Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ιστορικό τετ α τετ

 

Ιστορικό τετ α τετ
6
Τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν μεταξύ άλλων η Άγγελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα.

Τραμπ: ​«Η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα»
Στις πρώτες τους δηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο στον Λευκό Οίκο και επισήμανε ότι τα δύο έθνη μοιράζονται κοινές αντιλήψεις για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη και διαβεβαίωσε ότι η συνάντησή τους ήταν παραγωγική.


Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι επιβεβαίωσε στην κ. Μέρκελ την βούληση των ΗΠΑ για τη στήριξη του ΝΑΤΟ, ωστόσο ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ ότι «τα μέλη θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «ιδανικά προσβλέπουμε σε μία ειρηνική λύση» και ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη συμβολή της στο θέμα, ενώ μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης ανέφερε ότι: «η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα».



Η Άνγκελα Μέρκελ, που ανά διαστήματα κρατούσε σημειώσεις των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει πολλά θέματα για τα οποία ευχαριστεί την Αμερική, όπως το σχέδιο Μάρσαλ και την αμερικανική υποστήριξη για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε επιπλέον η Άγγελα Μέρκελ.

H Γερμανίδα καγκελαρίος είπε επίσης ότι επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το εμπόριο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους.

Η χειραψία που δεν έγινε ποτέ

Νωρίτερα, έκπληκτοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου περιστατικού, στο Λευκό Οίκο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος κάθονταν δίπλα δίπλα στις αναπαυτικές καρέκλες του Οβάλ Γραφείου. Ενας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση.





Ήταν η στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο: «θέλεις να κάνουμε μία χειραψία;». Ο Τραμπ όχι μόνο δεν της απάντησε, αλλά συνέχισε να την αγνοεί επιδεικτικά και να στρέφει αλλού το βλέμμα του. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα και αφού έχει εισπράξει την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος διακρίνεται να κοιτάζει αμήχανα προς την πλευρά των φωτογράφων.

 

Τα «γεράκια» πιέζουν τον Τραμπ να πάρει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Εν τω μεταξύ, φωτιά στην Αθήνα βάζει ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο των Financial Times το οποίο αναφέρει ότι οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα πάρει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών.

Το άρθρο υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ υπό πίεση από την Ουάσιγκτον για τα ελληνικό πρόγραμμα στήριξης», έχει ως κύριο θέμα την προσέγγιση της νέας διακυβέρνησης Τραμπ ως προς την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία και τους παγκόσμιους οργανισμούς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακολουθώντας το δόγμα «η Αμερική πρώτα» (America First), ο Ντόναλντ Τραμπ που στράφηκε κατά των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, πιθανότατα θα κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις να εισάγει δομικά διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.

Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει περικοπές $650εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα τα επόμενα τρία χρόνια, και διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε υψηλές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισήχθη χθες από τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή Bill Huizenga σχέδιο νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που ζητά από την κυβέρνηση του Τραμπ να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή το Bloomberg, αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Huizenga σημειώνεται ότι εάν η συγχρηματοδότηση συνεχιστεί, θα πρέπει να απαγορευθεί από τις ΗΠΑ η στήριξη προς το ΔΝΤ για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους μέχρις ότου αποπληρωθεί χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...