Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Ο «συμβιβασμός» 15/6 θα απογοητεύσει την Ελλάδα – Η Γερμανία προτείνει 3η αξιολόγηση και χρέος 6 Νοεμβρίου, QE 22/11 ή 7/12

 

29/05/2017 - 00:42
Ο «συμβιβασμός» 15/6 θα απογοητεύσει την Ελλάδα – Η Γερμανία προτείνει 3η αξιολόγηση και χρέος 6 Νοεμβρίου, QE 22/11 ή 7/12
Το ΔΝΤ είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, αυτό έχει οριστικά εγκαταλειφθεί.
Ο περίφημος συμβιβασμός που επεξεργάζονται ΕΕ, Γερμανία και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που αποτελεί και το μείζον ζήτημα για το Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν θα ικανοποιήσει την Ελλάδα αντιθέτως θα προκαλέσει απογοήτευση. 
Η Γερμανία σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πολιτικές αντιδράσεις ότι δεν συναινεί στο σχέδιο να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να διασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση από τις αγορές θα προτείνει αντί για το 2018 το ζήτημα του χρέους να εξεταστεί στις 6 Νοεμβρίου του 2017 δηλαδή σε 5 Eurogroup από τώρα.
Μάλιστα πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι η 3η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2017 θα είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε ενέργειες που θα επιτρέψουν σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.  
Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και είναι μια καλή ευκαιρία 
1)Η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα έως τέλη Οκτωβρίου του 2017 ή αρχές του Νοεμβρίου του 2017 
2)Στις 6 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup να κλειδώσει πιο ώριμα και μεθοδευμένα το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Έτσι με 3η αξιολόγηση που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και διευθέτηση του χρέους η Ελλάδα θα ξεκινήσει μια περίοδο οικονομικής προσαρμογής στην κανονικότητα ενώ Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2017 θα πάρει και QE. 

Τα 3 βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις 

Η λύση αυτή δηλαδή τον Νοέμβριο του 2017 να κλείσουν όλα πακέτο 

1)Δεν θα ικανοποιήσει την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα που περιμένει λύση στις 15 Ιουνίου του 2017 στο Eurogroup
Απάντηση 
Είναι προφανές ότι η λύση – συμβιβασμός που θα υπάρξει δεν θα ικανοποιήσει την Ελλάδα.
Αντιθέτως θα προκαλέσει απογοήτευση καθώς η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου δεν θα πάρει καμία λύση πακέτο όπως πολλοί μπορεί να εύχονται ή ελπίζουν. 
Ούτε θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα παραπέμπουν την λύση στα Eurogroup. 
Να σημειωθεί ότι Eurogroup έχουν προγραμματιστεί για 
10 Ιουλίου 
15 Σεπτεμβρίου 
9 Οκτωβρίου 
6 Νοεμβρίου και 
4 Δεκεμβρίου 

2)Τι θα γίνει με το ΔΝΤ το οποίο είναι αμετακίνητο από τις θέσεις του;
Απάντηση 
Το ΔΝΤ είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, αυτό έχει οριστικά εγκαταλειφθεί. 
Μάλιστα κάποια στιγμή στο μέλλον – το 2018 – ο ESM θα αποπληρώσει τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ τα οποία την τρέχουσα περίοδο είναι 12,78 δισεκ. ευρώ. 
Ο σχεδιασμός των ευρωπαίων είναι να μετεξελίξουν τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που δεν θα έχει τον διεθνή ρόλο του ΔΝΤ αλλά ο ESM θα αναλαμβάνει αποκλειστικά όλες τις ευρωπαϊκές υποθέσεις χωρίς να χρειαστεί άλλη φορά εμπλοκή του ΔΝΤ. 

3)Πότε θα δοθεί QE ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα;
Απάντηση 
Ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα σε αυτή την φάση π.χ. καλοκαίρι του 2017 δεν θα δοθεί και δεν μπορεί να δοθεί. 
Η ημερομηνία 20 Ιουλίου έχει οριστικά αποκλειστεί. 
Όμως εάν στις 6 Νοεμβρίου του 2017 το Eurogroup κλείσει πακέτο όλα τα εκκρεμή – μείζονος σημασίας  - ελληνικά ζητήματα  θα μπορούσε η ΕΚΤ στις 22 Νοεμβρίου ή στις 7 Δεκεμβρίου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 
Το QE προφανώς θα βαίνει μειούμενο και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην λήξει Δεκέμβριο του 2017 αλλά να παραταθεί άλλους 6 μήνες έως τον Ιούνιο του 2018. 
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει χρόνο για να αξιοποιήσει ακόμη και ένα επιθετικά φθίνον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2017 θα πιέσει πολύ την ΕΚΤ να διακόψει το πρόγραμμα. 

