Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

«Αμυγδαλέζες» παντού!

«Αμυγδαλέζες» παντού!
Του Θανάση Κ.
Έχει χαθεί η μπάλα! Καιρό βέβαια, αλλά τώρα πια φαίνεται καθημερινά και δια γυμνού οφθαλμού.
Δεν παρακολουθώ τις καθημερινές κόντρες ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ-«53» (τάσης του ΣΥΡΙΖΑ). Τι υπονοεί ο Πάνος, τι του απαντά ο Κοτζιάς, τι λέει ο Τσίπρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, τι διάγγελμα κάνει ο Πάνος την επομένη μέρα…
  • Θα προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών;
  • Θα έλθει στη Βουλή;
  • Θα την περάσουν με 180 βουλευτές, όπως ισχυρίζεται ο Πάνος;
  • Ή θα πάνε με απλή πλειοψηφία, όπως επέμενε αρχικά ο Τζανακόπουλος;
  • Ή μήπως θα πάνε, όντως, με 180, όπως αφήνει να εννοηθεί τώρα η κυβέρνηση;
Δεν έχει νόημα να τα σχολιάζει κανείς όλα αυτά. Απλώς, έχει χαθεί η μπάλα!
Σχεδιάζουν μόνο επικοινωνιακά (όχι πολιτικά), μόνο για την επόμενη ώρα, άντε για το επόμενο 24ωρο. Μετά μπορούν να πουν τα ανάποδα. Κι ύστερα ξανά τα αντίθετα από τα… ανάποδα. Κι ύστερα κάτι άλλο.
Οι «53» διαμαρτύρονται τώρα, γιατί κάπου χρησιμοποιήθηκε ο όρος λαθρομετανάστες! Την ώρα που όλα τα κοινοτικά έγγραφα πλέον διαχωρίζουν τους πρόσφυγες (που είναι πια ελάχιστοι) από τους λαθρομετανάστες (που είναι οι συντριπτικά περισσότεροι πια και) που οφείλουν να επιστρέφουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους.
Και γι’ αυτό οι αρχές της Ευρώπης θέλουν πια κλειστά κέντρα διαλογής! Για να ξεχωρίζουν τους πρόσφυγες στους οποίους θα δοθεί άσυλο, από τους λαθρομετανάστες στους οποίους δεν θα δοθεί άσυλο, και θα κρατηθούν εκεί, μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Τους πρόσφυγες, τα κοινοτικά έγγραφα του λένε refugees. Τους λαθρομετανάστες τους λένε άλλοτε illegal immigrants (παράνομους μετανάστες), άλλοτε irregular immigrants («μη κανονικούς» ή «παράτυπους» μετανάστες»)...
Ο όρος «παράνομοι μετανάστες» είναι κάπως βαρύς. Γιατί η παρανομία επιβάλει ποινική μεταχείριση.
Ο όρος λαθρομετανάστης είναι πιο ήπια απόδοση του illegal immigrant. Κάποιος που είναι «λαθραίος» δεν απαιτεί οπωσδήποτε «ποινική» μεταχείριση. Ο «λαθραναγνώστης» είναι ενοχλητικός καμιά φορά, αλλά δεν τον στέλνεις και φυλακή…
Το «λαθρομετανάστης» λοιπόν, είναι ηπιότερος όρος για να αποδοθεί το illegal immigrants, που χρησιμοποιούν τα επίσημα κοινοτικά έγγραφα. («Το «παράτυπος» μετανάστης, απλώς δεν σημαίνει τίποτε!)
Το βέβαιο είναι πως πρέπει να διαχωρίζονται αυτοί που είναι νόμιμοι μετανάστες από εκείνους που μπαίνουν παράνομα.
Οι νόμιμοι εργάζονται κανονικά, προσφέρουν φόρους και εισφορές, είναι καταγεγραμμένοι από τις αρχές και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή.
Οι λαθρομετανάστες, μπαίνουν ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, πολλές φορές διακινούν διάφορα παράνομα πράγματα, συχνά παραβιάζουν ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Εκείνοι που επιμένουν περισσότερο να γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε νόμιμους και παράνομους μετανάστες, είναι οι ίδιοι οι νόμιμοι μετανάστες!
