Πάνε για αιφνιδιαστική επίθεση και τετελεσμένο γεγονός οι Τούρκοι, καθώς μετά τις παράνομες NAVTEX και την έξοδο των ερευνητικών Τσεσμέ και Πίρι Ρέις,  η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Από χθες σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από τις δυτικότερες παρυφές της Κύπρου αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.
Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή.
Ήδη, εντελώς ανενόχλητη η τουρκική αεροπορία έχει κάνει κυριολεκτικά «σουρωτήρι» τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Με τους Άγγλους που ελέγχουν με τη RAF τις νότιες παρυφές της μεγαλονήσου, «να κλείνουν τα μάτια», τηρώντας επιτήδεια ουδετερότητα.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974 και είναι προφανής ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας: η προαγωγή τετελεσμένου που αφορά ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο.
Οι Τούρκοι ανοίγουν όλα τα θαλάσσια μέτωπα με σκοπό την πολυδιάσπαση των δυνάμεων μας.
Μετά το Τσεσμέ, βγάζουν για έρευνες στο Αιγαίο και το περίφημο σκάφος Πίρι Ρέις, το πρώην Σισμίκ.

Με NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα, ενημερώνει ότι από αύριο 8 Μαρτίου,μέχρι και τις 18 του μήνα το Πίρι Ρέις θα κάνει έρευνα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε «διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο». Στόχος το Καστελόριζο!
Οι νέες προκλητικές κινήσεις έρχονται έπειτα από τη νέα έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους Τσεμέ, για Τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τη NAVTEX, που εξέδωσαν οι Τούρκοι, η περιοχή που θα πλεύσει είναι μεταξύ Λήμνου και Ουρανούπολης, μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοινώνει ότι στις 16 και 17 Μαρτίου θα κάνει άσκηση ανοιχτά της Ρόδου με πραγματικά πυρά.
Ταυτόχρονα όπως έχουμε ήδη αναφέρει, με νέα NAVTEX η Τουρκία προχωρεί σε παράνομη δέσμευση περιοχών της Κύπρου για ασκήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του ΣΙΓΜΑ Γιάννος Χαραλαμπίδης, η NAVTEX με κωδικό 275/17 δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, έκτασης 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 6,7 χιλιόμετρα εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μόλις 28 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Πάφου.