Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Οι Κούρδοι έχουν ενώσει τα καντόνια τους στη Συρία


  • Οι Κούρδοι έχουν ενώσει τα καντόνια τους στη Συρία
    (Φωτ.: Al Monitor)
Το θέμα της ένωσης των τριών κουρδικών καντονιών του Τζεζίρε, του Κομπάνι και του Αφρίν παρέμεινε επίμαχο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Μετά το 2012, τα τρία καντόνια κατέστησαν αυτοδιοικούμενα, όμως ανάμεσά τους υπήρχαν θύλακες που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Στην πορεία όμως οι Κούρδοι μαχητές, αρκετές φορές και με την υποστήριξη των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), «καθάρισαν» τους θύλακες αυτούς από τους τζιχαντιστές.
Εξ ου και ο διακαής πόθος της Τουρκίας να επέμβει στην περιοχή με την Ασπίδα του Ευφράτη, με πρόσχημα τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η προέλαση της Άγκυρας έως την αλ-Μπαμ καθησύχασε προσωρινά τους φόβους της Τουρκίας, οι οποίοι όμως έγιναν πραγματικός εφιάλτης στη συνέχεια, όταν ο συριακός στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας εκδίωξε τους τζιχαντιστές από το Χαλέπι.
Ως αποτέλεσμα ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει το Χαλέπι με το καντόνι του Αφρίν άνοιξε και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια. Το γεγονός αποδείχτηκε τεράστιας σημασίας, μιας και η απομάκρυνση των τζιχαντιστών από τους θύλακες που κρατούσαν σε απομόνωση το ένα καντόνι από το άλλο, επέτρεψε ουσιαστικά την ένωσή τους, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Μουσταφά Αμπντί στο Al Monitor.
Και μπορεί προς το παρόν οι πολίτες να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο, σύντομα όμως η εικόνα αναμένεται να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...