Της Δήμητρας Καδδά
Μετά από 6 ώρες τηλεδιαβουλεύσεων διαπιστώθηκε ότι δεν κουνήθηκε… φύλο στο πεδίο του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Αποκαλύφθηκε επίσης το χάσμα που παραμένει στο μέτωπο του ενεργειακού, ενώ παρέμειναν τα "αγκάθια" στα "αντίμετρα" με επίκεντρο τον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο. Συγκλίσεις επαναβεβαιώθηκαν στο πεδίο του εξωδικαστικού και διαπιστώθηκαν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που, όπως ελέχθη, έκλεισε (και το δημοσιονομικό κενό του 2018 θεωρείται ότι έχει κλείσει μέσα από τεχνικές διαβουλεύσεις, αν και χθες δεν έγινε ειδική αναφορά).
Ο λόγος για το αποτέλεσμα της πολιτικής τηλεδιαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Δεν σχεδιάζεται να έχει συνέχεια σήμερα, τουλάχιστον με βάση την πληροφόρηση που δινόταν αργά χθες το βράδυ από πηγές του ΥΠΟΙΚ. Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα και τεχνικές διαβουλεύσεις για τα ανοικτά πεδία, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να επιχειρηθούν και άλλες απόπειρες σε πολιτικό επίπεδο.
Σοκ στην οικονομία
Οι τριγμοί πάντως στις τράπεζες και στην οικονομία γενικότερα ασκούν τις δικές τους -αυτόνομες- πιέσεις.
Όπως έγραφε εγκαίρως η εφημερίδα "Κεφάλαιο" στις 24/2, οι τράπεζες από το πρώτο δίμηνο είχαν καταγράψει εκροές καταθέσεων 3,6 δισ. ευρώ. Ο λόγος για ένα ποσό που με βάση νεότερα στοιχεία, τα οποία επικαλείται σήμερα η "Καθημερινή", έχει φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
Η "αιμορραγία" αυτή (που ήδη έχει προκαλέσει αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ), μαζί με τα νέα οικονομικά στοιχεία για πιέσεις στο οικονομικό κλίμα το πρώτο δίμηνο (στοιχεία ΙΟΒΕ), αλλά και για την έκρηξη νέων οφειλών προς το δημόσιο που ανατρέπουν την υπεραπόδοση εσόδων, αποτελούν πλέον έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για πολιτική αποδοχή της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Πάμε για Απρίλιο-Μάιο για συνολική συμφωνία
Πλέον η ελληνική πλευρά συνεχίζει τη διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως. Και αύριο ταξιδεύει για Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει μια πολιτική "λύση" σε επίπεδο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, έχοντας ως… τέταρτο θέμα την Ελλάδα και με χαμηλό τον "πήχη" των προσδοκιών.
Έτσι, το "χρονοδιάγραμμα" για συμφωνία, αν δεν υπάρξει μια εντυπωσιακή θετική "ανατροπή" υπό την πίεση των οικονομικών και όχι μόνο εξελίξεων, μεταφέρεται για το επόμενο δίμηνο.
Επιχειρείται, δηλαδή, κατ' ελάχιστον μια δήλωση/στήριξη τη Δευτέρα, που θα επιτρέψει την άμεση κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα για μια πρώτη συμφωνία (SLA) έως τις 7/4 και για πολιτική συμφωνία τον Μάιο, κάτι που δεν θεωρείται προς το παρόν δεδομένο λόγω των "αποστάσεων" αλλά και της πληθώρας των γεγονότων και των αργιών/εορτών που μεσολαβούν.
Τον ελληνικό "στόχο" περιέγραψε χθες μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. "Επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MοU, δυο-τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα", ανέφερε.
Σχέδιο για προσύνοδο Eurogroup στις Βρυξέλλες
Επιχειρείται από το ελληνικό διαπραγματευτικό "δίδυμο" των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη και μια προσυνάντηση στις Βρυξέλλες, στο πρότυπο αυτών που έλαβαν χώρα πριν από τη σύνοδο της 20ής Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή των θεσμών και στελεχών του Eurogroup (τότε συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σύμφωνα με δηλώσεις του θα παραμείνει στον θώκο έως το τέλος του έτους, ο Τόμας Βίζερ, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μάρκο Μπούτι, ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Μπενουά Κερέ).
Ουσιαστικά οι θεσμοί έκαναν και χθες σαφές αυτό που είχε προαναγγείλει αξιωματούχος από την Πέμπτη. Ότι, δηλαδή, δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους για μια συνολική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς "μεταθέσεις" θεμάτων (όπως το εργασιακό) για αργότερα και άλλα "ελαφρυντικά". Και παρ' όλα αυτά επέμεναν ότι το θέμα -για την Αθήνα- είναι πολιτικό και ότι λύση μπορεί να βρεθεί εντός ημερών αν υπάρξει βούληση (άρα αλλαγή στάσης της κυβέρνησης).
Βεβαίως, υπάρχει και θέμα εντός των θεσμών με τις θέσεις του ΔΝΤ (που διαπραγματεύεται νέο μνημόνιο/δάνειο) να "απέχουν". Και δεν επικεντρώνεται το "χάσμα" μόνο στο εργασιακό, αλλά και στον υπολογισμό των πλεονασμάτων με την ανακοίνωση των στοιχείων του 2016 από τη Eurostat την 24η Απριλίου πλέον να θεωρείται ορόσημο για τις αποφάσεις.
Και κάβα διαθεσίμων
Παρ' όλα αυτά, καθώς τίποτε δεν είναι δεδομένο, το οικονομικό επιτελείο κάνει σύμφωνα με πληροφορίες το "κουμάντο" του. Έτσι, πέρα από το "βασικό" σενάριο διαθεσίμων έως και τον Ιούνιο, διαμορφώνεται και ένα σχέδιο αύξησης των "δυνατοτήτων" κάλυψης των βασικών αναγκών έως το φθινόπωρο.
Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Η χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου-Σταθάκη-Λιάκου με τους θεσμούς ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τις 9 μ.μ. Μηδενική πρόοδο στο πεδίο του εργασιακού αλλά και των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό παραδέχτηκε πηγή του υπουργείου Εργασίας. Στα ανοικτά θέματα πρόσθεσε και το πεδίο της ενέργειας αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, λέγοντας ότι και τα τρία πεδία παραπέμπονται πλέον σε πολιτική διαβούλευση.
Για τις συγκλίσεις που έγιναν, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι "κλείσαμε αυτά που θέλαμε. Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα είχαμε πρόοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικά", αλλά και ότι "κλείσαμε το ταμείο, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τον εξωδικαστικό".
Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο των αντιμέτρων που ζητείται από την ελληνική πλευρά να εφαρμοσθούν μετά το 2018. "Κανένας όμως δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα κολλήσει τη διαπραγμάτευση", πρόσθεσε. Εξήγησε ότι συζητήθηκε και το πακέτο των μέτρων μετά το 2018 χωρίς κάποια άλλη αναφορά.
Για τα ενεργειακά, η ίδια πηγή επισήμανε ότι "η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο". Λίγες ώρες πριν και μετά την δίωρη τηλε-διαπραγμάτευση παρουσία του κ. Σταθάκη, αξιωματούχος του αρμόδιου υπουργείου που είχε κάνει σαφές ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι "εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους". Πρόσθεσε μάλιστα, πως "τσακωθήκαμε δύο ώρες αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα" αναφερόμενος στην συζήτηση για τα ενεργειακά στην τηλεδιάσκεψη. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) "ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.