Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΘΟΔΟΙ... Σικελίας! ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ με τον ΔΟΛ, τον Ψυχάρη και την Alpha Bank

 
  Σχετικά:
  
Από το "PRESS-GR"
Ιδού γιατί οι τράπεζες, με επικεφαλής την Alpha Bank, πνίγουν τον ΔΟΛ κατ΄ εντολήν της κυβέρνησης
Μέσα σε πέντε γραμμές της απόφασης του Πρωτοδίκη για τον ΔΟΛ, που βγήκε το πρωί της Τρίτης, επιχειρείται να σβήσει η...ιστορία του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε αυτή τη διαδικασία «της φωτιάς» υπερίσχυσε το τραπεζικό δίκαιο.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και των «ΝΕΩΝ», στη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενημέρωση των αναγνωστών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και θα το κάνουν αυτό για όσο διάστημα υπάρχει ακόμα χαρτί για την εκτύπωση της εφημερίδας. Ωστόσο, το χαρτί τελειώνει, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν μέρος των καθημερινών εισπράξεων από τις πωλήσεις του ΔΟΛ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Οργανισμού.
Παράλληλα, όμως εξαντλούνται και οι αντοχές των απλήρωτων επί εφτά μήνες εργαζόμενων, οι οποίοι με αξιοπρέπεια εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», το ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM», το «In.gr» τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες. Με την απλήρωτη εργασία τους, διατηρούν έτσι και την αξία των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων που επιδιώκουν να πουλήσουν οι τράπεζες για να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορήγησαν στον ΔΟΛ και τον εκδότη του.

Στην πραγματικότητα οι περίπου 500 εργαζόμενοι του ΔΟΛ είναι τα μοναδικά θύματα όλης αυτής της υπόθεσης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των μεγαλύτερων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κυβέρνηση και τραπεζίτες βάζουν λουκέτο στο μεγαλύτερο Δημοσιογραφικό Οργανισμό της χώρας, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ελεύθερη Ενημέρωση των πολιτών και στην πολυφωνία του Ελληνικού Τύπου, εγκαθιδρύοντας έτσι την "Δημοκρατία των Τραπεζών των Δανειστών".

Πίσω από το εν εξελίξει σκάνδαλο φαίνεται ότι βρίσκονται άλλα "αρπακτικά" της πολύπαθης Ενημέρωσης, που θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να λαφυραγωγήσουν το ΔΟΛ, υφαρπάζοντας τους πολύτιμους τίτλους του (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΒΗΜΑ FM κ.λ.π) έναντι πινακίου φακής, και ρίχνοντας στον "Καιάδα" τους εργαζόμενους, των οποίων οι απλήρωτες δεδουλευμένες αποδοχές και οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, οι τράπεζες, στην περίπτωση του ΔΟΛ, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα της διαπλοκής με τους mediaρχες, αλλά και να κλείσουν όπως όπως τα παλιά τευτέρια των "εξυπηρετήσεων" και των κινούμενων στα όρια της νομιμότητας αποφάσεών τους για τους "ισχυρούς". 

Με άλλοθι τις διώξεις από την σημερινή κυβέρνηση περίπου 10 στελεχών της Alpha Bank (Μαντζούνη, Πετράκη, Αρζινού, Γιαννόπουλου, Πιλάβιου, Ανδρονικάκη, Αρώνη, Θεοδωρίδη, Φιλάρετου και Δορκοφίκη) για τα διάφορα δάνεια του ΔΟΛ και τα προσωπικά δάνεια του ιδιοκτήτη του, Στ. Ψυχάρη, τα οποία η σημερινή διοίκηση της τράπεζας είχε χορηγήσει στο παρελθόν, επιχειρείται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες ο βίαιος στραγγαλισμός του μεγαλύτερου και αρχαιότερου-ιστορικού Δημοσιογραφικού Οργανισμού της χώρας, στο όνομα δήθεν της νομιμότητας και του υφιστάμενου ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου που έχουν επιβάλει οι δανειστές! Ενός πλαισίου, που δεν επιτρέπει στις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, να παραχωρήσουν ακόμα και το ελάχιστο απαιτούμενο οξυγόνο-μέρος δηλαδή, των χρημάτων που προέρχεται από τις καθημερινές πωλήσεις των εφημερίδων του ΔΟΛ, ώστε να χρηματοδοτείται η απρόσκοπτη έκδοσή τους (χαρτί, τυπογραφεία κ.λ.π) και να πληρώνονται στοιχειωδώς οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προωπικό κ.λ.π) που μοχθούν καθημερινά για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και την παρουσία στα περίπτερα δύο εκ των μεγαλύτερων και αρχαιότερων εφημερίδων της χώρας.

