Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

«Μαστίγιο και καρότο» φέρνουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες - Χαμηλότερες δόσεις, κούρεμα και πλειστηριασμοί ακινήτων

 

23/05/2017 - 08:40
«Μαστίγιο και καρότο» φέρνουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες - Χαμηλότερες δόσεις, κούρεμα και πλειστηριασμοί ακινήτων
Περίπου 5 δις ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ τα για τα υπόλοιπα 11 δισ ευρώ αναζητούνται λύσεις
Η στρατηγική του ρεαλισμού επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια, φέρνοντας στο τραπέζι λύσεις που κόβουν το γόρδιο δεσμό με τους δανειολήπτες που πράγματι έχουν οικονομική αδυναμία ή σε κάποιες περιπτώσεις δανειοληπτών έχουν επιλέξει το ρόλο του κακοπληρωτή. 
Τραπεζική πηγή ισχυρίζεται ότι ο κακοπληρωτής θα χάσει για το υπόλοιπο της ζωής του, την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ενώ ο συνεργάσιμος και κυρίως ο δανειολήπτης που ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις θα έχει πάντα μία ανοικτή πόρτα. 
Η ίδια πηγή είπε στο bankingnews ότι οι τράπεζες θα γίνουν πιο «θαρραλέες» για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και, πρωτίστως, τα καταναλωτικά που δεν έχουν εγγυήσεις. 
Το συνολικό ύψος των καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 δισ ευρώ αποπληρώνονται κανονικά. 
Περίπου 5 δις ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ τα για τα υπόλοιπα 11 δισ ευρώ αναζητούνται λύσεις. 
Το ανώτερο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι οι ωρίμασαν οι συνθήκες έτσι ώστε να κλείσει το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.Τα τραπεζικά ιδρύματα σε συνεργασία με δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες ενημερώνουν τους κακοπληρωτές ότι ο χρόνος τελειώνει και τους καλούν να ενταχθούν σε ρύθμιση έτσι ώστε να αποκτήσουν το προφίλ του συνεργάσιμου δανειολήπτη. 
Επίσης, τους ενημερώνουν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα ως προοπτική να δεχθούν μία καλύτερη πρόταση από τις τράπεζες τους επόμενους μήνες. 
Από τα τέλη Αυγούστου οι τράπεζες σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή πιο ρηξικέλευθα μέτρα για τους δανειολήπτες. 
Η λίστα περιλαμβάνει χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις με βάση τα ετήσια εισόδημα. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι μία οφειλή σε ένα καταναλωτικό δάνειο των 15.000 ευρώ δύσκολα εξυπηρετείται εξαιτίας της μείωσηςτων εισοδημάτων. 
Ο «άσσος» όμως που κρατούν στο μανίκι οι τράπεζες περιλαμβάνει και το «κούρεμα» της οφειλής έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν και οι δύο. 
Από τη μία πλευρά οι δανειολήπτες και από την άλλη οι τράπεζες που σκοπό έχουν να κλείσουν μια οικονομική εκκρεμότητα που μένει ανοικτή τα τελευταία χρόνια. 
Το τραπεζικό στέλεχος συμβουλεύει τους δανειολήπτες να αποδεχθούν μια πρόταση που θα τους κρατήσει ανοικτή την τραπεζική πόρτα. 
Προσθέτει ότι μπορεί να ακούγεται θετικά το «κούρεμα» της οφειλής για το δανειολήπτη αλλά θα καταγραφεί στα «μαύρα» κατάστιχα του τραπεζικού συστήματος που σημαίνει τον οριστικό αποκλεισμό του από μελλοντική χρηματοδότηση. 
Πάντως, οι τράπεζες είναι σχεδόν έτοιμες να κάνουν και το επόμενο βήμα όσο αφορά τους δανειολήπτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία και προτιμούν να μη πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις στις περιπτώσεις αυτές όπως λένε στελέχη θα πάνε στο επόμενο βήμα που είναι η διεκδίκηση των οφειλών μέσω νομικών ενεργειών που μπορεί να φέρουν ακόμη και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Το σχέδιο αναμένεται να ακολουθηθεί και για τα στεγαστικά δάνεια δηλαδή οι τράπεζες θα κινηθούν σε δύο άξονες. 
Ο πρώτος θα έχει τη μείωση των μηνιαίων δόσεων και ο δεύτερος θα προταθεί το «κούρεμα». 
Ωστόσο, θα υπάρξουν και πλειστηριασμοί ακινήτων για στεγαστικά δάνεια που δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής έτσι ώστε να διασφαλισθεί ο ηθικός κίνδυνος από την πλευρά των τραπεζών. 

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...