Κι έρχεται σήμερα η ίδια η Ενωμένη Ευρώπη, και προσχωρεί στα «κλειστά κέντρα» για τις χώρες υποδοχής και στα «κλειστά κέντρα τράνζιτ» για τις υπόλοιπες χώρες. Τι σημαίνει «κλειστά κέντρα»;
Σημαίνει χώροι φυλασσόμενοι απ’ έξω και ελεγχόμενοι μέσα. Δηλαδή, αν περάσεις παράνομα στη χώρα σε πάνε εκεί. Μπαίνεις αναγκαστικά, αλλά δεν βγαίνεις όποτε θέλεις.
--Αν ζητήσεις άσυλο ως «πρόσφυγας» σε βάζουν χωριστά, εξετάζουν την αίτηση σου και σου δίνουν ή δεν σου δίνουν άσυλο το ταχύτερο.
--Αν δεν δικαιούσαι άσυλο (όπως συμβαίνει πια για το 90% των αφίξεων), τότε κρατείσαι εκεί, στα «κλειστά κέντρα», μέχρι να φύγεις από τη χώρα
Δεν κυκλοφορείς ανεξέλεγκτα. Δεν καταλαμβάνεις άδεια σπίτια στην επαρχία. Δεν κάνεις «δουλειές του ποδαριού» για βγάλεις χρήματα. Δεν εκδίδεις τον εαυτό σου ή τη γυναίκα σου ή τα παιδιά σου για να «κονομήσεις». Σε έχουν μέσα στο κλειστό κέντρο μέχρι να φύγεις.
Κι εκεί που σε έχουν, σου παρέχουν τροφή και ασφάλεια, σε υποχρεώνουν να πληροίς τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, δεν μπορείς ούτε να κλέβεις, ούτε να δέρνεις τους άλλους συγκρατούμενους σου, ούτε να βιάζεις, ούτε να εκδίδεις, ούτε να εμπορεύεσαι «ουσίες». Είσαι υπό περιορισμό απ’ έξω και υπό έλεγχο μέσα.
Αυτό σημαίνει «κλειστά κέντρα». Αμυγδαλέζες!
Ακόμα και… πλωτές, λένε τώρα επισήμως οι Ευρωπαίοι! Να σε κρατάνε σε ένα είδος πλωτής πλατφόρμας - φυλακής, απ’ όπου δεν μπορείς να φύγεις και όπου θα μείνεις μέχρι να αποφασίσεις ή να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω.
Αυτό είναι το «φάρμακο» λένε οι Ευρωπαίοι: «Αμυγδαλέζες» παντού!
Μέσα στην «Αμυγδαλέζα» της περιόδου 2013-14 δεν δολοφονήθηκε κανείς. Ούτε βιάστηκε κανείς. Ούτε υπήρξαν συμμορίες που συγκρούονταν μεταξύ τους ή με τους έξω.
Στην «Αμυγδαλέζα» έμεναν τότε, όσοι παράνομοι συλλαμβάνονταν, παρέμεναν δύο βδομάδες περίπου, μέχρι που το έπαιρναν απόφαση και από κει τους συνόδευαν ως το αεροδρόμιο, να πάρουν το αεροπλάνο να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους.
Έτσι έφυγαν –μέσω «Αμυγδαλέζας»– περί τις 150 χιλιάδες στα δυο χρόνια που λειτούργησε (2013 και 2014). Και τουλάχιστον άλλοι τόσοι έφυγαν μόνοι τους, χωρίς να χρειαστεί να συλληφθούν, γιατί ήξεραν ότι αργά ή γρήγορα θα πέρναγαν κι αυτοί από την «Αμυγδαλέζα».
Είχαν πλήρη γεύματα κανονικά, είχαν υποχρεωτική προσωπική υγιεινή καθημερινά, υποχρεωτική ιατρική εξέταση (ιδιαίτερα τα «εκδιδόμενα» άτομα ή όσοι ήταν ύποπτοι ως φορείς μολυσματικών ασθενειών), υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και περιορισμό - ήπιο εγκλεισμό - μέχρι να φύγουν.
Έτσι έφυγε την περίοδο 2013-14 μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών από την Ελλάδα.
