Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εσπευσμένα ο Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού σε επιθεώρηση μάχης στον Εβρο - Ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών κοντά στα Ιμια

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΥΓΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
22:34
02/02/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Πέτρου Αναστασίου
Μονάδες της πρώτης γραμμής  στον Εβρο, επιθεώρησε αιφνιδιαστικά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την ίδια στιγμή Ελληνες αλεξιπτωτιστές έπεφταν «μια ανάσα» από τα Ιμια, συγκεκριμένα στην Κω. Από την Κω μέχρι τα Ιμια, ο χρόνος πτήσης του C-130 είναι λιγότερος από 1,5 λεπτό!
 
Συγκεκριμένα ο Αρχηγός επισκέφθηκε το σύνολο των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού που έχει την ευθύνη κάλυψης του μετώπου του Εβρου, αλλά και της Σαμοθράκης.
 
Η όλη κίνηση είχε άμεση σχέση με όσα αποκάλυψαν στις ελληνικές υπηρεσίες κάποιοι από τους 8 Τούρκους φυγάδες αξιωματικούς (διαβάστε σχετικά εδώ).
 
Επιθεώρησε την XVI M/K ταξιαρχία Πεζικού στον βόρειο τομέα και τις εξής μονάδες οι οποίες ανήκουν οργανικά στην ταξιαρχία:
 
α) Την Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).
β) Την 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και Ζώνη Ευθύνης μια περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το προγεφύρωμα του Κάραγατς (Αδριανούπολη). 
γ) Την 30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας.
 
Επίσης επισκέφθηκε την 50ή Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός» με έδρα το Σουφλί.
 
Η αποστολή της ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου.
 
Η Ζώνη Ευθύνης περιλαμβάνει την περίπου 20 χλμ. μήκους στενή διαδρομή του Έβρου, που στους επιτελείς είναι γνωστή ως «η αμυντική τοποθεσία του Ποτιστικού Ρέματος». 
 
Στο νότο υπεύθυνη για την άμυνα έναντι του 2ου ΣΣ είναι η 12η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού. Σε αυτή ανήκουν οργανικά: 
 
α) Το 41ο Σύνταγμα Πεζικού με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης το ίδιο το νησί. 
β) Η 31η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού «Κάμια», με έδρα τις Φέρες η οποία εποπτεύει την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου. 
γ) Η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.
δ) Η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» με έδρα την Αλεξανδρούπολη. 
 
Την ίδια στιγμή έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών των από C-130 σε μικρή απόσταση από τα Ιμια σε ζώνη ρίψης στη νήσο Κω, προκειμένου να ελεγχθούν τα σχέδια ταχείας ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης
 
Φυσικά η όλη δραστηριότητα για να μην φανεί ότι η Ελλάδα κλιμακώνει, πέρασε ως "εκτέλεση άλματος στο πλαίσιο εξαμηνιαίας εκπαίδευσης συντήρησης αλεξιπτωτιστού", αλλά η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι. 
 
Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι αποδείχθηκε πώς παρά τις συλλήψεις, τη δημοσιοποίηση και την «εξάρθρωση» του αρχικού πυρήνα των συνωμοτών «στρατηγών», το σχέδιο «Βαριοπούλα» ουδέποτε μπήκε στο περιθώριο, όπως και η θαλάσσια εκδοχή του, το σχέδιο Suga.
 
Ο υποδιοικητής της 5ης ΤΘ ταξιαρχίας του τουρκικού Στρατού είχε αναφέρει την ετοιμότητα 20.000 στρατιωτών στην Ανατ. Θράκη για ανάληψη δράσης, αναφέρουν οι πληροφορίες που προσκόμισαν κάποιοι από τους οκτώ φυγάδες.. Πρώτο σημείο της επιθετικής ενέργειας θα ήταν η γεφύρωση του ποταμού από τμήματα και των δύο ταξιαρχιών Μηχανικού.
 
Η γεφύρωση που θα γινόταν σε πολλαπλά σημεία θα είχε την υποστήριξη της τουρκικής Αεροπορίας, η οποία θα εξουδετέρωνε με συνεχείς εξόδους κάθε αντίδραση του Ελληνικού Στρατού για την προσβολή των τμημάτων του μηχανικού.
 
Αιχμή των τουρκικών δυνάμεων θα ήταν η 1η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που εδρεύει στο Μπαμπαεσκί, σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα, και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από τα σύνορα. Το σχέδιο προέβλεπε την κίνηση του σχηματισμού υπό την διοίκηση του υποδιοικητή Albay Gündogdu, ο οποίος θα αναλάμβανε την διοίκηση (προφανώς εξαιτίας της «μύησης» του διοικητή στο πραξικόπημα).
 
Όπως είναι φυσικό το βάρος της επιθετικής αιχμής της τουρκικής διείσδυσης θα στηριζόταν επάνω στα Leopard 2A4 τα οποία θα είχαν το κύριο έργο της διάρρηξης της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας, με παράκαμψη της Αλεξανδρούπολης και αποκοπή των ελληνικών δυνάμεων του κεντρικού και βόρειου Έβρου. 
 
Προς ενίσχυση της 1ης ΤΘ ταξιαρχίας θα κινούνταν ταυτόχρονα οι δύο Μ/Κ ταξιαρχίες 54η και 55η του 5ου Σώματος Στρατού, όπως και οι μονάδες του 2ου Σώματος το οποίο εποπτεύει το νότιο τομέα, εκεί ακριβώς όπου θα πραγματοποιόταν η επιθετική κίνηση. 
 
Ο συνταγματάρχης Uzay Sahin αποκάλυψε ακόμη τα ακριβή σχέδια διάρρηξης της ελληνικής αμυντικής διάταξης στη γραμμή των ορέων Βυρσίνης-Υψώματα Άρη-Ιερό Όρος (Μπουκατέ)-Ορφέας (Κελεμπέκ)-Κεφάλι (Τσομπάν). Ανταμοιβή, η ανενόχλητη κίνηση στην πεδιάδα της Αλεξανδρούπολης μέχρι την πεδιάδα της Κομοτηνής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...