ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:30
Της Δήμητρας Καδδά
Στον δρόμο για τις έδρες των δανειστών είναι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου η ελληνική αντιπρόταση για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό "κενό" έως και για το 2018 (στα 700 εκατ ευρώ το υπολογίζουν οι δανειστές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μπορεί να καλυφθεί από την υπεραπόδοση εσόδων, αλλά παραδεχόμενη πλέον ότι το αφορολόγητο κι "άλλα μέτρα" βρίσκονται στο τραπέζι), αλλά και τον νέο "κόφτη" που θα ισχύει για τη συνέχεια. 
Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη στη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM που έχει ως επίσημο θέμα τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος.
Η σημερινή σύνοδος αποτελεί το πρώτο "κρας τεστ".  Και η ελληνική κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του διαπραγματευτικού επιτελείου, επιχειρεί να κινηθεί νωρίτερα κοινοποιώντας από τώρα την θέση της στους δανειστές, αν και υπάρχει ακόμη περιθώριο..
Το επίσημο "τέλος χρόνου" έχει οριστεί για την Τετάρτη.  Έως τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου είχε ζητήσει να λάβει τη τελική γραπτή πρόταση του κ. Τσακαλώτου προς το Eurogroup που συνεδριάζει μία ημέρα μετά. Και σε αυτή τη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, θα φανούν οι "πιθανότητες" συμφωνίας πριν… έρθει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη.
Η σύνοδος του ESM
Η σημερινή σύνοδος των αναπληρωτών ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και των εκπροσώπων των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δίνει μία "ευκαιρία" να αποκαλυφθεί το εύρος των πιέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τη δέσμευση Λαγκάρντ ότι συνεχίζει να επιθυμεί πρόγραμμα με την Ελλάδα) αλλά και του γερμανικού άξονα (στον απόηχο της καταιγίδας δηλώσεων Σόιμπλε).
Οι πιέσεις των δανειστών δεν σχετίζονται μόνο με τον "κόφτη" που θα ισχύει μετά το 2018 και ζητείται (από πλευράς ΔΝΤ- Γερμανίας) να περιέχει μέτρα που θα θεσμοθετηθούν από τώρα, αλλά και με την εκτίμηση ότι υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις στα έτη του προγράμματος.
Για δημοσιονομικές αποκλίσεις μίλησε χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί. "Οι αποκλίσεις αυτές θα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν" ανέφερε σε συνέντευξή του.
Πιο συγκεκριμένος ήταν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται όχι μόνο το αφορολόγητο αλλά και "άλλα μέτρα".
"Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό, δεν το ξέρω", ανέφερε.
 
Αφορολόγητο, ΦΠΑ, συντάξεις
 
Εδώ και καιρό το αφορολόγητο αποτελεί το βασικό "πεδίο" εύρεσης εσόδων λόγω της υψηλής του απόδοσης: μία μείωση του αφορολογήτου στα 8.200 ευρώ περίπου (από 8.636 σήμερα) φέρνει πρόσθετα έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.
Με άλλα λόγια, μια τέτοια κίνηση - αν "επιμείνουν" οι θεσμοί - υπερκαλύπτει τη δημοσιονομική "τρύπα" του 2018 όπως την υπολογίζει η Αθήνα (περί τα 200 εκατ ευρώ). Μία διπλάσια μείωση του αφορολόγητου υπερκαλύπτει την "τρύπα" που εκτιμούν οι δανειστές (περί τα 700 εκατ ευρώ- 0,4% του ΑΕΠ).
Αλλά η μείωση του αφορολογήτου "πλαισιώνεται" στις προτάσεις των δανειστών και από παρεμβάσεις σε συντάξεις (με επίκεντρο τις πρόωρες), αλλά και με σενάρια για παρεμβάσεις σε ΦΠΑ, σε φοροαπαλλαγές, σε κοινωνικά επιδόματα ή στο κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου.
Και η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η μεγάλη υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2016 μαζί με τις πρώτες εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, "καλύπτουν" το όποιο κενό χωρίς νέες παρεμβάσεις.
Την Τετάρτη η τελική θέση
Τελική θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να σταλεί γραπτώς έως και Την Τετάρτη. Τότε λήγει η σχετική προθεσμία που έλαβε το οικονομικό επιτελείο από το EWG της δωδέκατης Ιανουαρίου όταν - σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές πηγές - δεσμεύτηκε να στείλει και γραπτά την πρότασή του θα παρουσιαστεί από τον Eυκλείδη Tσακαλώτο στο Εurogroup της Πέμπτης.
Στόχος είναι να βρεθεί μία βάση διαπραγματεύσεων ούτως ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα και να καταστεί εφικτή η συμφωνία έως την επόμενη Σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα, για να μην πιάσει… Μάρτιος διότι αλλιώς ζυγώνει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη με αρχή από την Oλλανδία (15/3).
Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν μεγάλα αγκάθια όπως παραδέχτηκε ο επίτροπος Μοσκοβισί με επίκεντρο την ενέργεια αλλά και το εργασιακό (το οποίο είναι πεδίο μάχης και με το διεθνές νομισματικό ταμείο).
Και στις διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στόχος ήταν στα "ραπόρτα" που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί την Πέμπτη στο Eurogroup να φανεί ετοιμότητα 80%.