Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σενάριο χάους – Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα βρεθεί προσωρινά χωρίς μνημόνιο; - 14 λόγοι για να μην ξεκινήσουν τσάμπα μαγκιές

 

19/01/2017 - 00:03
Σενάριο χάους – Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα βρεθεί προσωρινά χωρίς μνημόνιο; - 14 λόγοι για να μην ξεκινήσουν τσάμπα μαγκιές
Πριν η Ελλάδα υιοθετήσει ένα μοντέλο ατελέσφορης διαπραγμάτευσης στην λογική της μαγκιάς ας σκεφθεί τις συνέπειες....
Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα παραμείνει για κάποιο μεταβατικό διάστημα χωρίς μνημόνιο; 
Το σενάριο τρόμου που θα αναλυθεί, δεν έχει στόχο να κινδυνολογήσει αλλά να παρουσιάσει μια πτυχή που ελάχιστοι έχουν αναλύσει.
Εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και η Γερμανία ακυρώσει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα λόγω της απουσίας του ΔΝΤ θα απαιτηθεί ένα μεταβατικό διάστημα λίγων μηνών μέχρι να προετοιμαστεί το νέο αναθεωρημένο τρίτο μνημόνιο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. 
Σε αυτό το μεσοδιάστημα, το μεταβατικό διάστημα όπου η Ελλάδα τυπικά θα βρεθεί χωρίς την ομπρέλα του μνημονίου τι θα συμβεί; 
Καταστροφή αυτό θα συμβεί. 
Πριν σπεύσουν ορισμένοι και πουν ότι εάν είναι μεταβατική η περίοδος δεν θα επιτρέψουν όλα τα ενδεχόμενα μέρη η Ελλάδα να μην βρίσκεται υπό την προστασία του μνημονίου. 
Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα είναι πιθανά στην Ελλάδα όπου διαπραγματευόμαστε και στο τέλος τα κάνουμε χειρότερα. 
Τι θα συμβεί λοιπόν εάν υπάρξει ένα διάστημα για 3-4 ή 5 μήνες χωρίς μνημόνιο χωρίς πρόγραμμα στήριξης, χωρίς την κάλυψη του μνημονίου;

1)Το καθοδικό σπιράλ που θα δημιουργηθεί θα προκαλέσει συστημικό σοκ στην οικονομία, στις αγορές και ειδικά στις τράπεζες.

2)Το ELA το emergency liquidity assistance η έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα θα εκτοξευθεί στις τράπεζες και από την φάση όπου το μειώνουν επιθετικά θα το αυξήσουν επιθετικά. 

3)Το waiver το οποίο προσφάτως επανήλθε θα αποσυρθεί οπότε η ΕΚΤ δεν θα κάνει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν δραματικά οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών.

4)Στα ομόλογα και στα πάσης φύσεως collaterals η ΕΚΤ θα επιβάλλει επιθετικά haircut αποδυναμώνοντας δραματικά την δεξαμενή εγγυήσεων των τραπεζών.

5)Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθολικά δεν θα είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής. 

6)Οι τράπεζες θα αποτύχουν στους στόχους για την μείωση των NPEs και θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου. 
Η πιθανότητα να χρειαστούν 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης θα είναι δραματική. 

7)Λόγω αυτής της νέας έκτακτης μεταβατικής περιόδου η ΕΚΤ υποχρεωτικά θα διενεργήσει stress tests ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες και σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να χρειαστούν νέα κεφάλαια είναι συντριπτική. 

8)Η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για bail in στις καταθέσεις προκαλώντας τρόμο στους καταθέτες. 

9)Το bank run στις καταθέσεις θα επανέλθει υπό το αυστηρό πλέγμα των capital controls και των περιορισμών που υπάρχουν. 
Όλοι θα αφαιρούν καταθέσεις από τις τράπεζες. 
Θα αλλάξουν σίγουρα και τα πλαίσια των capital controls. 
Θα ανακοινωθούν πολύ αυστηρά capital controls.

10)Τα σενάρια του Grexit όχι απλά θα επανέλθουν στον διεθνή τύπο και στα μοντέλα των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού αλλά το σπιράλ του Grexit θα εγκλωβίσει την χώρα και θα βυθίσει εκ νέου στο σκοτάδι την οικονομία. 
Προφανώς θα καταρρεύσει η προσπάθεια για ανάπτυξη και η ύφεση ξανά θα βρεθεί στο ελληνικό προσκήνιο.

11)Η ασφυξία ρευστότητας θα πλήξει την Ελλάδα και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση ώστε να μπορεί να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. 

12)Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα υποβαθμίσουν πάλι για πολλοστή φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

13)Με όρους αγοράς είναι προφανές ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα βρεθούν πάλι στα επίπεδα χρεοκοπίας, οι επενδυτές ειδικά στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα βγαίνουν επιθετικοί πωλητές. 

14)Το χρηματιστήριο σε ένα τέτοιο σοκ οι τραπεζικές μετοχές.... θα καταρρεύσουν  
Όχι 750 μονάδες δεν θα δούμε πάμε ολοταχώς στις 350 με 250 μονάδες δηλαδή μηδενισμός και απαξίωση. 
Χρεοκοπία. 

Συμπέρασμα 

Πριν η Ελλάδα υιοθετήσει ένα μοντέλο ατελέσφορης διαπραγμάτευσης στην λογική της μαγκιάς ας σκεφθεί τις συνέπειες στην οικονομία, τις τράπεζες και στην κοινωνία μιας περιόδου όπου η Ελλάδα θα τεθεί προσωρινά εκτός μνημονίου για ένα μεταβατικό διάστημα όχι συντονισμένα και σχεδιασμένα αλλά βίαια.
Η άποψη μας να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση με την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...