Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πως οδηγηθήκαμε στην κρίση του Κατάρ - Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και ο ρόλος Trump

 07/06/2017 - 08:31

Πως οδηγηθήκαμε στην κρίση του Κατάρ - Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και ο ρόλος Trump
O Αμερικανός Πρόεδρος ενθάρρυνε τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, να «τραβήξουν το αυτί» του Κατάρ, κυρίως λόγω των σχέσεων με την Τεχεράνη...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ από τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. 
Ο αραβικός κόσμος θέτει το Κατάρ στο περιθώριο - με εξαίρεση το Κουβέιτ - με την ανησυχία για τις απρόβλεπτες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες της μείζονος κρίσης που ξέσπασε στον Περσικό Κόλπο, να είναι έκδηλη. 
O αμερικανικός παράγοντας είναι παρών και σε αυτή την κρίση, σε μια περιοχή στην οποία κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, εν μέσω της έριδας Σαουδικής Αραβίας - Ιράν. 

Κατηγορίες και παρασκήνιο 

Η αφορμή και όχι η πραγματική αιτία, η οποία φαινομενικά εξόργισε τους συμμάχους του Κατάρ, ήταν η καταβολή λύτρων ύψους 1 δισ. δολ. για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ κατά τη διάρκεια κυνηγετικής αποστολής, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times. 
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για εναγκαλισμό με τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντ, αν και το Ριάντ βεβαίως έχει επίσης κατηγορηθεί για τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του Ισλαμικού Κράτους. 
Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι συνδράμει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Η κρίση με το Κατάρ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς το τελευταίο διάστημα η ένταση έχει κορυφωθεί, στη μάχη για τον γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο της περιοχής. 
Η πραγματική αιτία για την απομόνωση του Κατάρ, δεν είναι άλλη από τις βελτιωμένες σχέσεις που διατηρεί με το Ιράν, χώρα που αποτελεί «εχθρό» της Σαουδικής Αραβίας. 
Η αντιπαλότητα με το Ιράν βρίσκεται στο ζενίθ και σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump στο Ριάντ αποτέλεσε τη σπίθα που πυροδότησε την τρέχουσα κρίση. 
O Αμερικανός Πρόεδρος ενθάρρυνε τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, να «τραβήξουν το αυτί» του Κατάρ, κυρίως λόγω των σχέσεων με την Τεχεράνη, όπως τονίζει ο βρετανικός Guardian.
Άλλωστε και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων και παραδέχθηκε την εμπλοκή του με ένα σχόλιο στο Twitter. 
«Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή τόνισα πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. 
Οι ηγέτες μου υπέδειξαν το Κατάρ – Κοιτάξτε!» έγραψε στο Twitter. 
Η διαμάχη ανάμεσα στα σουνιτικά κράτη, ξέσπασε - τουλάχιστον δημόσια και με τη μορφή της επιβολής κυρώσεων - αμέσως μετά τη συμμετοχή του Trump στη σύνοδο των μουσουλμάνων ηγετών στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε από το Ριάντ τις «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» του Ιράν στις αραβικές χώρες.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πουλάνε όπλα σε «επικίνδυνους τρομοκράτες» της Μέσης Ανατολής και ενισχύουν την «Ιρανοφοβία».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του deal ύψους 110 δισ. ευρώ για την αγορά αμερικανικών όπλων από το Ριάντ. 

Ανησυχία για τις επιπτώσεις

Η ανησυχία για τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ενισχύεται, καθώς εκτιμάται ότι η διαμάχη δεν θα τελειώσει σύντομα.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής της ιαπωνικής τράπεζας, Ehsan Khoman, αυτή τη φορά η πολιτική ένταση είναι διαφορετική, εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή. 
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα στο παρελθόν, ωστόσο η τρέχουσα κρίση είναι άκρως ανησυχητική. 
Ενδεχόμενο ρήγμα στο συμβούλιο θα προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, σε μια περίοδο πλήρους σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. 
Την ίδια ώρα, ενδεχόμενη ρήξη σε όλα τα μέτωπα θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στη συμμόρφωση των χωρών με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. 
Παράλληλα, ο αποκλεισμός των μεταφορών από ξηρά, αέρα και θάλασσα θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις εταιρείες μεταφορών κτλ. 
Να σημειωθεί ότι στο Κατάρ βρίσκεται μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, ενώ η χώρα πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2020.
Η απομόνωση του Κατάρ από τον αραβικό κόσμο αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του ως μεσολαβητή και σταθεροποιητικής δύναμης στις κρίσεις που έπλητταν κατά καιρούς την περιοχή, προφίλ το οποίο έχτιζε επιμελώς τα τελευταία χρόνια. 

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...