Και την ίδια εποχή μπήκαν πολύ λίγοι: Από τον Έβρο δεν πέρναγε ουσιαστικά κανείς. Είχε ολοκληρωθεί ο «φράχτης» - που ζήταγε επίμονα ο Σαμαράς ως αντιπολίτευση, αλλά ξεκίνησε ο Παπουτσής ως υπουργός του ΓΑΠ, για να είμαστε δίκαιοι, και συνέχισε επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου, για να ολοκληρωθεί λίγο αργότερα, όταν ανέλαβε ο Σαμαράς, το καλοκαίρι του 2012. Έτσι «σφραγίστηκε» τότε ο Έβρος. Με σημαντικό ρόλο να παίζει στη δημιουργία του «φράκτη», ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, για να τα λέμε όλα.
Στα νησιά του Αιγαίου, όπου είχε αρχίσει τότε να «σκάει» όλη η πίεση από «απέναντι», το Λιμενικό έτρεχε καθημερινά και «απωθούσε» τις βάρκες.
Ένα οπλισμένο σαν αστακός Λιμενικό, με τακτικές push back (που εφαρμόζει το Ισπανικό Λιμενικό στα ύδατα του Ατλαντικού, απέναντι από τα παράλια της Βορειοανατολικής Αφρικής). Κι έτσι έφταναν στα νησιά μας ελάχιστοι. Τότε…
Στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου πέρασαν από τα τουρκικά παράλια γύρω στις 70 χιλιάδες. Και οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν και έφυγαν πίσω στις χώρες τους (όχι μέσω Τουρκίας).
Στον πρώτο ενάμιση χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν από απέναντι 1,5 εκατομμύριο, λαθρομετανάστες κυρίως (και κάποιοι πρόσφυγες)! Κι αυτοί στη συνέχεια πέρασαν στην υπόλοιπη Ευρώπη – μέσω του «Βαλκανικού διαδρόμου» (Σκόπια, Σερβία, Κροατία, Αυστρία) – και… αποσταθεροποίησαν στη συνέχεια το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών!
Κι ύστερα οι γείτονές μας έκλεισαν το «βαλκανικό διάδρομο», και όσοι έρχονται παγιδεύονταν στην Ελλάδα – και τώρα πια στα νησιά όπου αφίχθηκαν, στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε μόνο ένα περιστατικό με ανθρώπινα θύματα. Στο Φαρμακονήσι! Όπου το Λιμενικό άνοιξε πυρ και βούλιαξε ένα τουρκικό λαθρεμπορικό σκάφος, το οποίο μετά αποκαλύφθηκε ότι κουβαλούσε κρυφά –πέρα από ναρκωτικά– και γυναικόπαιδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστιο θόρυβο τότε, αλλά όταν η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, το προσωπικό του Λιμενικού απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία, ενώ καταδικάστηκαν οι διακινητές του λαθρεμπορικού σκάφους.
Όταν ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ κι άνοιξε τα σύνορα αφόπλισε το Λιμενικό! Που τώρα πια δεν φυλάει θαλάσσια σύνορα πλέον, απλώς τα πληρώματα του λειτουργούν ως «ναυαγοσώστες»! Οι διακινητές βουλιάζουν κάθε τόσο βάρκες γεμάτες με πρόσφυγες και λαθρομετανάστες - κατά προτίμηση γυναικόπαιδα - σπεύδουν οι δικοί μας να τους μαζέψουν, τους φέρνουν στα νησιά μας για να τους «σώσουν», κι έτσι ουδείς διανοείται να σταματήσει τις «ροές».
Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εκατοντάδες επεισόδια, μικρά ή μεγαλύτερα, με χιλιάδες πνιγμένους, οι περισσότεροι γυναικόπαιδα.
Στην Τουρκία μάλιστα, δικάστηκε και καταδικάστηκε διακινητής που βούλιαξε μόνος σκάφος που μετέφερε πολλά μικρά παιδιά. Τον κατήγγειλε προσωπικά μια γυναίκα, Σύρια, που είχε χάσει τα δύο παιδάκια της. Το τραγικό είναι πως είχε χάσει κι εκείνος το παιδί του. Ήταν ο πατέρας του Αϊλάν!
Όλοι βουρκώσαμε όταν είδαμε τη φωτογραφία με το άψυχο κορμάκι του παιδιού αυτού στην παραλία της Αλικαρνασσού. Ελάχιστοι μάθαμε μετά ότι ο πατέρας του καταδικάστηκε ως ο «διακινητής» που έπνιξε τόσες αθώες ψυχούλες.
Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Κι εμείς τόσο αφελείς!
