Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Σε ρόλο «πορθητή» ο Ερντογάν στη Βάρνα: Απειλές και ύβρεις εναντίον όλων

 

Σε ρόλο «πορθητή» ο Ερντογάν στη Βάρνα: Απειλές και ύβρεις εναντίον όλων

Στις 19:00 το τετ-α-τετ του «Σουλτάνου» με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους - Κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις και για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Ξεπερνά κάθε όριο πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στην τακτική των υψηλών τόνων, του εκφοβισμού και της ρητορικής μίσους και υπό το πρίσμα αυτό προσέρχεται σήμερα, Δευτέρα (26/03/2018) στην ευρωτουρκική Σύνοδο που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με την Ελλάδα να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση που θα τηρήσουν οι γείτονες ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την ΕΕ να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από τη συμπεριφορά του «Σουλτάνου».
Υπ' αυτές τις συνθήκες τη Δευτέρα (26/03) ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στη Βάρνα με τους Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται μεταξύ άλλων να του θέσουν και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.
Στις 19:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει δύο ώρες. Μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ για τις 22:00 προγραμματιστεί η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη Βάρνα.

«Πυκνή» η ατζέντα των συνομιλιών

«Η συνάντηση δεν θα είναι εύκολη», προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός, πάντως, και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Στην ατζέντα των συζητήσεων φιγουράρουν:
  • η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016,
  • η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών,
  • η κλινικά νεκρή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και
  • η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και θα είναι παρών στο δείπνο, δεν κρύβει πως περιμένει μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. Πάντως κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει συμφέρον να εκτροχιάσει τον διάλογο. Για την Τουρκία, η ΕΕ παραμένει πολύτιμος εμπορικός εταίρος. Για τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα συνεχίζει να είναι απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.
«Η Σύνοδος στη Βάρνα θα δώσει την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη, παρότι δεν αναμένεται καμιά αληθινή πρόοδος», συνόψισε η Ζανά Ζαμπούρ, τουρκολόγος του Ινστιτούτου CERI/Sciences Po.

Πού το πάει ο Ερντογάν

Πάντως, από τις έως τώρα απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ειδικότερα μετά το προχθεσινό παραλήρημα για τη μεγάλη Τουρκία, διαφαίνεται ένα ιδιαίτερα σκληρό «μπρα ντε φερ» ως προς αυτά που θα ζητήσει ο ίδιος από την ΕΕ.
Ο ίδιος, άλλωστε, φάνηκε έτοιμος να... δείξει τα δόντια του ήδη από την Κυριακή (25/03), όταν, μιλώντας στην Τραπεζούντα, διεμήνυσε πως «η Τουρκία δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως για τα όσα την κατηγορούν, ο ίδιος έχει «βίντεο που τα αντικρούουν».
Όπως αποκάλυψε μάλιστα, πρόκειται να το προσκομίσει στη Σύνοδο τη Δευτέρα, καθώς «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων».
Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ερντογάν, σε ρόλο που παραπέμπει σε φυσιογνωμία στυγνού δικτάτορα και θυμίζει τα πλέον «μαύρα» καθεστώτα που στιγμάτισαν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους τον εικοστό αιώνα, επιδιώκει με απροκάλυπτο τρόπο να επαναφέρει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό, με απειλές, τελεσίγραφα και φωνές, μα πάνω απ’ όλα με σκληρές απαιτήσεις.

Τι θα απαιτήσει στη Βάρνα ο «σουλτάνος»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο κ. Ερντογάν, για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας, δεν αναμένεται να υποχωρήσει από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα, στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ όπως καταγράφηκαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ίδια πηγή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει έγγραφο με τέσσερις δήθεν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των Βρυξελλών προς την Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους.
Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να κάνει λόγο για «νόμιμες διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και επί τούτου θα έχει στη διάθεσή του συντεταγμένες που αναφέρονται σε περιοχή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα – στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, θα διεκδικήσει διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Στο τραπέζι της Βάρνας και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στη Βάρνα εστιάζεται στα όσα θα πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στον Τούρκο πρόεδρο, αναφορικά με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν εδώ και 24 ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες είχαν ενταθεί τα μηνύματα τόσο από πλευράς Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες, για την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στην χώρα.
Σημειώνεται, παράλληλα, πως ανήμερα της εθνικής επετείου την Κυριακή (25/03/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ την ίδια ημέρα, στην Ορεστιάδα, τους συνάντησε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...