Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το στοίχημα των 40 δις ευρώ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Η επόμενη ημέρα του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας παρουσιάζει προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες

40 δισ.ευρώ επιχειρηματικών δανείων που μπορούν να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη καλείται να διαχειριστεί ο Χρήστος Μεγάλου. Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας, ο νέος CEO της Τράπεζας Πειραιώς θεωρείται από την αγορά κατάλληλος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Γιώργο Χαντζηνικολάου, να κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας.
Γράφει η Gillian Rothschild
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων, leaders στον κλάδο τους, όπως οι εταιρείες του Ομίλου MIG, και έχει συμμετοχή, ή δανεισμό, σε άλλες σημαντικές εταιρείες όλων των μεγεθών.
Η ικανότητα του dealmaker είναι κρίσιμη αφού τα επόμενα χρόνια η βασική τραπεζική δραστηριότητα θα είναι η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Οπως σε όλες τις τράπεζες, σχεδόν το ήμισυ των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων είναι προβληματικό και οι διοικήσεις καλούνται να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των βιώσιμων επιχειρήσεων και σε αποφάσεις ρευστοποίησης των μη βιώσιμων.
Τραπεζίτης με διεθνή εμπειρία και με γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχοντας θητεύσει στην Eurobank στη δύσκολη περίοδο που η τράπεζα από εντελώς κρατική πέτυχε να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα –με καίρια την δική του συμβολή – αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έναν νέο αέρα στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Μια σημαντική παράμετρος που επηρέαζε το σύνολο της τραπεζικής αγοράς ήταν ότι το διοικητικό κενό στην Πειραιώς «φρέναρε» την διευθέτηση μεγάλων υποθέσεων όπου υπήρχε κοινή έκθεση των τραπεζών και τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για ριζικές κινήσεις.
Ενώ στο μεταβατικό στάδιο, μετά την αποχώρηση του Ανθιμου Θωμόπουλου, τόσο ο Σταύρος Λεκκάκος για ένα διάστημα, όσο και σε όλη αυτή την περίοδο ο Γιώργος Πουλόπουλος, αλλά και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, διατήρησαν την κανονικότητα στην τράπεζα, είναι εύλογο ότι μεγάλες αποφάσεις δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν ενώ το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις κόντρες σχετικά  με το πρόσωπο του CEO δεν βοηθούσε.
Η μετεξέλιξη της οικονομίας μέσα από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων «περνά» σε μεγάλο βαθμό μέσα από τον Ομιλο Πειραιώς και πλέον με το νέο μάνατζμεντ η τράπεζα αναμένεται να επιταχύνει το ρυθμό των εργασιών της στη διαχείριση του ενεργητικού της.
Για το δίδυμο Γιώργου Χαντζηνικολάου – Χρήστου Μεγάλου η επόμενη ημέρα του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας παρουσιάζει προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.
Το ηγετικό δίδυμο αναλαμβάνει να «τρέξει» μια τράπεζα με μεγάλο μέγεθος και σημαντική θέση στην αγορά, η οποία προκύπτει και από το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων της περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Ο καταλυτικός ρόλος του προέδρου Γιώργου Χαντζηνικολάου που έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα και προχώρησε σε συννενόηση με τον SSM, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και τους μεγάλους μετόχους, οδήγησε στην εκλογή του Χρήστου Μεγάλου που θεωρείται από την αγορά αλλά και εντός των κόλπων της τράπεζας ως το πρόσωπο που θα συμβάλλει σημαντικά στον Ομιλο.
Ο Χρήστος Μεγάλου, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου έχουν το χαρακτηριστικό της διεθνούς εμπειρίας που έχει τη σημασία του στο νέο τραπεζικό περιβάλλον.
Ο Γ.Χαντζηνικολάου έχει μακρά θητεία σε διεθνείς οργανισμούς, εμπειρία πολύτιμη για τις σχέσεις με τον SSM και άλλα θεσμικά όργανα ενώ ο Χρήστος Μεγάλου έχει άριστες σχέσεις με την διεθνή επενδυτική κοινότητα, κάτι που βοηθά στην επίτευξη deals όσο αφορά στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας και ειδικά κόκκινα δάνεια, όσο και στην προσέλκυση επενδυτών που θα ενισχύσουν τη μετοχική βάση της Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...