Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ναυάγησαν χρέος, QE το 2017 – Δόση 9,5 δισ. «ωραιοποιημένη» διατύπωση για χρέος, Γ΄ αξιολόγηση, φέρνουν άνοδο στις μετοχές

 

06/06/2017 - 00:19
Ναυάγησαν χρέος, QE το 2017 – Δόση 9,5 δισ. «ωραιοποιημένη» διατύπωση για χρέος, Γ΄ αξιολόγηση, φέρνουν άνοδο στις μετοχές
Η Lagarde επιβεβαίωσε πλήρως τα ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν θα έχουμε τίποτε άλλο πέραν από ένα stand by agreement δηλαδή μια συμφωνία σε αναμονή για το χρέος και το ΔΝΤ.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους οριστικά εγκαταλείπεται για το 2017. 
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επίσης οριστικά εγκαταλείπεται για το 2017.
Ούτε 6 Νοεμβρίου, ούτε 7 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για τα ζητήματα αυτά. 
Μετά την Γερμανία που επιβλήθηκε πλήρως και τον ESM που ξεκάθαρα έχει πάρει θέση ότι το χρέος θα εξεταστεί τον Αύγουστο του 2018 και η Lagarde του ΔΝΤ σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε ότι «το ΔΝΤ μπορεί να δώσει πίστωση χρόνου στους δανειστές της Ελλάδος να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος».
Η Lagarde επιβεβαίωσε πλήρως τα ρεπορτάζ του bankingnews που ανέφερε ότι στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου δεν θα έχουμε τίποτε άλλο πέραν από ένα stand by agreement δηλαδή μια συμφωνία σε αναμονή για το χρέος και το ΔΝΤ. 

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου;    

Η Ελλάδα θα πάρει στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου τα εξής 
1)Το επίσημο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 
2)Την δόση των 9,5 δισεκ. ευρώ και όχι 10,3 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί. 
Με τα 9,5 δισεκ. τα οποία θα λάβει έως την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου του 2017 θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου 7,2 δισεκ. καθώς και υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες. 
3)Στην συμφωνία η Ελλάδα θα πάρει και μια πιο «ελπιδοφόρα» διατύπωση για το ελληνικό χρέος. 
Ναι μεν δεν θα πάρει χρέος η Ελλάδα δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση και αυτό είναι 100% σίγουρο αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα είναι διατυπωμένη η θέση των ευρωπαίων θα γεννά προσδοκίες….

Σχεδιάζεται το 4ο μνημόνιο με capital buffer 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο χωρίς δόσεις αλλά με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδος στις αγορές.... 
Το 4ο μνημόνιο είναι προ των πυλών. 

Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης – νέο μνημόνιο – το 4ο μνημόνιο – το οποίο θα χρησιμοποιήσει περίπου 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων κυρίως re opening επανεκδόσεις μεσοχρόνιων ομολόγων. 
Το νέο 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την δομή των 3 προηγούμενων μνημονίων καθώς δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ και τα κεφάλαια θα έχουν επικουρικό ρόλο θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφάλαιο ασφαλείας και όχι ως ο κλασσικός χρηματοδοτικός μηχανισμός με δόσεις που γνωρίζουμε με τα 3 πρώτα μνημόνια. 
Με βάση έγκυρες πηγές το 2018 όπου θα κλειδώσει και ο νέος μηχανισμός υποστήριξης στα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδος δεν θα αποκλειόταν να υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις στο χρέος μικρής ωστόσο κλίμακας. 
Μέσα στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος με ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει πολύ στοχευμένα στις αγορές περιλαμβάνεται και το rollover ορισμένων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ το 2018. 
Π.χ. όταν λήγει ένα γερμανικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ελληνικό.
Για το ζήτημα του rollover η ΕΚΤ μελετάει ορισμένα σχέδια τα οποία ωστόσο θα έχουν εφαρμογή από το 2018 όχι το 2017.

Τι θα συμβεί στις μετοχές;

Η γενική πεποίθηση που αρχίζει να μετεξελίσσεται σε κυρίαρχη εκτίμηση στους κόλπους των index funds και γενικώς των διεθνών επενδυτών είναι ότι 
1)Υο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα μειώνεται και δεν θα πρέπει να αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις… 
2)Το «χειρότερο» σενάριο θα είναι εκλογές τις οποίες θα κερδίσει ο Μητσοτάκης της ΝΔ οπότε οι εκλογές θα λειτουργήσουν μόνο θετικά για τις μετοχές. 
3)Το country risk το ρίσκο χώρας μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται. 
4)Θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση στην τρίτη ελληνική αξιολόγηση που ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου του 2017. 
Σε αυτή την αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Οι δανειστές θα πιέσουν πολύ την Ελλάδα στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων….περισσότερο και από το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά. 
5)Τα διεθνή funds βρίσκονται σε μια φάση με υπερβάλλουσα ρευστότητα οπότε εάν αποφασίσουν να επενδύσουν το 0,5% με 0,8% των υπό διαχείριση assets θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα χαρακτηρίζεται από κλιμακωτή άνοδο. 
«Θα είναι μια άνοδος όπως τα σκαλιά σε μια μεγάλη σκάλα…» αναφέρει στέλεχος της Goldman Sachs. 
6)Το τελευταίο διάστημα επενδύθηκαν από index funds περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό το επενδυτικό κύμα έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 680 στις 780 μονάδες. 
Το 0,5% των κύριων διεθνών fund αντιστοιχεί σε 10 δισεκ. όπερ μεταφράζεται σε μια γενναία κλιμακούμενη και όχι απότομη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες. 
7)Οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 πολλές εκ των οποίων είναι ακραία υπερτιμημένες. 
Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις και αποζημιώσεις και όχι εθελούσιες εξόδους. 
Οι αποζημιώσεις απολύσεων θα αντιστοιχούν στο 40% των αποζημιώσεων από εθελουσίες. 
Οι ελληνικές τράπεζες θα αποτιμηθούν με όρους P/BV και όρους P/E όχι με ορίζοντα το 2017 αλλά το 2018 και 2019. 
Τι κέρδη θα έχουν οι τράπεζες το 2019;
Εάν έχουν 1 δισεκ. ευρώ με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 10 δισεκ σημαίνει P/E στο 10 εκεί που είναι ο μέσος όρος των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...