Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Άλλη μια «σφαλιάρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία

 

Με τον τίτλο «Εξευτελιστική δήλωση Αμερικανού συνταγματάρχη: Το PKK μας αρκεί, δεν θέλουμε άλλους», παρουσίασαν τουρκικά ΜΜΕ τη δήλωση του εκπροσώπου των δυνάμεων του συνασπισμού των κρατών που μάχονται το ISIS, συνταγματάρχη Ντόριαν.
Ο αξιωματικός των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στη Συρία, είπε ότι τα κράτη του συνασπισμού δεν θέλουν τη συμμετοχή των πεσμεργκά στις επιχειρήσεις στη Συρία, και ότι τις επιχειρήσεις αυτές τις διεξάγουν από κοινού με τις δυνάμεις του PYD. Συνεχίζοντας για το θέμα, είπε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τουρκία.
Ο Ντόριαν, που ενημέρωσε δημοσιογράφους μέσω συνέντευξης που έγινε μέσω βίντεο-κόνφερανς, απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους πεσμεργκά της Συρίας, που εκπαίδευσε ο Μπαρζανί από κοινού με την Τουρκία, είπε: «Οι Κούρδοι της Συρίας, οι πεσμεργκά της Ροζάβας, που εκπαιδεύτηκαν από την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ, με βάση τα ως τώρα σχέδια δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις στη Συρία. Εργαζόμαστε με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας [σ.σ.: έχουν βασικό κορμό τους Κούρδους του PYD] και με τον Αραβικό Συνασπισμό. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία και με άλλους, για την αντιμετώπιση του ISIS. Όμως όλα πρέπει να γίνουν υπό την ευθύνη και σε συντονισμό με το συνασπισμό. 
»Για πιθανό ρόλο της Τουρκίας συνομιλούμε μαζί της, όμως εργαζόμαστε με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας για τη συγκρότηση της στρατιωτικής δύναμης».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ISIS, ο Ντόριαν είπε ότι ο Μπαγντάτι έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες στους ξένους μαχητές, ενώ έδωσε εντολές να εκτελούν όσους προσπαθούν να διαφύγουν και να αυτομολήσουν. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του ISIS που κατάγονται από το Ιράκ δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο και θέλουν να αποχωρήσουν, σημειώνοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει αρκετούς Ιρακινούς νεκρούς, δολοφονημένους από συντρόφους τους μέσα στον ISIS.
Τέλος, ο Αμερικανός συνταγματάρχης ανέφερε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν θέλουν να συμπεριλάβουν τους πεσμεργκά της Ροζάβας στις μάχιμες δυνάμεις τους, λέγοντας ότι «Δεν είναι στα σχέδιά μας να συνεργαστούμε με δυνάμεις που δεν έχουμε εκπαιδεύσει εμείς και δεν έχουν περάσει από τον δικό μας έλεγχο».
Σημειώνεται ότι η βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να πειστούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας, και συγκεκριμένα με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας που διοικεί τα κουρδικά καντόνια και σχηματίζει τον Κουρδικό Διάδρομο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...