Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Στην κόψη του ξυραφιού ο Τσακαλώτος: Πόλεμος με τον Τσίπρα, «μετωπική» με τον ΣΥΡΙΖΑ


Στην κόψη του ξυραφιού ο Τσακαλώτος: Πόλεμος με τον Τσίπρα, «μετωπική» με τον ΣΥΡΙΖΑ

«ΤΡΙΚΥΜΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ»

Ειδήσεις | Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μια υπόγεια και υπόκωφη διαμάχη, με «πρωταγωνιστές» τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το κυβερνητικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον βαθύ κομματικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως εκτιμούν καλά ενημερωμένες πηγές, το κλίμα στο κυβερνών κόμμα «μυρίζει μπαρούτι»: Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος από τον τρόπο, με τον οποίο φορτώθηκε τον «μουτζούρη» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στον απόηχο της επαχθούς συμφωνίας που έκλεισε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου κατέρρευσε ολοκληρωτικά το κυβερνητικό αφήγημα για «μέτρα χωρίς ούτε ένα ευρώ λιτότητα».
Είναι, όμως, μόνο αυτό; Στην πραγματικότητα η διαμάχη Τσακαλώτου – Τσίπρα ξεκινάει λίγο πιο μπροστά και από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Το χρονικό μιας σκληρής σύγκρουσης

Από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2016, ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε να δυσανασχετεί με την απόφαση του πρωθυπουργού να  προχωρήσει στη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2017, το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αποκάλυπτε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον κ. Τσακαλώτο,  σε θέμα με τίτλο: «Δεύτερη αξιολόγηση: Η «σιωπή» του Τσακαλώτου και η δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα».
Ήταν τότε ακριβώς, όταν το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε μια επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές, με την οποία ο ίδιος παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει ούτε καν τα μισά από όσα είχε δεσμευθεί, ώστε να προχωρήσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστολής προκάλεσε την οργή του Μαξίμου αλλά και της Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να απαντά απότομα και κοφτά για το περιεχόμενό της: «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο». Ο πόλεμος, έστω υπόγειος, είχε ήδη κηρυχθεί.
Αμέσως μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017, οπότε και έκλεισε η περιβόητη συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών για τα μέτρα και τα αντίμετρα από το 2019 και έπειτα, ο κ. Τσακαλώτος χάνεται για περισσότερο από ένα 48ωρο από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών απείλησε τον πρωθυπουργό με παραίτηση κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως δέχθηκε σκληρή κριτική από τον πρώην υπουργό, Νίκο Φίλη. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει την παραίτηση του κ. Τσακαλώτου και αμέσως γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται στη Βουλή την Πέμπτη (23/02/2017) και υποστηρίζει ότι «τα νέα μέτρα δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση», ενώ απαντά σε ειρωνικό ύφος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την «εξαφάνισή» του λέγοντας: «Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλειψα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Μία ημέρα μετά, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνεται του υπουργού του, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. Ήταν σα να προσπαθούσε να πείσει τους πάντες πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Όμως το πράγμα δεν έμεινε εκεί. Η επίφαση της ανακωχής ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν θέμα χρόνου να ραγίσει επικίνδυνα το γυαλί: τη Δευτέρα (06/03/2017) όταν ο πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανάπτυξη, δεν γνώριζε τίποτα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που περιέγραφαν μια μελανή εικόνα για την ελληνική οικονομία.
Τα κυβερνητικά βλέμματα στράφηκαν με οργή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΔημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε την Τετάρτη (08/03/2017) ότι ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αφήνοντας αιχμές για το εάν τα γνώριζε ή όχι ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και πώς θα μπορούσε να τα γνωρίζει αφού η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη αρχή».
Ερωτηθείς εάν ήξερε για τα στοιχεία ο κ. Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ρωτήστε τον υπουργό».
Ωστόσο, λίγο μετά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το όλο ζήτημα, λέγοντας πως η παραπομπή στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών για το εάν ήταν σε γνώση του ή όχι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν εμπεριέχει αιχμή.
«Αυτό που εννοούσε ο κ. Τζανακόπουλος είναι πως δε νομίζει ότι τα ήξερε και πάντως για το θέμα αυτό δεν έχει μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τζανακόπουλος «αδειάζει» Τσακαλώτο: Ο Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Τζανακόπουλος «αδειάζει» Τσακαλώτο: Ο Τσίπρας δεν ήξερε τίποτα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ξένοι κάτω από την ίδια (κυβερνητική και κομματική) στέγη…

Τα παραπάνω σκιαγραφούν μια εικόνα απόλυτης ρήξης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της κυβέρνησης, αλλά και της Κουμουνδούρου, που θα ήθελαν να δουν «την κεφαλήν του Ευκλείδη επί πίνακι». Ο ίδιος ήδη δέχεται σφοδρότατες πιέσεις, ακόμη και μέσα από την «Ομάδα 53+» της οποίας ηγείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, να παραιτηθεί και μάλιστα άμεσα.
Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Τσακαλώτο, ξέρουν πως εάν δεν ήταν στη μέση η δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος θα είχε φύγει… χθες από την κυβέρνηση, βλέποντας ότι απορρίπτεται μια βασική επιθυμία του: να κλείσουν μαζί οι συζητήσεις για την αξιολόγηση αλλά και για το ελληνικό χρέος.
Ταυτόχρονα, απογοητεύεται όταν ο ίδιος καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των επιθέσεων  που δέχεται για τις διαπραγματεύσεις, νιώθοντας ότι το Μαξίμου θα ήταν εκείνο που θα έπρεπε να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, συνιστούν συλλογική και όχι ατομική υπόθεση.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να επαναλάβει μια πολιτική θυσία, όπως έκανε στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015. Αν το ξανάκανε, θα ήταν ολέθριο λάθος, καθώς θα έδειχνε παντελή έλλειψη αυτοκυριαρχίας και ελέγχου επί των διαπραγματεύσεων.
Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσακαλώτος «μένει στην κυβέρνηση μέχρι να φύγει». Το πότε θα φύγει θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο της αξιολόγησης, όποτε κι αν αυτή ολοκληρωθεί.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/776180/stin-kopsi-toy-xyrafioy-o-tsakalotos-polemos-me-ton-tsipra-metopiki-me-ton-syriza#ixzz4auIY6zMY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...