Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Κόντρα τεχνοκρατών - πολιτικών για το ελληνικό πρόγραμμα - Τσίπρας: Υπέρβαση χωρίς απειλές - Στηρίζει ο Hollande

 

15/12/2016 - 13:16
Κόντρα τεχνοκρατών - πολιτικών για το ελληνικό πρόγραμμα - Τσίπρας: Υπέρβαση χωρίς απειλές - Στηρίζει ο Hollande
Οι τεχνοκράτες «τιμωρούν» την ελληνική κυβέρνηση κατηγορώντας την για μονομερείς ενέργειες, από την άλλη το πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε. στηρίζει τις αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού
Στα δύο είναι χωρισμένοι οι δανειστές όσον αφορά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες οδήγησαν τον ESM στην απόφαση να «παγώσει» την εφαρμογή της απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 
Από τη μία πλευρά οι τεχνοκράτες «τιμωρούν» την ελληνική κυβέρνηση κατηγορώντας την για μονομερείς ενέργειες, από την άλλη το πολιτικό προσωπικό της Ε.Ε. στηρίζει τις αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, από όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι είναι η ώρα για την υπέρβαση, χωρίς απειλές και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία. 
Η απόφαση του ESM προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, οι οποίοι έσπευσαν να τονίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρείς τις δεσμεύσεις της. 
Όσον αφορά την κόντρα που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το άρθρο - παρέμβαση Thomsen, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici απάντησε στο Ταμείο, καλώντας το να μην παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. 

Στήριξη από Hollande, Sapin, Moscovici, Schulz

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. 
Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».
«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Στήριξη στην Ελλάδα και την απόφασή της να διανείμει το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους έδωσε ο Pierre Moscovici, με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στον Αλέξη Τσίπρα: "μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση και αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που ούτως η άλλως προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την δεύτερη αξιολόγηση".
Ο γάλλος επίτροπος "φωτογράφισε" το Βερολίνο και τον Wolfgang Schauble, ενώ επαναδιατύπωσε την εκτίμηση πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας που δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων. 
Η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin.
Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Τσίπρας: Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση – Χωρίς απειλές και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία

Την θέση ότι «είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας» είπε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της».
«Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές.
Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. 
Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte και με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Theresa May.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την καγκελάριο Angela Merkel, τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel και με τις πολιτικές ηγεσίες των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Κόντρα Schaeuble - ΔΝΤ στην πλάτη της Ελλάδας
Κοινός παρανομαστής στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schauble. 
Δεν είναι τυχαίο ότι της απόφασης του ESM προηγήθηκε η παρέμβαση του Βερολίνο, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητά εξηγήσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να καθυστερήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. 
Η απόφαση του ESM υπαγορεύτηκε από το Βερολίνο, σε μια λογική τιμωρητική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που εξηγεί την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων στον Τσίπρα. 
Όσον αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα λιτότητας, αυτή εκπορεύεται από την εμμονή του Schaeuble στα υψηλά πλεονάσματα, η οποία τορπιλίζει την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...