Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Merkel στο Βερολίνο

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Merkel στο Βερολίνο
Ραντεβού θα έχει τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Angela Merkel στο Βερολίνο, με το τετ α τετ τους να πραγματοποιείται στην έδρα του κόμματος της κ. Merkel και όχι στην καγκελαρία, μια και το πρωτόκολλο είναι αυστηρό.
Αυτό έχει μια πολύ θετική παράμετρο, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με περισσότερη άνεση, μακριά από το σφιχτό «κοστούμι» των επίσημων συναντήσεων...
Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ θα γίνει σε μία συγκυρία που αναμφίβολα αποτελεί ευνοϊκή για τον ίδιο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει εδραιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα και η απήχηση σε προσωπικό επίπεδο του κ. Μητσοτάκη ολοένα και αυξάνει.
Αυτό που δείχνει να κάνει τη συγκεκριμένη επίσκεψη διαφορετική είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να ζητήσει ούτε κάποιου είδους έγκριση, ούτε θέλει να λάβει «πράσινο» φως, από τον λεγόμενο γερμανικό παράγοντα.
«Όσα υποστηρίζει εντός Ελλάδας, θα υποστηρίξει και στη Γερμανία» τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της «σιδηράς κυρίας».
Ολόκληρη την εβδομάδα που μας πέρασε πολύωρες ήταν οι συναντήσεις στο τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, με τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να πηγαινοέρχονται στο μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων.
Κεντρικός άξονας της παρουσίας του επί γερμανικού εδάφους θα είναι η παραδοχή ότι στην Ελλάδα υπάρχει η εναλλακτική μιας κυβέρνησης που είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάτσει απέναντι στην καγκελάριο με έτοιμους φακέλλους. Θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση της φορολογίας, με ισοδύναμα και ενίσχυση της ανάπτυξης.
Επίσης θα αναπτύξει το σκεπτικό του για την πρόταση της ΝΔ με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, καθώς πλεόνασμα που θα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι εφικτός στόχος, όπως θα τονίσει.
Ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδει η ΝΔ στην οικονομική διάσταση του ταξιδιού είναι ότι θα τον συνοδεύουν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο οικονομικός του σύμβουλος Στέλιος Πέτσας.
Το παρόν θα δώσει ο κ εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν μαζί του και στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Δυστυχώς όμως όσο ευνοϊκή είναι η συγκυρία για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, τόσο αρνητική δείχνει η συνολική εικόνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για τη χώρα. Η εικόνα με την οποία θα πάει ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο είναι μιας ουσιαστικά «παγωμένης» διαδικασίας.
Στη ΝΔ έχουν φτάσει μηνύματα εξαιρετικά δυσοίωνα για την πορεία των συζητήσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, στοιχείο που πιθανόν να προκαλέσει και τη μη ένταξή μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου, όπως εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δηλώνει προβληματισμένος ακόμα και για τη συνοχή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας , ειδικά μετά και την απουσία του Γιώργου Χουλιαράκη από το Εuro Working Group. «Όποιοι και αν είναι οι προβληματισμοί του, στο εξωτερικό φοράει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας» δηλώνει στενός του συνεργάτης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του προέδρου της ΝΔ μπροστά στην κ. Merkel.
Αν κάποιος πάντως νομίζει ότι η οικονομία θα μονοπωλήσει το ραντεβού των δύο, κάνει μεγάλο λάθος. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι προφανές ότι πιέζεται πολύ από τις δημοσκοπήσεις και το θέμα που αναμένεται να θέσει μετ' επιτάσεως είναι το προσφυγικό και όχι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες η κ. Merkel είχε απασφαλίσει με τους ελληνικούς χειρισμούς ειδικά στην υπηρεσία ασύλου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προετοιμαστεί, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, για μια διεξοδική συζήτηση επί του προσφυγικού, το οποίο αποδεικνύεται θέμα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την Γερμανία από ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.
Γ.Τ.
Φωτογραφία: Sooc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...