Οι Τράπεζες και κυρίως η διοίκηση της Alpha Bank, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα ΜΜΕ του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά. Θα οδηγηθούν έτσι σε ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ έχουν υποχρέωση να οδηγήσουν στον Εισαγγελέα και στη Δικαιοσύνη.

Πέραν αυτού, ο Στ. Ψυχάρης έγινε εκδότης και κυρίαρχος του ΔΟΛ, χάρη σε μια σειρά από ελεγχόμενες ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσεις της Alpha Bank και της διοίκησής της και είναι ο ίδιος που οδήγησε τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία και τους εργαζόμενους του Οργανισμού στο να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λ.π).

Οι τεράστιες ευθύνες της διοίκησης της Alpha Bank

Ο ΔΟΛ σήμερα ως εταιρεία, πέραν όλων των άλλων, έχει και ένα δάνειο ύψους 57 εκ. ευρώ «υποτελές» στο ομολογιακό ύψους 99 εκ ευρώ, που καταγγέλθηκε ήδη από την Alpha και τις άλλες τράπεζες.

«Υποτελές» σημαίνει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, δηλαδή χωρίς καλύψεις. Αυτό σημαίνει ότι με την καταγγελία του, η εταιρία θα πρέπει να αποπληρώσει πρώτα το ομολογιακό δάνειο των 99 εκ. ευρώ, ώστε στη συνέχεια να πληρωθεί και το υπόλοιπο!

Πως βρέθηκε να έχει το δάνειο ο ΔΟΛ
Αρχικά ο Σταύρος Ψυχάρης ως πρόσωπο, πήρε δάνειο από την Alpha ύψους 57 εκ. ευρώ για να αγοράσει τις μετοχές του ΔΟΛ από το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Το 2013 (Απρίλιος) έκανε δημόσια πρόταση για την αγορά του 100% του ΔΟΛ ο ίδιος ο Ψυχάρης. Έτσι απέκτησε το 100%.
Το Νοέμβριο του 2013, ο Ψυχάρης απέκτησε θυγατρική εταιρεία της Euromedica (συμφερόντων Λιακουνάκου), μια εταιρεία συμβούλων χωρίς αντικείμενο, την οποία μετονόμασε σε «Σ. Π. Ψυχάρης».
Το Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν διαγραφεί η εταιρία του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής η «Σ. Π. Ψυχάρης» αγόρασε όλες τις μετοχές του Σταύρου Ψυχάρη! Για να το κάνει αυτό, η «Σ. Π. Ψυχάρης» πήρε δάνειο ύψους 57 εκ. ευρώ από την Alpha, το οποίο εισέπραξε ο ίδιος ο Ψυχάρης και αποπλήρωσε το προσωπικό του δάνειο από την Alpha!

Το 2014 η «Σ. Π. Ψυχάρης» συγχωνεύτηκε με το ΔΟΛ και έτσι το δάνειο μεταφέρθηκε στο ΔΟΛ, μάλιστα ως μειωμένης εξασφάλισης λόγω έλλειψης καλύψεων! Έτσι, ο Ψυχάρης ως πρόσωπο, γίνεται ιδιοκτήτης του 100% του ΔΟΛ, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει κανένα δάνειο και να έχει πληρώσει τίποτα!
Την ίδια περίοδο, ο Ψυχάρης προχωρεί σε ρύθμιση όλου του δανεισμού του ΔΟΛ.

Όλες αυτές οι κινήσεις έγιναν με την έγκριση της διοίκησης της Alpha, η οποία ήδη σήμερα είναι υπόδικη για τις δανειοδοτήσεις χωρίς καλύψεις προς τον Ψυχάρη. Μάλιστα, σε περίπτωση λουκέτου του ΔΟΛ, θα βρεθεί σύσσωμη στο εδώλιο της Δικαιοσύνης και για το θέμα του υποτελούς δανείου των 57 εκ. ευρώ.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι τόσο η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν τη διακοπή της έκδοσης των εντύπων ή την αναστολή λειτουργίας του ραδιοφώνου και των ιστοτόπων του ΔΟΛ.

