Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα στις 22/5 διασφαλίζει δόση 8 δισ. και στις 15/6 θα συμφωνηθεί χρονικός οδικός χάρτης 4 φάσεων για το χρέος

 

22/05/2017 - 00:20
Η Ελλάδα στις 22/5 διασφαλίζει δόση 8 δισ. και στις 15/6 θα συμφωνηθεί χρονικός οδικός χάρτης 4 φάσεων για το χρέος
Θα υπάρξει χρονικός οδικός χάρτης όπου θα παρουσιάζονται οι φάσεις διευθέτησης του ελληνικού χρέους και θα συνδέονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των στόχων.
Το περίφημο Eurogroup στις 22 Μαΐου του 2017 έφθασε και τα τέσσερα βασικά ερωτήματα είναι 
1)Τι θα πάρει η Ελλάδα στο Eurogroup στις 22 Μαίου;
2)Τι λύση θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup
3)Με τι ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ; 
4)Πόσο θα κρατήσει η ευφορία στην εσωτερική αγορά, το θετικό momentum που θα δημιουργηθεί πόσο θα κρατήσει, μήνες, χρόνια ή θα εξασθενίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα; 

Απαντήσεις 

1)Στο Eurogroup στις 22 Μαίου η Ελλάδα θα εξασφαλίσει και επίσημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η οποία με την σειρά της θα ανάψει το πράσινο φως για την δόση των 8 με 10  δισεκ. ευρώ με τα οποία θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017 ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ. 
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει ιδιαίτερη σημειολογία γιατί χρειάστηκαν 15 μήνες διαπραγματεύσεων και αναίτιων καθυστερήσεων για να ολοκληρωθεί.
Ωστόσο θα δοθεί το πράσινο φως της δόσης των 8 δισεκ. που θα μπορούσε να φθάσει έως 10 δισεκ. ευρώ. 
Η εκταμίευση της δόσης προσδιορίζεται για το τέλος της πρώτης ή στα μέσα της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου του 2017. 
Στο Eurogroup στις 22 Μαίου ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο δεν είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτό το γνωρίζουν όλοι, ούτε καν ότι θα δοθεί το πράσινο φως της δόσης των 8 με 10 δισεκ. 
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι αναφορές του ανακοινωθέντος για το χρέος. 
Το βασικό σενάριο θέλει το ανακοινωθέν του Eurogroup να αναφέρει τα εξής «ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεσμεύονται ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά το 2018»
Όμως μόνο αυτό δεν θα αρκεί. 
Στο ανακοινωθέν πρέπει να αναφέρει ότι τις προσεχείς εβδομάδες υπονοώντας έως 15 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να παρουσιαστεί συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος. 
Εφόσον υπάρχει αυτή η παράμετρος είναι 100% βέβαιο ότι θα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς θα υπάρχει ένα σύντομο χρονικό πλάνο πρωτοβουλιών για το ελληνικό χρέος. 
Όμως κλειδί θα είναι αυτή η παράμετρος να μην τμηματοποιηθεί το χρέος δηλαδή να μην σπάσει σε 4 χρονικές φάσεις που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο.

2)Η λύση για το ελληνικό χρέος θα είναι 4 φάσεων.
Να τονιστεί ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί ούτε νέα επιμήκυνση 20 χρόνων, ούτε αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM... βάζοντας φρένο στα σχέδια για "συμφωνία πακέτο άμεσα"

Η πρώτη φάση θα λάβει χώρα στις 22 Μαίου όπου θα υπάρξουν δύο αναφορές 
- Δέσμευση ότι το Eurogroup θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε από το 2018 το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. 
-Χρονοδιάγραμμα – χρονικός οδικός χάρτης όπου θα παρουσιάζονται οι φάσεις διευθέτησης του ελληνικού χρέους και θα συνδέονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των στόχων. 
Η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί μια εφάπαξ λύση αλλά τμηματικές λύσεις, τμηματοποίηση.... 