Τι θα συμβεί στις 15 Ιουνίου του 2017; 

Α)Στις 15 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μαζί με τα 25 ανοικτά προαπαιτούμενα.
Β)Θα δοθεί το πράσινο φως για την δόση των 7,1 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει αιτηθεί δόση 10,3 δισεκ. που θα εξεταστεί στο Eurogroup.
Η δόση τουλάχιστον των 7,1 δισεκ. θα εγκριθεί είτε με καθαρό άμεσο τρόπο είτε έμμεσα να διατεθεί δηλαδή με δάνειο γέφυρα στο χειρότερο σενάριο. 
Γ)Το ΔΝΤ είναι οριστικό δεν θα εισφέρει κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό έχει οριστικά ξεκαθαριστεί. 
Δ)Το ΔΝΤ δεν θα χρειαστεί να εκπονήσει νέα μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους DSA άπαξ και δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Ε)Η ΕΚΤ επίσης δεν θα χρειαστεί να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος καθώς η Ελλάδα δεν θα μπει στο QE πριν τον Νοέμβριο του 2017 στο καλύτερο σενάριο. 
Στ)Στο μείζον ζήτημα του χρέους η Γερμανία θα αποδεχθεί η ποσοτικοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, η παρουσίαση και αποτίμηση τους να συμφωνηθεί και ανακοινωθεί όχι το 2018 που ήταν η πάγια γερμανική θέση αλλά τον Νοέμβριο του 2017. 
Αντί για το Καλοκαίρι του 2018 η Γερμανία θα δεχθεί να εξεταστεί πλήρως το ζήτημα του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο του 2017. 

Οριστικό το ΔΝΤ δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα 

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό είναι οριστικό, θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.
Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να συμμετάσχει με 0 κεφάλαια αλλά άπαξ και δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος το ΔΝΤ θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος με τον υφιστάμενο του ρόλο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. 
Το ΔΝΤ δεν θα χρειαστεί να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα κληθεί να λάβει καμία απόφαση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί απλά δεν θα τίθεται θέμα συμμετοχής. 

Η ΕΚΤ εξετάζει το rollover των ελληνικών ομολόγων με Γερμανικά που λήγουν το 2018 

Η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου αυτό είναι οριστικό. 
Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2017, να ενταχθούν σε QE τα ελληνικά ομόλογα. 
Το βασικό σενάριο πάντως είναι να προταθεί η λύση του rollover.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό το 2018 θα αρχίσουν να λήγουν 3ετή ομόλογα ή άλλες εκδόσεις Γερμανικών ή Γαλλικών ή άλλων χωρών ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. 
Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το 2018 σε ξεκάθαρα όμως φθίνουσα πορεία. 
Ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα υπάρχει. 
Όταν π.χ. λήγει ένα ομόλογο Γερμανικό το οποίο κατέχει η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε μέσω του QE μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σχεδιάζεται το εξής. 
Το γερμανικό π.χ. ομόλογο που λήγει στην ΕΚΤ να αντικαθίσταται ως rollover από ένα αντίστοιχο ελληνικό και έτσι η ΕΚΤ και η ΕΕ να στηρίξει το 2018 την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τις αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων. 
Θα μπορούσαν 3-4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα να αγοραστούν με αυτό τον τρόπο από την ΕΚΤ. 
Η ΕΚΤ κατέχει 18 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και το ποσό αυτό βαίνει μειούμενο π.χ. τον Ιούλιο θα μειωθεί στα 16 δισεκ. κ.ο.κ. 
Η λύση αυτή ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος και θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός τύπου μνημονίου που θα ισχύσει μεταξύ 2018 και 2022. 
Για να δοθεί ένα υποτυπώδες QE με την μορφή rollover τα ελληνικά ομόλογα θα αντικαθιστούν άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα που λήγουν το 2018 και έτσι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, στα ελληνικά ομόλογα και συνολικά στην αγορά. 
Η πρόταση αυτή εξετάζεται πολύ σοβαρά μεν αλλά για να υλοποιηθεί προϋποθέτει κεντρική συμφωνία για το χρέος. 

Υπάρχει σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης ή 4ο μνημόνιο από το 2018 

Είναι οριστικό ότι το 2018 θα προταθεί σχέδιο είτε για επέκταση του τρίτου μνημονίου, είτε για νέο 4ο μνημόνιο ή για την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα στηρίξει την Ελλάδα μετά 2018 και 2022.
Ο Μηχανισμός αυτός ή νέο μνημόνιο θα απαιτήσει νέα μέτρα, θα υπάρξει νέο κύμα λιτότητας από το 2018 πέραν των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί τώρα. 
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα αρχικά θα είναι 3,5% για 5 χρόνια και εν συνεχεία θα αρχίσει να φθίνουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανά δύο έτη με στόχο να φθάσουν στο 2% με 2,5%.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