Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Στα άδυτα του ηλεκτρονικού πολέμου

Γραφει ο Πετρος Κασιματης

 

Το θρίλερ της τελευταίας πτήσης του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου
Δεν άνοιξε ο θόλος του Μιράζ προκειμένου να εκτιναχθεί και να σωθεί ο γενναίος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, στοιχείο-σοκ που δείχνει ότι  μάλλον δημιουργήθηκε άγνωστη βλάβη στα μηχανικά συστήματα του μαχητικού!
Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης
Εξαιρετικά καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για ενα σοβαρό ενδεχόμενο «να πήρε» ο κινητήρας κάποια απο τα αντίμετρα (Flair) που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε καταδιωκόμενοι πιλότοι (ρινίσματα, πυροτεχνήματα κ.α) που δημιουργούν πηγές θερμότητας και «ξεγελούν» τους πυραύλους που πρόκειται να εκτοξευθούν λιγο μετα το «λοκαρισμα» απο τα μαχητικά που έχουν «κλειδώσει» το στόχο!
Φαινεται αρκετά πιθανό , λοιπόν , να «τράβηξε» η τουρμπίνα του Μιράζ ορισμένα τέτοια στοιχεία η ακόμα (αν και ακούγεται τραβηγμένο το τελευταίο ) μπορει και να προσέκρουσε το αεροσκάφος του Ελληνα χειριστή σε Τουρκικό Drone….Αλλωστε πριν 4 μήνες ανάλογο περιστατικό συνέβη πάλι με Μιράζ και με τον Ελληνα πιλότο να επιτυγχάνει ανάποδο ελιγμό σηκώνοντας το μαχητικό στο μέγιστο ύψος και στρέφοντας τον κινητήρα σε σημείο οπου δεν μπορούσε να γινει εισροφηση ρινισματων απο αντίμετρα….
Το να συνέβη μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών συστημάτων του Μιράζ , αυτο φαντάζει αδύνατο, αφού τα 3 Τουρκικά αεροσκάφη και τα 2 πλωτά μέσα των γειτόνων μας που ειναι ειδικά στο να πραγματοποιούν υποκλοπές και να μπλοκάρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των μαχητικών μας , δεν βρέθηκαν σε ….υπηρεσιακή ετοιμότητα!
Αν ειχε συμβεί αυτο , τότε η ΕΥΠ θα ειχε σημάνει «κοκκινο συναγερμό» δίνοντας σήμα να διακοπούν τάχιστα οι επικοινωνίες με τις συνήθεις διαδικασίες και ειδικά με την είσοδο σε επιχειρησιακή δράση του Τουρκικού σκάφους «Τσάνταρλι» που πραγματοποιεί υποκλοπές σε σταθερά και κινητά, αλλα μπλοκάρει και τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων μας μα δημιουργεί και σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις πτήσεις!

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλα τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μεχρι στιγμής, αν και σε άλλη θαλάσσια περιοχή του Αιγαιου διεξαγόταν η Τουρκικη στρατιωτική άσκηση EFES 2018 για την οποια η Ελληνική πλευρά εχει πάρει τα άκρως απαραίτητα μέτρα προσοχής και υψίστης ετοιμότητας μετα και την υποδειγματική δουλειά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου .
Να σημειωθεί οτι η Τουρκικη άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχή αρκετά μακριά απο το πεδίο του θλιβερού συμβάντος για την Πολεμική μας Αεροπορία.
Δυο Αμερικανικά αεροσκάφη υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου βρίσκονται εδω και λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και ειναι επιφορτισμένα να αναλάβουν δράση στον εύφλεκτο χώρο της Μέσης Ανατολης και φυσικά δεν έχουν καμμία σχέση με την υπόθεση. Την ίδια ακριβώς δουλειά που κάνουν αυτά τα αεροσκάφη , κάνουν και τα 3 Τουρκικά αεροπλάνα υποκλοπών τα οποια ομως εμπλέκονται μόνον σε ορισμένου τυπου ασκήσεις στο Αιγαίο μαζι με τα δυο πλοία υποκλοπών του Τουρκικού Ναυτικού. Οπως τονίσαμε παραπάνω, η ΕΥΠ που παρακολουθεί άγρυπνα τις κινήσεις τους , αλλα και συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριων, έχουν την απόλυτη βεβαιότητα οτι δεν κινήθηκαν καθόλου οι συγκεκριμένες μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου των γειτόνων μας.
Το μέγα ερώτημα παραμένει πως χάνονται -κατω απο αυτες τις περίεργες συνθήκες – τα υπερσύγχρονα Μιράζ 2005 που ειναι ασυναγώνιστα στις κλειστές αερομαχίες και εξαιρετικά χρήσιμα για τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Μαλιστα, πριν αρκετά χρονια οταν η Ελλαδα παραλάμβανε τα πρώτα Μιράζ 2005 (μάλιστα οχι τα τόσο προηγμένα οσο αυτο που κατέπεσε στη Σκύρο) η Άγκυρα ζητούσε διακαως να γίνονται κοινές ασκήσεις των Τουρκικών F-16 με την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου -που χρησιμοποιεί Μιράζ τέτοιου τυπου- ώστε να μάθουν οι Τούρκοι πιλότοι τα μυστικα της υπεροχής αυτών των μάχητικων στις κλειστές αερομαχίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...