Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Αισιόδοξη η Citigroup για λύση στην ελληνική διάσωση ακόμη και αν αποσυρθεί το ΔΝΤ - Θα υπάρξουν όμως μεγάλες δυσκολίες

 

Αισιόδοξη η Citigroup για λύση στην ελληνική διάσωση ακόμη και αν αποσυρθεί το ΔΝΤ - Θα υπάρξουν όμως μεγάλες δυσκολίες
Οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν το σχέδιο διάσωσης «ζωντανό»
Το δημοσίευμα των Financial Times που αποκαλύπτει ότι μερίδα αμερικανών ρεπουμπλικάνων υπέβαλλαν νομοσχέδιο για να ανακοπεί η εμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει σήμερα η Citigroup, η οποία θεωρεί ότι εάν πράγματι το Ταμείο αποσύρει τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος, τότε η συμφωνία Ελλάδος - Ευρωπαίων θα είναι πολύ δύσκολη. 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Financial Times αναφέρουν πως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υιοθετώντας σκληρή γραμμή και αντιτιθέμενες σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα που οδεύει σε μια ακόμα κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τις πληρωμές δισεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν.
Μια ρύθμιση που εισήγαγε χθες Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Μίσιγκαν που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Trump να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση.
 Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο (σ.σ. αυτό δεν συνιστά πραγματική απειλή καθώς πέρυσι έγινε αλλαγή στις ποσοστώσεις). «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε ο Bill Huizenga.
Εάν το ΔΝΤ απεμπλακεί από το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αυτό θα καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της ΕΕ θα είναι πιο δύσκολες, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση της βοήθειας από τον ESM, αναφέρει η Citigroup. 
Ωστόσο, εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν το σχέδιο διάσωσης «ζωντανό» και να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ακόμη και αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το πρόγραμμα. 

FT: Ζητούν από τον Trump να εμποδίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση

Οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Donald Trump να εμποδίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα. 
Αυτό αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, τονίζοντας ότι το βασικό μήνυμα από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης Trump είναι να αφήσει να εννοηθεί ότι εφαρμόζει τη σκληρή γραμμή με τους παγκόσμιους θεσμούς.
Ο Trump εκλέχθηκε με το σύνθημα "America First" (Πρώτα η Αμερική), με τη νέα κυβέρνησή του να έχει ήδη προτείνει περικοπή 650 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική χρηματοδότηση στους πολυμερείς παγκόσμιους θεσμούς. 
Επίσης αυτή την εβδομάδα δύο συντηρητικοί οικονομολόγοι με ιστορικό στις επικρίσεις προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανέλαβαν δύο κορυφαίες διεθνείς θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι δύο αυτές κινήσεις έγιναν την ώρα που Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών, ταξίδευε στη Γερμανία για να συναντηθεί με τους ομολόγους του στο G20. 
Σηματοδοτούν επίσης ότι ο Trump, ο οποίος καταφέρθηκε κατά της «παγκοσμιοποίησης», είναι πιθανό να λάβει μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση προς τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. 
Θέλουν οι ΗΠΑ να διεκδικήσουν την εξουσία επί των εν λόγω φορέων με την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής.
Και έχουν ξεκινήσει αυτή τη στάση, επικρίνοντας σφόδρα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία σύρεται προς μία ακόμη κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός και αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφωνήσουν να δώσουν περισσότερα δισεκατομμύρια για τις πληρωμές του χρέους της.
Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη από τον Bill Huizenga, τον συντηρητικό γερουσιαστή του Μίτσιγκαν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με τη στήριξη του "κόμματός του τσαγιού" το 2011, ζητά από τη διοίκηση Trump να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης. 
Επίσης, ο ίδιος ζητά οι ΗΠΑ να αντιταχθούν σε ενδεχόμενες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις των ποσοστώσεων του ΔΝΤ έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο.
"Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής ή η πρώτη λύση για τα μέλη της Ευρωζώνης", δήλωσε ο Huizenga.
Ένα τέτοιο βήμα θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια ήδη ευαίσθητη κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ από το 2010.
Στο μεταξύ, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δυναμικό κύμα ανόδου των λαϊκιστών, οι οποίοι ζητούν όλο και πιο έντονα από το ΔΝΤ να αρχίσει να συμβάλει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να έχουν πολιτική κάλυψη. 
Αλλά το Ταμείο ήδη ακολουθεί μια σκληρή γραμμή. 
Αρνείται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτός εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα προσφέρει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. 
Ο Huizenga, ο οποίος υπήρξε ένας έντονος πολέμιος της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ότι το ΔΝΤ είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη, πλήττοντας τη δική του αξιοπιστία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πως η νέα κυβέρνηση θα προσεγγίσει την ελληνική κρίση παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι έχει πει λίγα πράγματα για αυτό. 
Όμως, σε μια συνέντευξη στην Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ο Mnuchin χαρακτήρισε το ελληνικό "κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα", οδηγώντας πολλούς στην ερμηνεία ότι το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι σαφώς μικρότερο. 
Ο Robert Kahn, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, ενώ είναι έτοιμες να στηρίξουν το Ταμείο να αποτραβηχτεί από το ελληνικό πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...