Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ραντεβού στα τυφλά με την Σκάρλετ Γιόχανσον

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

Το «τρένο» ξεκίνησε. Όποιος θέλει να ανέβει, μετά βίας προλαβαίνει. Οι Ολλανδικές εκλογές πέρασαν χωρίς κλυδωνισμούς, ενώ το ίδιο (ίσως με περισσότερο δράμα) αναμένεται να συμβεί και στις γαλλικές εκλογές. Η Τζάνετ Γέλεν έκανε την δουλειά της αυξάνοντας τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 2%, όσο τον θέλουν οι κεντρικές τράπεζες. Ο Μάριο Ντράγκι στην προσεχή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας στις 27 Απριλίου, θα βρεθεί αναμφίβολα σε κλοιό πιέσεων προκειμένου να άρει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, καθώς και στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφτασε το 2% (μέχρι και στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια ενισχύθηκε κατά 1,2%).

Η παγκόσμια οικονομία προχωρά. Εμείς εδώ στην Ελλάδα περιμένουμε ακόμα την καταστροφή της.

Ακόμα και οι επιπτώσεις της εκλογής Τράμπ και του Brexit δεν φαίνονται πλέον στην παγκόσμια οικονομία. Ο χρυσός είχε την καλύτερη ημέρα του, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, την περασμένη Παρασκευή.

Το «πουλόβερ» των εξελίξεων που θα οδηγούσε στην καταστροφή δεν «ξηλώθηκε» ποτέ. Τα ντόμινο έχουν μείνει στην θέση τους και ο «Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού» επέζησε.

Αντίθετα, η ελληνική οικονομία απομακρύνεται από τους στόχους της για το 2017 ...και τις τελευταίες μέρες και από την Ευρώπη. Δεν τους βγήκε στην κυβέρνηση η προσδοκία της ευρωπαϊκής αστάθειας και από χτες βράδυ τρέχουν.. Άγνωστο πλέον αν θα προλάβουν.

Η οικονομία ξεκίνησε το 2017 με ντεζαβαντάζ 0,9%. Σε σχέση με τον στόχο που ήταν 2,7%, το ΑΕΠ το 2017 ξεκινάει με ταβάνι 1,8%, ωστόσο ήδη στους θεσμούς με δεδομένο το κλείσιμο της συμφωνίας στα τέλη Μαΐου, την βλέπουν κάτω από το 1%.

Επειδή ωστόσο κάπου τελειώνει και το «σανό», η αλήθεια βγήκε χτες από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών: «Θα είναι μια συμφωνία ελπίζω με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες που όλοι θα πρέπει να την κρίνουμε υπό όρους όταν την δούμε». Ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, οπότε μπορεί να ελπίζει ο κ. Τσακαλώτος ακόμα και να πιει το ποτάκι του με την Σκάρλετ Γιόχανσον..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...