Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ποιες αλλαγές προωθούνται στο μνημόνιο με το ΔΝΤ

 
Ποιες αλλαγές προωθούνται στο μνημόνιο με το ΔΝΤ
Της Δήμητρας Καδδά
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους 3 θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ) η οποία έχει ως ορόσημο την 22α Ιανουαρίου, να κλειδώσει και τις ανάλογες "προσαρμογές" και επικαιροποιήσεις στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP), καθώς και στη συνοδευτική επιστολή προθέσεων της ελληνικής πλευράς που έχει ενσωματωθεί σε αυτό (σ.σ. όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που σχεδιάζεται, είναι να σταλεί μία νέα Επιστολή Προθέσεων στο Ταμείο (συνυπογράφεται από τον Πρωθυπουργό, τον ΥΠΟΙΚ και τον Κεντρικό Τραπεζίτη) και να ολοκληρωθούν τα επικαιροποιημένα κείμενα του δικού του μνημονίου. Η επικύρωση θα γίνει σε επίπεδο Δ.Σ. του ΔΝΤ αφού πρώτα υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση του "ευρωπαϊκού" μνημονίου, κάτι που επιχειρείται στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Ο παραπάνω σχεδιασμός για "ρετούς" στο μνημόνιο με το ΔΝΤ δεν αλλάζει το χρονικό ορίζοντα ισχύος της συμφωνίας (σ.σ. το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει σχεδιαστεί ώστε να λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018 λίγο μετά το τέλος του προγράμματος με τον ESM και προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια εκταμίευσης δόσεων).  Έχει ως στόχο να εναρμονίσει τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου με αυτές που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό μνημόνιο, όπως επικαιροποιείται αυτές τις ημέρες με βάση όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης.
Τα 21 προαπαιτούμενα
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία με το ΔΝΤ περιλαμβάνει 21 προαπαιτούμενα εκ των οποίων τα 17 θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό επίτευξης ήταν πριν από έναν μήνα στο 10%.
Τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ είναι επιπλέον αυτών που προβλέπουν τα μνημόνια με την ΕΕ αλλά ουσιαστικά είναι "συμβατά". Περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων για τις τράπεζες που προχωρούν πλέον (π.χ. καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού και πλήρης εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), αλλά στόχους για τον επανϋπολογισμό των συντάξεων, για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και για το νέο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις πλέον στο υπό επικαιροποίηση μνημόνιο με την ΕΕ "διαχέονται" και μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018 (σ.σ. οι αντικειμενικές αξίες μεταφέρθηκαν για την άνοιξη, ενώ για τον Μάιο ορίστηκε ο χρόνος τελικής ενεργοποίησης για τα αναπηρικά, τα εκπαιδευτικά και τα μεταφορικά επιδόματα.
Η απόσυρση ή όχι του ΔΝΤ
Η "επικαιροποίηση" του προγράμματος με το ΔΝΤ έχει σχέση με την "συμβατότητα" των απαιτήσεων των θεσμών. Όσο για τις ενστάσεις που υπάρχουν αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές παραμένουν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Άλλωστε, εξηγούν, η στάση του και στην 3η αξιολόγηση ήταν αυτή του "παρατηρητή" που πίεζε για την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί από την δική του πλευρά.
Αναφορικά με το τι θα αποφασίσει να πράξει τους επόμενους μήνες τα σενάρια για την απόσυρσή του αλλά και για την παρουσία του με την μορφή τεχνικού συμβούλου παραμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...