Της Νίκης Ζορμπά
Επανήλθε χθες η Κυβέρνηση στο μότο: "Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας", σε συνέχεια των υψηλών τόνων που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το μεσημέρι, από την αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση στο δια ταύτα των διαβουλεύσεων, έδωσε πάντως έναυσμα για να προϊδεάσει για περαιτέρω καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης: "Το πώς θα κλείσει είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε", ανέφερε επακριβώς, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΥΠΟΙΚ. 
Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας (ANT1): "Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το "λήξουμε" τώρα. Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Λεπέν, αλλά και με την τραπεζική ένωση, με την Γερμανία να επιδιώκει πλεόνασμα 300 δις και πολλά άλλα".
Στο παρασκήνιο, η Κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει μια συμφωνία, καταρχήν που να υπηρετεί τον "οδικό" της "χάρτη": Κοινώς, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του Μαρτίου με απώτερο στόχο τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στα τέλη του τρέχοντος χρόνου. Αυτός, είναι σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες προθέσεις της, ο βασικός στόχος, στο πλαίσιο του οποίου - καίτοι το διαψεύδει επισήμως, δέχεται να υπαναχωρήσει από σειρά "κόκκινων" γραμμών, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου- συντάξεων και οι ομαδικές απολύσεις. 
Παρά ταύτα αναζητεί αντισταθμιστικά μέτρα ( "θετικά" όπως τα χαρακτήρισε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ) ως "γλυκαντικά" στις παραχωρήσεις, ως sine qua non, για το κλείσιμο της συμφωνίας. 
Από τον Π. Μοσκοβισί, αναμένει σήμερα καταρχήν- επικοινωνιακή στήριξη. Ο Επίτροπος της Ε.Ε, αναμένεται να επαναλάβει προς κυβερνητική τέρψη τις υπεραποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, βάσει των επίσημων στοιχείων της κομισιόν τις οποίες ανακοίνωσε τις προάλλες και κραδαίνει το Μαξίμου σαν επιχείρημα στις αξιώσεις του Ταμείου. 
Πέραν τούτου, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, θα αναλάβει και ρόλο "διαμεσολαβητή" ανάμεσα σε Αθήνα- πιστωτές, παρότι , όπως ανέφερε χθες ο Γερούν Νταισελμπλουμ, είναι αδιανόητο να κλείσει η αξιολόγηση έως την 20η Φεβρουαρίου.
Πιέσεις και αδειάσματα
"Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο" δήλωσε χθες από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κρούοντας κώδωνα κινδύνου για την διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση: "Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών", είπε ο κ. Δραγασάκης.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "άδειασε", καίτοι ...ευγενώς, για δεύτερη φορά χθες τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκηγια την εκπεφρασμένη αγωνία του να κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση έστω και με χειρότερους όρους. Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε ότι αυτή είναι η θέση του υπουργού - και καθώς αυτή ακριβώς είναι η θέση του- εμμέσως τον κάλεσε σε επανόρθωση. 
Το vertigo στο οποίο βρίσκεται πάντως η Κυβέρνηση εν όψει του διλήμματος :επώδυνος συμβιβασμός ή ...χάος, αποκαλύπτουν και οι διαρκείς μετατοπίσεις στη "γραμμή" της. 
Από το "δεν θα φέρουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας", χθες το μεσημέρι που εξεφώνησε ο κ. Τζανακόπουλος, πέρασε το ίδιο βράδυ στην παραδοχή, ότι οι διαπραγματευτικές θέσεις της Κυβέρνησης αλλάζουν ανάλογα με την πορεία των διαβουλεύσεων (ΣΚΑΙ). 
Παραλλήλως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναβρασμόπαρότι πέραν βουλευτών όπως ο κ. Μανιός  (ο οποίος και από το βήμα της ΚΕ, κάλεσε συλλογικά το κόμμα να μην ψηφίσει "παράλογα μέτρα"), εικόνα για ανταρσίες και ουσιαστική απειλή για την επιβίωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει. 
Ακόμη και ο Ν. Φίλης, με χθεσινό του άρθρο, "γλίστρησε" στην κυβερνητική γραμμή παρά τους "όλμους" που εκτόξευσε εναντίον της Κυβέρνησης στην Κεντρική Επιτροπή. 
Αυτό δε σημαίνει ότι στον ορίζοντα δεν επανέρχονται και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, παρότι εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να μην προκρίνονται από την ηγεσία.  Σενάρια ωστόσο, που πυροδότησε και το "κλείσιμο" του ματιού του Πάνου Σκουρλέτη σε χιλιάδες συμβασιούχους που αναμένουν μονιμοποίηση.