Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τα δύο σχέδια για το ελληνικό deal - Αξιολόγηση 7 Απριλίου και συμφωνία 22 Μαΐου ή αξιολόγηση και συμφωνία 22 Μαΐου

 

Τα δύο σχέδια για το ελληνικό deal - Αξιολόγηση 7 Απριλίου και συμφωνία 22 Μαΐου ή αξιολόγηση και συμφωνία 22 Μαΐου
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις δύο φαίνεται ότι είναι τα πιο πιθανά πλάνα για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης και της μεγάλης συμφωνίας μετά το 2018.
Δύο φαίνεται ότι είναι τα επικρατέστερα σχέδια για το ελληνικό deal όπου θα περιλαμβάνει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τελική συμφωνία με την παρουσία του ΔΝΤ με 3 ή 4 δισεκ. και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις δύο φαίνεται ότι είναι τα πιο πιθανά πλάνα για την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης και της μεγάλης συμφωνίας μετά το 2018. 
Το πρώτο πλάνο και πιο αισιόδοξο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει 7 Απριλίου του 2017 και να ακολουθήσει μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα κλειδώσει την τελική συμφωνία 22 Μαΐου του 2017 στο τακτικό Eurogroup.
Το δεύτερο πλάνο περιλαμβάνει λύση πακέτο για την αξιολόγηση και την μεγάλη συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Τα 8 βασικά ζητήματα όμως που πρέπει να επιλυθούν είναι 

1)Το πακέτο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης και τι θα περιλαμβάνει.
2)Πως οι ευρωπαίοι θα δεχθούν να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. 
3)Πως το ΔΝΤ θα αλλάξει τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 
4)Πως το ΔΝΤ θα αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και από εξαιρετικά μη βιώσιμο θα καταστεί βιώσιμο το χρέος;
5)Πως ο ESM θα αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εννοείται με ποιες παραδοχές καθώς μέχρι τώρα ΕΕ και ΔΝΤ είχαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 
6)Πως με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο υπό την έννοια ότι εάν αυτό συμβεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τότε ΔΕΝ θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
7) Το ΔΝΤ για να χορηγήσει νέο δάνειο 3-4 δισεκ. θα πρέπει να έχουν κλειδώσει όλες οι εκκρεμότητες και τοπ ερώτημα είναι μπορεί να υπάρξει τέτοια απόφαση έως τις 21 με 23 Απριλίου στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ; 
8)Εάν η τελική συμφωνία κλειδώσει 22 Μάιου η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα 8 Ιουνίου ή θα μετατεθεί για λίγο αργότερα η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση; 

Το μείζον ζήτημα 

Για να μπορέσει να αλλάξει άρδην στρατηγική το ΔΝΤ θα πρέπει η Ελλάδα να προνομοθετήσει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισεκ. ευρώ. Αυτό δεν αλλάζει είναι προαπαιτούμενο που δεν θα αλλάξει. 
Το ζητούμενο δεν είναι εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τα μέτρα και εάν θα ψηφιστούν αλλά πότε αυτό θα συμβεί γιατί…στο τέλος θα συμβεί. 
Ορισμένοι αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εάν αντιμετωπίσει υπό κανονικές και όχι έκτακτες συνθήκες την Ελλάδα και το τρίτο μνημόνιο δεν χρειάζεται νέα έκθεση βιωσιμότητας. 
Αυτό είναι λάθος. 
Η έκθεση βιωσιμότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο είναι δεσμευτική και θα πρέπει να αλλάξει αυτή η έκθεση DSA με νέα που θα στηρίζεται σε νέες βελτιωμένες παραδοχές τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...