Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Corriere della Sera: Τι έγινε η Ελλάδα του Τσίπρα; Τσακώνεται ακόμη με την Γερμανία για την λιτότητα

 

26/01/2017 - 23:47
Corriere della Sera: Τι έγινε η Ελλάδα του Τσίπρα; Τσακώνεται ακόμη με την Γερμανία για την λιτότητα
«Ελλάδα, ο Τσίπρας ξεκινά και πάλι από τον αγώνα κατά της λιτότητας», γράφει σε άλλο κείμενο η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore

«Τι έγινε η Ελλάδα του Τσίπρα; Τσακώνεται ακόμη με το Βερολίνο για την λιτότητα», γράφει σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε αφιέρωμα της για τα δύο χρόνια από τη σύσταση της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δημοσιεύει στην διαδικτυακή της έκδοση.
«Πριν δυο χρόνια είχαμε την επικράτηση του enfant prodige (σ.σ. παιδί-θαύμα) της πολιτικής κατά της λιτότητας. Λιτότητα η οποία είχε επιβληθεί από την Τρόικα. Σήμερα το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται κατά 2,7%, αλλά η ανεργία είναι ακόμη στο 24%. Κέρδισε το δημοψήφισμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά έκανε πίσω. Και σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: «Φτάνει με τις περικοπές»», γράφει η Corriere della Sera.
Μετά από μια αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων δυο ετών, η εφημερίδα του Μιλάνου υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά, φέτος, προβλέπεται μια αύξηση του 2,7% του ΑΕΠ, από τις υψηλότερες της ζώνης του ευρώ», προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πάλι να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας, διαθέτοντας ομόλογα του δημοσίου στην διεθνή αγορά». Παράλληλα, η Corriere della Sera αναφέρει ότι «τα στοιχεία δεν είναι όλα θετικά» και πως «η ανεργία, παραμένει στο 24%, το χειρότερο ποσοστό της Ευρώπης», ενώ «τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα έχασαν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης».
Η αναδρομή την οποία επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κλάουντιο Ντελ Φράτε, υπενθυμίζει ότι «το καλοκαίρι του 2016, για πρώτη φορά, αποφασίσθηκε η επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους». Διαπιστώνει, δε, ότι «η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη: από την μία το Βερολίνο ζητά να τηρηθεί άκαμπτη στάση σε ότι αφορά την πληρωμή των χρεών και αυστηρότητα στα δημοσιονομικά, για να δοθούν οι βοήθειες. Από την άλλη, η Λαγκάρντ απειλεί να αποσυρθεί από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας, διότι θεωρεί ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Αθήνα είναι μη βιώσιμοι».
Η εφημερίδα της ιταλικής συμπρωτεύουσας αναφέρει ότι στην τελευταία συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «ύψωσε και πάλι την φωνή του», δηλώνοντας «ποτέ πια λιτότητα», και προσθέτοντας ότι «θέλει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής». Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει υπό ποίους όρους να δώσει πράσινο φως στην νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Ελλάδα, ο Τσίπρας ξεκινά και πάλι από τον αγώνα κατά της λιτότητας», γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore

Αναλυτικό άρθρο στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφιερώνει και η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
«Ελλάδα, ο Τσίπρας ξεκινά και πάλι από τον αγώνα κατά της λιτότητας», είναι ο τίτλος της ανάλυσης που υπογράφει ο δημοσιογράφος Bιττόριο Ντα Ρολντ στην εφημερίδα ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων. Προσθέτει, δε, ότι στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, διότι η ενδυνάμωση αυτή θα χρησιμεύσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Ο Ντα Ρόλντ αναφέρει, επίσης, ότι ο Αλέξη Τσίπρας είπε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκριθεί άλλος νόμος που να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας. Η Il Sole 24 Ore γράφει, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «αρνητική επέτειο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να μπει τέρμα σε αυτό τον εθνικό εφιάλτη».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι της άποψης ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017 δεν μπορούν να επιτευχθούν, εκτός και αν υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, «ενδεχόμενο στο οποίο έχει αντιταχθεί η Γερμανία, η οποία, εν όψει των εκλογών της, δεν θέλει να ανοίξει τον συγκεκριμένο φάκελο». Παράλληλα, στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόβλεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ο Φλεβάρης, ρεαλιστικά, είναι η καταλληλότερη στιγμή κατά την οποία μπορεί να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία».
Ο Ιταλός αναλυτής γράφει ότι η χώρα μας θέλει να ολοκληρώσει όσο γίνεται συντομότερα την αξιολόγηση αυτή, για να ενταχθεί, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχέση με τα μέτρα για τις συντάξεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό σύστημα, εκτιμά ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, ενώ η κυβέρνηση «έχει πάψει, πλέον, να έχει εξέχουσα θέση στα γκάλοπ» γράφει ο Βιττόρριο Ντα Ρολντ, με αναφορά και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
«Ίσως ήρθε η στιγμή μιας ρεαλιστικής κίνησης, η οποία να επιτρέψει να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, πριν από τον Φεβρουάριο. Στην συνέχεια, όπως υπενθυμίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα εκλείψει κάθε ευκαιρία, λόγω ενός έντονου προγράμματος εκλογικών αναμετρήσεων, και θα είναι σαν να προσπαθεί, κανείς, να προσγειωθεί σε διάδρομο αεροδρομίου, μέσα σε πυκνή ομίχλη».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...