Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

N. Παρασκευόπουλος για αποφυλάκιση Αφγανού: Φταίνε οι κακές συγκυρίες!

 

N. Παρασκευόπουλος για αποφυλάκιση Αφγανού: Φταίνε οι κακές συγκυρίες!
Στις κακές συγκυρίες απέδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος την αποφυλάκιση του Αφγανού που βίασε και σκότωσε την 19χρονη Γερμανίδα, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό και αδήλωτο χρήμα. Μάλιστα, υπερασπίστηκε πλήρως τον νόμο του, με τον οποίο αποφυλακίστηκε ο αλλοδαπός λόγω καλής διαγωγής.
«Εγώ, νομίζω ότι οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει, στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική, η οποία διευκολύνει την δευτερογενή πρόληψη από το έγκλημα λόγω  του ότι προσφέρει δυνατότητες επανένταξης», είπε ο βουλευτής -πλέον- του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, εξήγησε τις συνθήκες που ο Αφγανός αφέθηκε ελεύθερος. Ειδικότερα τόνισε: «Είχαμε μια περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας που οδήγησε σε απόλυση μετά από την έκτιση 2,5 ετών περίπου στην φυλακή, που κρίθηκε, ότι λόγω της αγωγής εντός της φυλακής του συγκεκριμένου ατόμου, μπορούσε να ακολουθήσει απόλυση από τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές να έχουμε αυτή την επιείκεια και στην περίπτωση των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση των ενηλίκων σε άλλα εγκλήματα τα οποία υπάρχουν».
Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον νόμο, υποστήριξε ότι η απόλυση φυλακισθέντων δεν «αποτελεί εθνική ιδιομορφία, αλλά συμβαίνει σε όλες τις χώρες». Κατά τον ίδιο, «στους ανηλίκους, όπως είχαμε να κάνουμε εδώ, δεν έχουμε την κοινή ποινή, δεν θέλουμε ούτε καν να την λέμε ποινή για να προστατεύουμε την δυνατότητα διαπαιδαγώγησης και της επανένταξης των ανηλίκων και την ονομάζουμε κράτηση σε ‘Ειδικό Κατάστημα’. Αυτή, έχει και μικρότερη διάρκεια από αντίστοιχες ποινές που θα είχαν επιβληθεί σε ενηλίκους, αλλά έχει και μια μεγάλη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά την απόλυση».
Τι απαντούν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αργά το βράδυ με την οποία παρουσιάζουν το ιστορικό της σύλληψης και της αποφυλάκισης του Αφγανού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.
Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:
Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.
Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.
Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:
Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.
Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλή­ρωσε 581 ημέρες εργασίας.
Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.
Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.
Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας.
Οργισμένη η γερμανική κυβέρνηση
Την έντονη ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η υπόθεση του νεαρού μετανάστη από το Αφγανιστάν ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές φυλακές πριν εκτίσει την ποινή του και εν συνεχεία συνελήφθη στη Γερμανία για τον βιασμό και τη δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας στην πόλη του Φράιμπουργκ.
«Πρόκειται για ένα πολύ εξοργιστικό περιστατικό. Σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών για εγκληματίες.
Δεν είναι γνωστό εάν το θέμα θα τεθεί κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο.
Ο κατά δήλωσή του 17χρονος συλληφθείς είχε καταδικασθεί στη χώρα μας το 2014 σε δέκα χρόνια κάθειρξη για βίαιη επίθεση έναντι μίας νεαρής κοπέλας, αποφυλακίστηκε όμως ένα χρόνο αργότερα και κατόρθωσε να φτάσει στη Γερμανία.
Εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες ή πρόσφυγες είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου, τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει κερδίσει έδρες σε σειρά τοπικών κοινοβουλίων υιοθετώντας ανοιχτά ξενοφοβική ρητορική.
Το AfD έχει εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση του νεαρού Αφγανού, όπως άλλωστε έπραξε και μετά τις εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών από μετανάστες στην Κολονία, την παραμονή της περσινής πρωτοχρονιάς.
Δεν είχε ενημερωθεί η Interpol
Σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο dpa αναφέρει ότι «Τα ίχνη του δράστη χάθηκαν από την Ελλάδα, κι ενώ είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, οι ελληνικές αρχές δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης».
«Ούτε η Interpol ούτε το πληροφοριακό σύστημα της ζώνης Schengen SIS είχαν ενημερωθεί», σημειώνει και η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανών υπαλλήλων της εγκληματολογικής Υπηρεσίας,  André Schulz, κάνει λόγο, μιλώντας στην Bild, για «κατάφωρη αποτυχία» των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας ότι «εάν οι Έλληνες είχαν εκδόσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του», θα είχαν λάβει γνώση και οι γερμανικές αρχές κατά την είσοδό του στη Γερμανία.
Αλλά και ο πολιτικός του SPD, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Burkhard Lischka, σε δηλώσεις του στην Rheinische Post, άσκησε κριτική στη στάση των ελληνικών αρχών. Εάν όντως επιβεβαιωθούν τα πραγματικά περιστατικά, σημειώνει, «τίθεται προ πάντων το ερώτημα πώς ένας καταδικασθείς για τόσο βαρύ αδίκημα αποφυλακίστηκε μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μπόρεσε και να βγει από τη χώρα». Στις ελληνικές αρχές θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να καταλογιστεί δόλος, σημειώνει ο ίδιος.
Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...