Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Eurogroup φιάσκο για Ελλάδα, δεν έκλεισε η αξιολόγηση η Γερμανία μπλοκάρει χρέος, QE – Απίθανη η «καλή συμφωνία» 15/6

 

23/05/2017 - 01:44
Eurogroup φιάσκο για Ελλάδα, δεν έκλεισε η αξιολόγηση η Γερμανία μπλοκάρει χρέος, QE – Απίθανη η «καλή συμφωνία» 15/6
Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι όλα θα κλείσουν στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα αποδειχθεί φρούδα ελπίδα, διαπιστώνεται ότι είναι απίθανη η «καλή συμφωνία»
Το χειρότερο Eurogroup που κατέληξε σε φιάσκο αποδείχθηκε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου καθώς ούτε η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε, ούτε υπήρξε σύμπλευση στο μείζον ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 
Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι όλα θα κλείσουν στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα αποδειχθεί φρούδα ελπίδα, διαπιστώνεται ότι είναι απίθανη η «καλή συμφωνία»
Το Eurogroup στις 22 Μαίου ήταν πολιτικό φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και ψυχρολουσία για τις αγορές. 
Αναμενόταν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αναμενόταν να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και αναμενόταν να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ελληνικό χρέος με όρους πολιτικής δέσμευσης. 
Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη.
Αποκαλύφθηκε ότι ακόμη υπάρχουν ανοικτά προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει και για τον λόγο αυτό δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση. 
Άρα εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας καθώς η κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα ένα πολυνομοσχέδιο σοκ με μέτρα 5 δισεκ. με σκοπό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 
Φαίνεται ότι υπάρχουν 25 προαπαιτούμενα από τα 140 τα οποία ακόμη παραμένουν να διευθετηθούν. 
Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόσης των 6 με 7 δισεκ. θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου του 2017. 

Το μεγαλύτερο φιάσκο αποδείχθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Όχι δεν υπήρξε καμία δέσμευση αλλά 
1)Πέρασε το Eurogroup ένα μήνυμα στο ΔΝΤ ότι θέλει να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά υπάρχουν και όρια στο τι μπορεί να δεχθεί η ευρωζώνη. 
2)Για τα μέτρα του χρέους και την ποσοτικοποίηση τους, αναφέρθηκε σαφώς ότι υπάρχει διάσταση απόψεων τόσο στην επιμήκυνση των δανείων όσο και στα επιτόκια καθώς η Γερμανία μπλόκαρε τις δύο βασικές λύσεις για το ελληνικό χρέος. 
3)Η Γερμανία ήταν ξεκάθαρο στο Eurogroup ότι δεν θα κάνει πίσω και έτσι εξηγούνται οι αναφορές του επικεφαλής του Eurogroup ότι εάν χρειαστεί… θα εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. 

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στις 15 Ιουνίου να μην υπάρξει λεπτομερής αναφορά στα μέτρα για το ελληνικό χρέος και έτσι το ΔΝΤ να μην μπορεί να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας και η ΕΚΤ να μην μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Με βάση ένα σχέδιο που έχει αναλυθεί φαίνεται ότι ενεργοποιείται το πλάνο 4 φάσεων. 

Η πρώτη φάση έλαβε χώρα 22 Μαίου όπου δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος.

Η δεύτερη φάση θα λάβει χώρα 15 Ιουνίου όπου θα παρουσιαστεί μια γκάμα μέτρων για την διευθέτηση του χρέους από τον ESM αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτή η γκάμα είναι επαρκής. 

Η τρίτη φάση θα παρουσιαστεί και ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017 όπου θα οριστικοποιηθεί πλήρως το πακέτο όλων των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η τρίτη φάση είναι αυτή που ορίζεται ως ποσοτικοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.  

Η τέταρτη φάση θα είναι η φάση της εφαρμογής και θα λάβει χώρα Καλοκαίρι του 2018 εάν κριθούν απαραίτητα τα μέτρα. 

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. 
Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. 
Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.
Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν:
«Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. 
Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. 
Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...