Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τα σενάρια που ήθελαν τους δανειστές να είναι ανυποχώρητοι στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Πλέον οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ έχουν μπει για τα καλά και στην ατζέντα της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, δηλαδή οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ δεν απέδωσαν καρπούς. 
Στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, λοιπόν, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται τη νέα βάση στις συζητήσεις με τους δανειστές για τα ενεργειακά, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με το ποιες μονάδες και πότε θα βγουν προς πώληση. 
Αυτό, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των πωλήσεων, αναμένεται να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στην Αθήνα, με την επιστροφή της τρόικας, η οποία θα επεξεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση τις τεχνικές παραμέτρους.
Κάποια σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο να μπει πωλητήριο σε μονάδες που είναι παλιές και έχει ήδη δρομολογηθεί η απόσυρσή τους, με το επιχείρημα ότι εφόσον αυτές πωληθούν τότε μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Τέτοιες μονάδες όπως η Καρδιά και το Αμύνταιο, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, προβλέπεται να αποσυρθούν.
Την ίδια στιγμή, ξεκινά για την κυβέρνηση η προσπάθεια για πολιτική διαχείριση του θέματος, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Σήμερα μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη καθώς και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή. Επίσης στην ατζέντα των επαφών του υπουργού περιλαμβάνεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά στα σχέδια για πωλήσεις μονάδων.
Σενάρια για το 17%
Την ίδια στιγμή κάποιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με ενδεχόμενα ανταλλάγματα για το θέμα του 17% της ΔΕΗ. Ως γνωστόν το 17% της ΔΕΗ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση ωστόσο η κυβέρνηση ζητούσε τη μεταφορά του ποσοστού στο Υπερταμείο, όπως συμβαίνει και με το υπόλοιπο 34% που κατέχει το Δημόσιο.
Εφόσον το 17% "φύγει" από το ΤΑΙΠΕΔ και γίνει δεκτή από τους δανειστές η ελληνική πρόταση, τότε θα έχουμε μια σημαντική αλλαγή δεδομένων, που πιθανόν να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθεια για πολιτική διαχείριση του θέματος των πωλήσεων. Και αυτό διότι με τη μεταφορά του 17% διασφαλίζεται ο πλειοψηφικός έλεγχος του Δημοσίου (51%) στη ΔΕΗ.
Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι πρόσφατα οι θεσμοί εμφανίζονταν ανυποχώρητοι στο θέμα της πώλησης του 17%, έστω και εάν κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ το ενδιαφέρον για ενδεχόμενο placement στην εταιρεία είναι από αναιμικό έως ανύπαρκτο.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον η κυβέρνηση πετύχει να εξασφαλίσει τον έλεγχο του δημοσίου στη ΔΕΗ, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο σκέλος των πωλήσεων μονάδων που δρομολογούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.