Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

WSJ: Η καθυστέρηση της συμφωνίας για το χρέος λύνει τα προβλήματα όλων εκτός της Ελλάδας

 

24/05/2017 - 17:25
WSJ: Η καθυστέρηση της συμφωνίας για το χρέος λύνει τα προβλήματα όλων εκτός της Ελλάδας
Η Wall Street Journal σχολιάζει τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Για καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που είναι προς όφελος όλων εκτός της Ελλάδας κάνει λόγο η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις ενός αξιωματούχου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
«Αργά το βράδυ της Δευτέρας (22/5/2017), η Γερμανία και το ΔΝΤ βρήκαν μια φόρμουλα για το ελληνικό χρέος που η Ελλάδα δεν μπορούσε να ''καταπιεί'': Ας συζητήσουμε ξανά μετά τις γερμανικές εκλογές» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση ώστε να αποδεχθεί στα μέσα Ιουνίου μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για να αναβάλει την περαιτέρω συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
«Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (22/5/2017) στις Βρυξέλλες, η αναβολή μιας συμφωνίας για το χρέος αποδείχθηκε ο μόνος τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, όπου περιλαμβάνονται και δηλώσεις αξιωματούχου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ότι αυτή η λύση «θα μπορούσε να λύσει να προβλήματα όλων.
Εκτός από της Ελλάδας».

Η πρόταση του Βερολίνου και η αντίδραση του Τσίπρα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο συμβιβασμός που προτάθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ήταν το ΔΝΤ να πει ότι θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να συμφωνηθούν, αργότερα, οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Το ΔΝΤ ήταν πρόθυμο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνέταξαν μια ανακοίνωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τη συμφωνία μέσω τηλεφώνου από την Αθήνα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η συμφωνία που προσφέρθηκε δεν είχε κάποιος κέρδος έπειτα από πολλούς πόνους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος έπεισε το κυβερνόν κόμμα να περάσει ακόμα ένα πακέτο μέτρων που περιλανβάνει περικοπές στις συντάξεις και φορολογικές αυξήσεις, στα οποία επέμειναν οι δανειστές, υποστηρίζοντας ότι η θυσία ήταν απαραίτητη για την ελάφρυνση του χρέους. 
Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, θα έφερνε ακόμα ένα όφελος: Η ΕΚΤ θα συμπεριλάμβανε τα ελληνικά ομόλοφα στο QE.

Η Ελλάδα δεν κερδίσε τίποτα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τώρα στην Αθήνα προσφέρεται μόνο ένα νέο δάνειο διάσωσης από την Ευρώπη για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους αυτού του καλοκαιριού. 
Δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, κανένα QE, καμία οικονομική ώθηση και καμία πολιτική νίκη για τον κ. Τσίπρα.
Όπως υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι, ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα θα ασκήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες (όπως η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron) πιέσεις για μια καλύτερη συμφωνία.
Αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σταθερά πίσω από τη σκληρή γραμμή που έλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Schaeuble.www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