Η πρώτη φάση θα λάβει χώρα 22 Μαίου με το ανακοινωθέν του Eurogroup όπου θα δεσμεύονται οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος από το 2018.
(Με όρους ΔΝΤ το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030

Η δεύτερη φάση θα λάβει χώρα 15 Ιουνίου όπου θα παρουσιαστεί μια γκάμα μέτρων για την διευθέτηση του χρέους από τον ESM, θα υπάρξει δηλαδή μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να επιτρέψει στο ΔΝΤ να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας.  
Η τρίτη φάση θα παρουσιαστεί και ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017 όπου θα οριστικοποιηθεί πλήρως το πακέτο όλων των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα εφαρμοστεί το 2018
Η τέταρτη φάση θα είναι η φάση της εφαρμογής και θα λάβει χώρα Καλοκαίρι του 2018. 

Τα μέτρα για το χρέος 

Στα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 20 χρόνια και όχι κατά 40 χρόνια που είχε ζητήσει το ΔΝΤ.
Επίσης θα υπάρξει ένας συμβιβασμός και στα ομόλογα ANFA και στο ζήτημα του μηχανισμού εγγύησης επιτοκίων. 
Παράλληλα θα συμφωνηθεί το 2018 να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,78 δισεκ. ευρώ. 
Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Με επιμήκυνση 20 χρόνια και την δέσμευση ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα του χρέους – που σημαίνει τα συνολικά τοκοχρεολύσια να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για την αποπληρωμή του χρέους -  το ΔΝΤ πριν τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα κοινοποιήσει εκτάκτως νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

3)Το ΔΝΤ τέλη Ιουνίου του 2017 θα αποφασιστεί να συμμετάσχει με νέο δάνειο από 1,5 με 2 ή το μέγιστο 3,5 δισεκ. στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. 
Να σημειωθεί ότι στα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται και η ρήτρα ο ESM να αγοράσει το 2018 τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 12,78 δισεκ. που έχουν απομείνει την τρέχουσα περίοδο. 

4)Με τα μέτρα για το χρέος της δεύτερης φάσης να έχουν προσδιοριστεί από τον ESM και το ΔΝΤ να έχει συντάξει έκθεση βιωσιμότητας έως τις 20 Ιουλίου το νωρίτερο θα μπορούσε η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Το νωρίτερο για το QE της ΕΚΤ είναι 20 Ιουλίου και το αργότερο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2018. 
Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει ο αντίκτυπος όλων αυτών των θετικών ειδήσεων στην οικονομία και στην αγορά; 
Ενώ θα αλλάξει σε ανοδική η τάση στην οικονομία η οποία από την φάση της ύφεσης θα περάσει στην ανάπτυξη, η πραγματικότητα είναι ότι χρηματιστήριο και ομόλογα θα προσπαθήσουν γρήγορα να προεξοφλήσουν όλες τις θετικές ειδήσεις και έτσι το πάρτι… δεν θα διαρκέσει πολύ. 
Στο χρηματιστήριο το μέγιστο είναι οι 1000 μονάδες και στα ομόλογα η 3ετία 2,8%, η 5ετία 3,8% και η 10ετία 1,2% υψηλότερη απόδοση από την Πορτογαλία σε σημερινές τιμές 4,4%.

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές 

Η Ελλάδα όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews θα βγει στις αγορές 
Η Rothschild προτείνει την αγοραία λύση να υπάρξει επανέκδοση re opening υφιστάμενης έκδοσης.
Στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις. 
Α)Να υπάρξει επανέκδοση 3ετούς ομολόγου λήξης 17 Ιουλίου 2017 και ο στόχος είναι να επιτευχθεί χαμηλό επιτόκιο μεταξύ 2,8% με 3,2% από 3,5% που είχε επιτύχει ο Σαμαράς το 2014.
Να σημειωθεί ότι σε τρέχουσες τιμές το ετήσιο ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,82 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 4,37% απόδοση αγοράς 4,86% και απόδοση πώλησης 3,89% από 3,5% όταν εκδόθηκε… 
Β)Η δεύτερη πρόταση να υπάρξει επανέκδοση re opening 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017 το οποίο είχε εκδοθεί στο 4,95% λήγει το 2019 και θα μπορούσε να εμφανίσει απόδοση 4% ή 3,8%. 
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.
Το πρόβλημα όμως με την επανέκδοση του 5ετούς είναι ότι το επιτόκιο στην 5ετία εκ των πραγμάτων θα είναι υψηλότερο σε σχέση με την 3ετία. 
Πρακτικά λοιπόν με όρους εντυπώσεων με επανέκδοση 3ετούς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με την 5ετία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...