Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πάνε στο Eurogroup με όλα τα θέματα ανοιχτά

Πάνε στο Eurogroup με όλα τα θέματα ανοιχτά
Του Βασίλη Γεώργα
Φρούδες αποδεικνύονται προς ώρας οι ελπίδες που είχαν εντέχνως καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες με φόντο τις Ολλανδικές εκλογές, για μια τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση οδεύει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας με όλα τα δύσκολα θέματα ανοιχτά και άδειο καλάθι.

Ελάχιστος στόχος θα είναι στην ουσία να καταγραφεί σε επίπεδο Eurogroup ένα κλίμα προόδου που θα απομακρύνει την εντύπωση της «εμπλοκής» των διαπραγματεύσεων, και μέγιστος να διαπραγματευτεί στο περιθώριο μια φόρμουλα απεμπλοκής προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι προσδοκίες έστω και μερικής συμφωνίας τον Απρίλιο.

Από τις ολοήμερες τηλεδιασκέψεις που έγιναν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ, αναδύθηκαν βαθιά χάσματα τόσο στο μέτωπο του εργασιακού που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε κορωνίδα αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων, όσο και στα θέματα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εξελίσσονται σε αιχμηρό αγκάθι λόγω της πίεσης των δανειστών για πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

Διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται και στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2020 που είναι ένα από τα δύο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα (το άλλο είναι η μείωση στο αφορολόγητο) τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μνημονίου για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και το θέμα των «αντίμετρων» για την περίοδο 2019-2020, όπου επίσης καταγράφηκε διαφωνία ως προς το πόσο μπορεί να είναι η συνολική μείωση του φόρου μέσα στο συνολικό πακέτο. «Έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας τα τρία θέματα στα οποία καταγράφηκε πρόοδος σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ήταν αυτά που λίγο – πολύ έχουν «κλείσει» το προηγούμενο διάστημα: θέματα που αφορούν δηλαδή στη λειτουργία του νέου Υπερταμείου και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενιαίας διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών.

Τόσο οι διαφωνίες αναφορικά με τα εργασιακά για τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει σημείο επαφής με το ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ισχύ της μετενέργειας των συμβάσεων και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, όσο και στην ενέργεια και ειδικότερα στον τρόπο που θα επιτευχθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, αποτελούν θέματα αιχμής τα οποία εμποδίζουν την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας τη Δευτέρα. Έχοντας γνώση των δυσκολιών η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσυνδέσει τα δύο αυτά ζητήματα από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Staff Level Agreement, συνάντησε, ωστόσο, την πλήρη διαφωνία των δανειστών που μέσω Βρυξελλών έστειλαν μήνυμα ότι αποτελούν αντικείμενα της δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να επιλυθούν τώρα και αποτελούν προϋπόθεση και αυτά για την εκταμίευση της δόσης.

Νωρίτερα για το θέμα της ΔΕΗ αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαίωσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη στο αναθεωρημένο μνημόνιο πως σε περίπτωση αποτυχίας των δημορπασιών ισχύος NOME να μειώσουν στα προκαθορισμένα επίπεδα το μερίδιο της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του ιδίου ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Μετά το τέλος της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Θεσμών, κυβερνητικός αξιωματούχος συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών έκλεισαν αρκετά ζητήματα. Έχουν μείνει μόνο ορισμένα, τα οποία γνωρίζαμε ότι δεν θα κλείσουν σε αυτό το επίπεδο (π.χ. εργασιακά). Οι θέσεις είναι πλέον γνωστές. Κανείς δεν εκπλήσσει κανέναν. Χρειάζεται πολιτική συζήτηση. Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό στο Eurogroup. Μας ικανοποιεί το γεγονός πως έχουν κλείσει πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα το Ταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις ή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ενέργεια:
Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται  κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις  Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο.
Αντίμετρα:
Απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα "κολλήσει" τη διαπραγμάτευση.

Photo by Sooc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...