Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Γλυτώνουν τα ισόβια οι 10 από τους 11 ενόχους για το σκάνδαλο της Energa

ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

 

Γλυτώνουν τα ισόβια οι 10 από τους 11 ενόχους για το σκάνδαλο της Energa
Η αναγνώριση ελαφρυντικών σε 10 από τους 11 καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Energa Hellas Power, τους γλυτώνει από την ισόβια κάθειρξη.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως αναγνωρίζοντας σε όλους του βασικούς εμπλεκόμενους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ σε 3 από αυτούς αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Μεταξύ αυτών και στους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, 'Αρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη στους οποίους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στους ίδιους, εκτός από τον Βασίλη Μηλιώνη. Η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί τους Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, που κηρύχθηκαν ένοχοι για συναυτουργία σε υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50.
Νωρίτερα το δικαστήριο, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων επιστροφής χρηματικών ποσών, περίπου 83 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Σύμφωνα με τον νόμο ωστόσο (ν.4312/14) για να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης ο κατηγορούμενος, θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο του ποσού που του αποδίδεται με την τέλεση της παράνομης πράξης. Κατά το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 256 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει αναλογική διανομή των χρημάτων που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλονται στους ΟΤΑ, στον ΛΑΓΗΕ, στο ΔΕΔΔΗΕ καθώς και στα Δημόσια Ταμεία. Με απλά λόγια, λόγω της μη πρόβλεψης στο νόμο, το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσά, που είναι λιγότερα από όσο έχει εκτιμήσει ότι ζημιώνεται!
Με απλά λόγια, λόγω της μη πρόβλεψης στο νόμο, το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσά, που είναι λιγότερα από όσο έχει εκτιμήσει ότι ζημιώνεται!
Ως εκ τούτου,άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει άμεσα τα 2,5 εκατ. ευρώ που προκύπτουν ως ζημία από την πράξητ ης λαθρεμπορίας, ενώ τα υπόλοιπα 80,5 εκατ ευρώ πιθανολογείται ότι θα μείνουν δεσμευμένα μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. 
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η γυναίκα που έσπασε πριν λίγο καιρό το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σύζυγος της. Στην κατηγορουμένη αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.
Στην πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός έχει προτείνει ποινές μέχρι 18 χρόνια για την υπεξαίρεση και 10 χρόνια για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ αναμένεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου τόσο επί των ποινών, όσο και επί της αναστολής τους.


Πηγή: Γλυτώνουν τα ισόβια οι 10 από τους 11 ενόχους για το σκάνδαλο της Energa | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/317850/glytonoyn-ta-isovia-oi-10-apo-toys-11-enohoys-gia-skandalo-tis-energa#ixzz4Y1bzJzPd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...