Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Η δεύτερη επιχείρηση άλωσης του Τύπου. Η μεγάλη σφαγή για τα ιμάτια ΔΟΛ-Πήγασου

 

Η δεύτερη επιχείρηση άλωσης του Τύπου. Η μεγάλη σφαγή για τα ιμάτια ΔΟΛ-Πήγασου
Γράφει ο Ιnsider

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» έλεγε ο αρχαίος μας πρόγονος και επιφανής κωμωδιογράφος Μένανδρος. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να υποθέσει ότι οι γνώσεις των «συντρόφων» του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν μέχρι εκεί αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο από ανθρώπους που μπερδεύουν τον Όμηρο με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο…

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως γνώσεων αυτή η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα παθήματά της. Και σήμερα εμφανίζεται να επιχειρεί για δεύτερη φορά την «άλωση» του ελληνικού μιντιακού στερεώματος, διαμοιράζοντας τα ιμάτια των χρεοκοπημένων συγκροτημάτων Τύπου. Με την ελπίδα πάντα ότι τα φιλέτα θα καταλήξουν σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες και τα σχήματα διαδοχής θα τύχουν της δικής της έγκρισης…

Μετά την παταγώδη αποτυχία δημιουργίας ευνοϊκότερου τηλεοπτικού τοπίου μέσω της αξιοθρήνητης διαδικασίας «αδειοδότησης» που κατέληξε στον διαγωνισμό-φάρσα τύπου Big Brother, oι «στρατηγοί» του Μαξίμου επανέρχονται, αυτή τη φορά με πιο συμβατικές διαδικασίες, για να ελέγξουν την «επόμενη μέρα» σε ΔΟΛ και Πήγασο.

Πρόκειται για δύο ομοειδείς περιπτώσεις υπερδανεισμένων μιντιακών ομίλων, οι τίτλοι και η περιουσία των οποίων όμως, εκποιούνται με διαφορετική μεθοδολογία και… πολιτική φιλοσοφία.
Στην περίπτωση του ΔΟΛ, αφού πρώτα «εξουδετερώθηκε» ο φυσικός αντίπαλος που «έριξε το καράβι στα βράχια» οδηγούμαστε σε έναν fast track τραπεζικό πλειστηριασμό με άγνωστο ωστόσο τελικό στόχο και αποτέλεσμα. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές βάσει της σχετικής διακήρυξης θα διενεργηθούν δύο ανεξάρτητοι δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί με σκοπό την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της υπό καθεστώς διαχείρισης εταιρείας: Ένας για την (όχι ευκαταφρόνητη) ακίνητη περιουσία του ΔΟΛ και ένας για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία,  δηλαδή εμπορικά, σήματα τίτλους εφημερίδων, αρχεία, αποθέματα, εξοπλισμούς γραφείου, αναλώσιμες ύλες κλπ.

Οι σχετικές προθεσμίες θα είναι κυριολεκτικά «εξπρές» με στόχο οι διαγωνισμοί να έχουν καταλήξει στο τέλος του τρέχοντος μήνα! Κοινή προσφορά και για τους δύο διαγωνισμούς δεν προβλέπεται, ενώ η εξαγορά πρέπει να γίνει σε cash και αφού προηγηθεί η κατάθεση εγγυητικών επιστολών ασυνήθιστα μεγάλου ύψους(προφανώς επειδή την πλειοδοτική διαδικασία  τρέχουν οι επαγγελματίες των τραπεζών και όχι ο… Λευτέρης Κρέτσος που θα δεχόταν ως εγγυήσεις και…βοσκοτόπια)
Εκ των πραγμάτων συνάγεται ότι ο πλειοδότης αγοράζει «πακέτα» και δεν μπορεί να χτυπήσει «αλα κάρτ»  περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να δούμε την τελική προκήρυξη.
Για τους υποψήφιους μνηστήρες ακούγονται πολλά με σχεδόν σίγουρο διεκδικητή τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και διάφορα σχήματα επιχειρηματιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν εμπλοκή στα media.

Σε αντίθεση με τον ΔΟΛ της «γάτας των Ιμαλαίων» και του μεγάλου εχθρού «Σταύρου Ψυχάρη», στην περίπτωση του…όψιμου σύμμαχου της κυβέρνησης, Φώτη Μπόμπολα, ακολουθείται μία διαφορετική διαδικασία. Εδώ προκρίθηκε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ο οποίος μάλιστα βρέθηκε και ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης. O Σαββίδης καλείται να αναλάβει μονομερώς με καταβολή μετρητών(πληροφορίες αναφέρονται σε ποσό μεγαλύτερο των 20 εκατομμυρίων)την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του ποσοστού του παλαιού μετόχου (οικογένεια Μπόμπολα), χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα ικανοποιηθεί η εύλογη αξίωση των Τραπεζών για οριστική αποχώρηση του. Η παραμονή ή όχι του Μπόμπολα στον Όμιλο, έστω και με συμβολικό ποσοστό συνδέεται άμεσα και με το δεύτερο βήμα της διαδικασίας, δηλαδή το γενναίο «κούρεμα» ύψους ακόμη και 60% στα κόκκινα δάνεια τουλάχιστον 180 εκατομμυρίων του Πήγασου.

Στην περίπτωση που διευκολυνθεί, έστω και η συμβολική συμμετοχή της οικογένειας Μπόμπολα στο νέο σχήμα θα πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση προνομιακής μεταχείρισης παλαιού χρεοκοπημένου μιντιάρχη, την οποία οι Τράπεζες σε καμία περίπτωση (ακόμη και με την ψήφιση του λεγόμενου «ακαταδίωκτου» στα μέσα Μαΐου) δεν θέλουν να επωμισθούν, σε αντίθεση όμως με την κυβέρνηση που φαίνεται να «καλοβλέπει» αυτή τη λύση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αντίθετα με την περίπτωση του ΔΟΛ που μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με τοποθέτηση Επιτρόπου, ο Πήγασος ακολουθεί την εκδοχή μιας ευνοϊκότερης αναδιάρθρωσης μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα(περίπτωση Μαρινόπουλου).

Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του συγκροτήματος υπό την διοίκηση Σαββίδη στο Mega για το οποίο η πλευρά Βαρδινογιάννη δηλώνει παγερά αδιάφορη προκρίνοντας, κατά τα φαινόμενα, το σενάριο μιας συντεταγμένης πτώχευσης.
Επιμύθιον: Η κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναμοιράσει την πίτα στα media, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που να θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την άδοξη αποχώρηση του επίδοξου καναλάρχη και εργολάβου Καλογρίτσα, απομένει μόνον η λύση του Ιβάν Σαββίδη, αλλά τι να… πρωτοκάνει ο άνθρωπος;  Λέγεται πάντως ότι έπειτα από μία περίοδο ψυχρότητας με τον Πάνο Καμμένο που δεν έχει οριστικά αποκατασταθεί έχει αναπτύξει στενότατες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιος ήταν το πρόσωπο κλειδί; Ε αυτό με το «εδώ Παπάς, εκεί Παπάς», νομίζω το ξέρετε.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