Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Financial Times: Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φύγει από το ευρώ πριν 7 χρόνια

 

08/02/2017 - 20:33
Financial Times: Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φύγει από το ευρώ πριν 7 χρόνια
«Η Ελλάδα εισάγει λίγα αμερικανικά προϊόντα σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονες της, οπότε υπάρχει μία υπερεκτίμηση στο βιοτικό επίπεδο»
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα του ευρώ ξεπέρασε ακόμα και τις αντίστοιχες σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους για τη χώρα μας οι Financial Times. 
Αφού υπενθυμίσει προηγούμενες αναφορές της για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από ένα κοινό φαινόμενο σε σχέση με τις παραπάνω οικονομίες:
Η μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων (στην περίπτωση της Ελλάδας μετά την είσοδο στο ευρώ) αύξησε κατά πολύ την ευημερία των πολιτών. 
«Για διαφόρους λόγους όμως, αυτή η ροή των κεφαλαίων αντιστρέφεται, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και την δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών», σχολιάζουν οι FT, σημειώνοντας πως οι παραπάνω αναδυόμενες οικονομίες διάλεξαν την υποτίμηση του νομίσματος κατά την περίοδο της κρίσης, κάτι που εν μέρει απέδωσε. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η εφημερίδα διαπιστώνει αύξηση 34% για την Ελλάδα την περίοδο 1999 – 2007, μετά την είσοδο στο ευρώ δηλαδή, όταν το αντίστοιχο ποσοστό (οκτώ χρόνια πριν την κρίση τους) για τις αναδυόμενες οικονομίες ήταν 42%. 
Αν αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά ως προς την ισοτιμία με το δολάριο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε την εν λόγω περίοδο 132%, καθώς το ευρώ ενισχύθηκε ραγδαία έναντι του νομίσματος των Η.Π.Α.! 
«Η Ελλάδα εισάγει λίγα αμερικανικά προϊόντα σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονες της, οπότε υπάρχει μία υπερεκτίμηση στο βιοτικό επίπεδο», συμπεραίνεται. 
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες διαμορφώνεται στο 153%. 
Ωστόσο, την περίοδο 2007 – 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ελλάδα συρρικνώθηκε 26%, έναντι 12% (κατά μέσο όρο) των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς η χώρα μας «δεν είχε την ικανότητα να χρησιμοποιεί τη συναλλαγματική ισοτιμία ως "αμορτισέρ" (shock absorber)», λόγω του ενιαίου νομίσματος, σημειώνουν οι Financial Times.
«Επιπλέον, η Ελλάδα δεν ανάκαμψε ποτέ. 
«Η Ελλάδα έχει πλέον πολύ λιγότερα να κερδίσει από την αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας από ό, τι έξι ή επτά χρόνια πριν. 
Ειλικρινά όμως, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία τότε, για την οποία οι Έλληνες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα», καταλήγει η εφημερίδα. 

Greece vs EMs peak to trough

Greece vs EMs peak to 9yrs

Greece vs EMs boom bust recovery

Greece vs EMs boom bust recovery USD

Το δημοσίευμα:


www.bankingnews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