Συμπέρασμα πρώτο: Με την αυστηρή και ένοπλη φρούρηση των συνόρων πέρναγαν ελάχιστοι στην Ελλάδα ανάμεσα στο 2012 και το 2015. Και με τη μέθοδο της «Αμυγδαλέζας» δεν πήγαιναν παρακάτω, ενώ επαναπατρίστηκαν κι αρκετοί που βρίσκονταν ήδη εδώ. Έτσι οι «ροές» ήταν μηδαμινές τότε. Και ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα μειωνόταν σταθερά για δυόμιση χρόνια 2012-14:
Από 1 εκατομμύριο 130 χιλιάδες περίπου καταγεγραμμένους το καλοκαίρι του 2012 έπεσαν στις 860 χιλιάδες στις αρχές του 2015.
Μετά… χάθηκε η μπάλα.
Ως τότε, αποτελεσματική φρούρηση και «Αμυγδαλέζα» λειτούργησαν ως ισχυρή Αποτροπή: Για ποιο λόγο να πληρώνουν σε διακινητές 10 και 12 και 15 χιλιάρικα το κεφάλι να έλθουν από το Πακιστάν η το Αφγανιστάν ή το Μαρόκο ή την Αλγερία, όταν επρόκειτο να καταλήξουν στην «Αμυγδαλέζα» κι από εκεί, πίσω από όπου ήλθαν;
Όταν άνοιξε τα σύνορα ο Τσίπρας τότε έφυγε η Αποτροπή κι έτρεξαν όλοι να περάσουν.
Συμπέρασμα δεύτερο: όταν λειτουργούσε η πολιτική Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και κάμποσοι άλλοι «προοδευτικούληδες» έσκουζαν για τις «απάνθρωπες συνθήκες στην Αμυγδαλέζα».
Τώρα που λειτουργούν τα κολαστήρια που ονομάζονται... hot spots, δεν λένε κουβέντα. Μόνο παραδέχονται χαμηλοφώνως, πως η «Αμυγδαλέζα» ήταν… 5στερο ξενοδοχείο μπροστά στα hot spots!
Συμπέρασμα τρίτο: όταν λειτουργούσε αποτελεσματικά η αποτρεπτική πολιτική Σαμαρά, δεν υπήρχαν «ροές» υπήρχε μόνον η… γκρίνια κάποιων εταίρων και κάποιων κοινοτικών. Γκρίνια για τις πρακτικές push back του Ελληνικού Λιμενικού έξω από τα νησιά μας, γκρίνια και για την «Αμυγδαλέζα».
Τώρα που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα, οι εταίροι μας ξαφνικά ανακάλυψαν τις… «Αμυγδαλέζες», ζητάνε να λειτουργήσουν παντού, όπως ζητάνε επίσης να αναβαθμιστεί ο τρόπος που φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης!
Συμπέρασμα τελευταίο: Οι διακινητές είχαν αρχίσει να φέρνουν λαθρομετανάστες πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία. Και συνεχίζουν και μετά το τέλος του πολέμου εκεί.
  • --Ο Σαμαράς απέτρεψε το πρόβλημα να περάσει στην Ευρώπη.
  • --Ο Τσίπρας έφερε το πρόβλημα στην Ευρώπη.
  • --Το πρόβλημα αποσταθεροποίησε ολόκληρη την Ευρώπη. Κι ακόμα συνεχίζει να την αποσταθεροποιεί.
Εξ αιτίας του, η κα Μέρκελ τελειώνει τη σταδιοδρομία της άδοξα. Εξ αιτίας του, η Βρετανία βρέθηκε εκτός Ευρώπης, η Γερμανία έχει μόνιμη ακυβερνησία πια, ενώ μια σειρά από κυβερνήσεις στην Ευρώπη δεν συζητάνε καν την πολιτική ανοικτών συνόρων και υπονομεύουν την Ενωμένη Ευρώπη σε όλα τα άλλα ζητήματα.
Κάποτε δεν ήθελαν να ακούνε για την «Αμυγδαλέζα».
Και τώρα εκλιπαρούν να υπάρξουν «Αμυγδαλέζες» παντού!
Και πια δεν φτάνει
ΥΓ: Καλά οι δικοί μας είναι ανύπαρκτοι. Αλλά και οι Ευρωπαίοι εδώ που τα λέμε, «λίγοι» είναι. Πολύ «λίγοι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...