Ωστόσο, οι Τράπεζες και κυρίως η διοίκηση της Alpha Bank, προβάλλουν νομικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια, προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική έστω απελευθέρωση των δεσμευμένων πόρων του Οργανισμού, ώστε υποτυπωδώς να υποστηριχθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία των άλλων μέσων ενημέρωσης του Οργανισμού.
Κυρίως, επικαλούνται υποκριτικά τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, τις νομικές και άλλες ευθύνες, που απορρέουν από μια ενδεχόμενη επισφαλή νέα χρηματοδότηση προς τον ΔΟΛ. Η υποκρισία έγκειται στο ότι δεν ακολουθούν την ίδια πρακτική και για άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με το ΔΟΛ.
Όμως, κάτι τέτοιο εντέλει αντιστρατεύεται το ίδιο το συμφέρον των Τραπεζών, καθώς η άρνηση οποιασδήποτε, έστω υποτυπώδους και ελεγχόμενης χρηματοδότησης, θα οδηγήσει μαθηματικά σε πλήρη απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου τους, από το οποίο προσβλέπουν το μέγιστο των εσόδων.

Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι του ΔΟΛ παρ' ότι απλήρωτοι και οικονομικά εξουθενωμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες "ΤΟ ΒΗΜΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ", τα περιοδικά, να μένει ανοιχτό το ραδιόφωνο "ΒΗΜΑ FM" και να τροφοδοτούνται με περιεχόμενο οι ιστοσελίδες του Οργανισμού. Κάτι που τελικά συμβάλει στο να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, τα οποία ουσιαστικά έχουν περιέλθει στις τράπεζες.
Αντίθετα, οι τράπεζες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και με συνοπτικές διαδικασίες το ΔΟΛ σε στραγγαλισμό, αναλαμβάνοντας οι ίδιες -με προεξάρχοντα τα παραπεμφθέντα ήδη στη Δικαιοσύνη στελέχη της Alpha Bank [Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης, Πιλάβιος, Ανδρονικάκης, Δορκοφίκης]- την τεράστια ευθύνη κλεισίματος του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της Ελλάδας και συνδέοντας το όνομά τους με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.
Η όλη μεθόδευση παραπέμπει σε μεθόδους ...Σικελίας, καθώς η κυβέρνηση κρατώντας σε ομηρία τα παραπεμφθέντα στη Δικαιοσύνη στελέχη της Alpha, τα χρησιμοποιεί τώρα ως πιόνια της για να "τελειώσουν" τον ΔΟΛ, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους για τις "αμαρτωλές" διευκολύνσεις προς τον Στ. Ψυχάρη.
Από την άλλη πλευρά, έντονη είναι η φημολογία για καθοδηγούμενο διαμελισμό του ΔΟΛ και παραχώρηση των τίτλων των εφημερίδων του, των περιοδικών του και των ιστοσελίδων του, χωρίς τους εργαζόμενους, σε άλλους επιχειρηματίες, που φέρονται να ασκούν φορτικές πιέσεις για να ξεκινήσει γρήγορα η διάλυσή του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Εκκωφαντική η σιωπή για τον ΔΟΛ
Με μια δικαστική απόφαση στα μέτρα των Τραπεζών, επιχειρείται να κλείσει η ιστορία του ΔΟΛ.
Τα πραγματικά θύματα, όμως, αυτής της εξέλιξης, είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αν και επτά μήνες απλήρωτοι, με την δική τους αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά «Το Βήμα», «Τα Νέα», τα περιοδικά, το «ΒΗΜΑ FM» και τα διαδικτυακά Μέσα του Ομίλου.
Η ιδιοκτησία εξακολουθεί μετά από τόσους μήνες να έχει αιχμαλώτους τους εργαζόμενους και να διαπραγματεύεται τα δικά της συμφέροντα, ώστε να μπορέσει να δραπετεύσει με τις λιγότερες απώλειες.
Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν στο όνομα της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας, να μην επιτρέψουν να κλείσουν δύο ιστορικές εφημερίδες και να βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι.
Η Κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε στη Βουλή πρωτοβουλία για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, οφείλει άμεσα να φέρει το θέμα στη Βουλή και να καλέσει τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.
Η ΕΣΗΕΑ αποσαφηνίζει για μια ακόμη φορά, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.
Είναι η ώρα που όλοι κρίνονται: οι Τράπεζες, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ, οι πολιτικοί. Δεν θα γλιτώσουν από τις ιστορικές τους ευθύνες.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
http://paratiritis-peiraia.blogspot.gr/2017/02/alpha-bank.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