Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 
Στην κάλυψη της "τρύπας" του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα πάνε τα 421 εκατ. ευρώ τα οποία θα εξοικονομηθούν το 2017 από την περικοπή έως 50% του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στοCAPITAL.gr πως τα κεφάλαια τα οποία θα εξοικονομήσει ο κρατικός προϋπολογισμός από τη μείωση του εν λόγω επιδόματος το οποίο λαμβάνουν ακόμα 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων του ΕΦΚΑ στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, κλπ.) από 1.1.2017.
Έτσι καταρρίπτεται για άλλη μία φορά η γραμμή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία βασικό μέλημα της είναι η "προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων".
Και αυτό γιατί η απώλεια έως και του 50% από το ΕΚΑΣ θα αφορά τους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι παίρνουν αθροιστικά σύνταξη (κύρια και επικουρική) έως 664 ευρώ.
Η εν λόγω μείωση  στο ΕΚΑΣ θα προκαλέσει μείωση έως 7%-8% στις μηνιαίες αποδοχές 250.000 χαμηλοσυνταξιούχων. 
Η παρέμβαση αυτή στο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου ότι θα ισχύσει από 1.1.2017 και έτσι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν οι περικοπές θα πρέπει να έχουν καθοριστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016.
Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ενδέχεται να χάσουν μέρος του επιδόματος αυτού ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε έχει οριστεί ότι θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου (λόγω Χριστουγέννων) . 
Η μείωση αναμένεται να είναι κλιμακωτή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης την οποία λαμβάνει ένας χαμηλοσυνταξιούχος. 
 
Νέο "τσεκούρι" στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ

Αλλά 337 εκατ. αναμένεται να εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις. 
· Από την επιβολή του πλαφόν στις ατομικές συντάξεις των 2000 ευρώ και στις πολλαπλές συντάξεις των 3000 ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν το 2017 κοντά στα 132 εκατ. ευρώ.
· Από τις μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις (δηλαδή σε εκείνες τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016) θα εξοικονομηθούν 119 εκατ. ευρώ.
· Από τις μειώσεις στις συντάξεις θανάτου (ή χηρείας) θα εξοικονομηθούν 47 εκατ. ευρώ.
· Από τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες κύριες συντάξεις θα εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ.
· Από τις μειώσεις στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων θα εξοικονομηθούν 26 εκατ. ευρώ.