εάν χάσει στο δημοψήφισμα, το επόμενο πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella, για να επεξεργαστούν το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο Renzi έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας του.
Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα συνάδει με τις επιθυμίες του προέδρου Sergio Mattarella, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση της σταθερότητας, καθώς το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη ήττα του Renzi, να αναγκάσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και στην συνέχει να οδηγήσει την Ιταλία εκτός του ευρώ.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, σύμφωνα με το Bloomberg, οι συζητήσεις των Mattarella και Renzi θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής θέματα, μεταξύ άλλων:

Πρώτον, σταθερότητα

Εάν πράγματι ο Renzi προσφέρει την παραίτηση του, ο Mattarella θα του ζητήσει να το καθυστερήσει για λίγο καιρό, ούτως ώστε να γίνουν συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων.
Στόχος των εν λόγω διαβουλεύσεων θα είναι αξιολόγηση η παροχή υποστήριξης στον Renzi ή ενδεχόμενος ο ορισμός ενός διαδόχου.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο πρόεδρος της Γερουσίας Pietro Grasso ή υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να κληθούν να κρατήσουν το οχυρό εάν αποχωρήσει ο Renxzi.

Πίεση στην αγορά 

Ο χρόνος μπορεί να είναι πολυτέλεια για την αγορά της Δευτέρας (5/12/2016) εάν οι traders εκλάβουν άσχημα το αποτέλεσμα.
Η μεταβλητότητα του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ενισχυθεί και αυτή την εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο σημείο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.
Ωστόσο, οι ιδιαίτερα ευάλωτες τραπεζικές μετοχές της χώρας (έχουν υποχωρήσει κατά 50% από τον Ιανουάριο) θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο.

Το μέγεθος της ήττας

Η δύναμη της θέσης του Renzi θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της ενδεχόμενης ήττας του. 
Αν τουλάχιστον το 48% των ψηφοφόρων στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις του, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, αναφέρει στο Bloomberg αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι περισσότερο δύσκολα σε περίπτωση που η ήττα είναι πιο μεγάλη.

Η πιθανότητα μιας επιστροφής

Εάν ο Renzi παραιτηθεί, μπορεί την ίδια στιγμή να αρχίσει να σχεδιάζει την επιστροφή του. 
Οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι θα παραμείνει ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, κάτι που προσφέρει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην εξουσία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ενδεχόμενο της νίκης

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Renzi να αναδειχθεί νικητής στο δημοψήφισμα.
Ειδικότερα, εάν καταφέρει να «γυρίσει» το αποτέλεσμα που δίνουν οιΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, θα γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Ευρώπης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει μια πιο μαχητική προσέγγιση στην Ευρώπη για τη μετανάστευση αλλά και για την οικονομία.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nomura: Το ιταλικό δημοψήφισμα σε ένα πίνακα – Τα σενάρια αν κερδίσει το «όχι»

Το «μετά» του ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου παρουσιάζει σε σχεδιάγραμμα της ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση το περίπλοκο ενδεχόμενο επικράτησης του «όχι». 
Το δημοψήφισμα που προκάλεσε ο Matteo Renzi ο ιταλ΄΄ος πρωθυπουργός θα έχει ως ερώτημα τη μεταρρύθμιση ή μη του Ιταλικού Συντάγματος, ένα πολύ σημαντικό θέμα εδώ και 10ετίες για τους Ιταλούς.
Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο «όχι», ωστόσο οι περισσότεροι επιφυλάσσονται για το αποτέλεσμα, μετά και τις ανατροπές στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. 
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει προαναγγείλει πως ίσως παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, κάτι που θα σημάνει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας στην ήδη δοκιμαζόμενη από την (οικονομική και τραπεζική) κρίση ιταλική οικονομία. 
Όπως τονίζει η Nomura, αν επικρατήσει το «ναι» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου τότε φυσικά ο κ.Renzi θα παραμείνει πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έχει υποσχεθεί. 
Βέβαια, ο απώτερος σκοπός είναι η διατήρηση πλειοψηφίας από το Δημοκρατικό Κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, κάτι που απειλείται από τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά (στις δημοσκοπήσεις) του κινήματος «Πέντε Αστέρων». 
Ωστόσο, αν επικρατήσει το «όχι», τα πράγματα περιπλέκονται…
Αν τελικά ο κ.Renzi δεν παραιτηθεί, τότε θα μετατραπεί σε «υπηρεσιακό» πρωθυπουργό, καθώς αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο τότε ίσως προχωρήσει για πολιτικούς λόγους και σε πρόωρες εκλογές.
Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του νόμου και να παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2018.
Τέλος, δεν μπορεί να παραλειφθεί και το ενδεχόμενο ο Ιταλός πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να μην προκαλέσει πρόωρες εκλογές, κάτι που όμως θα «τσαλακώσει» κατά πολύ την εικόνα του. 
Αν όμως ο κ.Renzi παραιτηθεί, τότε θα φέρει μαζί του και την πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική μας χώρα. 
Εξηγώντας, η Nomura εκτιμά πως υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:
- Ο κ.Renzi να καλέσει αμέσως εκλογές, οπότε και δε θα προλάβει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, άρα μάλλον θα χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

- Να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα προκαλέσει εκλογές μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

- Να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα περιμένει τις προγραμματισμένες εκλογές του 2018, αλλάζοντας ίσως και τον εκλογικό νόμο.

Το σχεδιάγραμμα της Nomura



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...