Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ρώσικη ρουλέτα


ΕΠΙΒΙΩΣΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ρώσικη ρουλέτα

Mε τα έσοδα του Δημοσίου να παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ύστατη προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία, ωστόσο, δεν μοιάζει πιθανή, με αποτέλεσμα την παράταση της αβεβαιότητας

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας εν όψει των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθε
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας εν όψει των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Σε πορεία άμεσης κατάρρευσης έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, καθώς η παρατεταμένη ακυβερνησία ισοδυναμεί με «ωρολογιακή βόμβα» και απειλεί με πλήρη εκτροχιασμό τού έτσι και αλλιώς εύθραυστου δημοσιονομικού οικοδομήματος.
Ο κίνδυνος είναι ορατός, ακόμα και πριν από τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, με την κρατική μηχανή να εμφανίζει σημάδια πλήρους διάλυσης, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από την επιδείνωση της ασφυξίας στην αγορά και το κλίμα ανασφάλειας που είναι πλέον διάχυτο σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Για τη ζοφερή κατάσταση ενημερώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τον πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν όψει των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρι­κής Ενωσης Επιμελητηρίων, τονίζει ότι η αγορά και η οικονομία απαιτούν τον σχηματισμό κυβέρνησης, που να μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα της αγοράς κα
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρι­κής Ενωσης Επιμελητηρίων, τονίζει ότι η αγορά και η οικονομία απαιτούν τον σχηματισμό κυβέρνησης, που να μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα της αγοράς και στις απαιτήσεις της ελληνικής οικονομίας
Η ενημέρωση προς τον κ. Παπούλια είχε όλα εκείνα τα στοιχεία του επαπειλούμενου κραχ στην οικονομία, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι στον αέρα, ενώ επικρατεί πλήρη καταναλωτική και επενδυτική άπνοια υπό το κράτος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας.
Ειδικότερα, από τον Απρίλιο και μετά καταγράφεται στάση πληρωμών από τους πολίτες, αλλά, το κυριότερο, στάση εισπράξεων από τον φορολογικό μηχανισμό, που, σε συνδυασμό με εκκρεμότητες και αναβολές προγραμματισμένων εισπρακτικών μέτρων, ανοίγουν νέες μαύρες τρύπες στα δημόσια ταμεία.
Από την άλλη πλευρά, ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις δαπάνες κυρίως λόγω της οικονομικής στενότητας των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη έχουν απορροφήσει πάνω από το 40% του προβλεπόμενου ετήσιου κονδυλίου, κατάσταση που επιτείνει η διενέργεια νέων εκλογών.
Η άσχημη εικόνα με τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους επιδεινώνει την ταμειακή ανεπάρκεια του Δημοσίου, καθώς τα διαθέσιμα επαρκούν -υπό προϋποθέσεις- μέχρι τις αρχές Ιουλίου και, παρά την ένεση ρευστότητας, με την αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα τρέχουν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για καταβολές τόκων και χρεολυσίων, καθώς η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ιουνίου προϋποθέτει συμφωνία με την τρόικα για την οριστικοποίηση μέτρων τουλάχιστον 11,5 δισ. για τη διετία 2013 - 14. Επιπλέον, τα ποσά που μας καταβάλλονται από το δάνειο πάνε κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση των δανειστών, αδιαφορώντας για το αν μπορούν να καταβληθούν μισθοί ή συντάξεις.
Σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, η χώρα δείχνει να έχει παραλύσει και όλοι τηρούν μια στάση αναμονής, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το θολό πολιτικό τοπίο παρατείνει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και αναβάλλει την εκκίνηση επενδύσεων και κοινοτικών προγραμμάτων.
Τα μελανά χρώματα της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στη σκιά της πολιτικής αστάθειας, περιέγραψε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δημοσιονομικά είμαστε σαν τους ακροβάτες και ως Δημόσιο φυτοζωούμε μέρα με τη μέρα».
Σαν να μην έφτανε αυτό, εκτιμούν ότι, ακόμα και αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, δηλαδή σχηματιστεί κυβέρνηση και ξαναμπεί σε λειτουργία η κρατική μηχανή, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας καραδοκεί τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τη χρηματοδότηση των δανειακών μας αναγκών.
Καταρρέει η ΔΕΗ
Η χώρα στα όρια του μπλακ άουτ
Η εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας συμπληρώνεται και από τους δείκτες που ανακοινώνονται καθημερινά και αφορούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και από τις προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα για ανάκαμψη μετά τις εκλογές, οι οποίες έχουν διαψευστεί.
Διάψευση που αποτυπώνεται κατ΄ αρχάς στον συνεχιζόμενο καλπασμό της ανεργίας, τη δημόσια και ιδιωτική επενδυτική άπνοια και την κατάρρευση του τζίρου στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ΔΕΗ έχει μπει σε τροχιά κατάρρευσης καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμη και μπλακάουτ μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού όταν οι ανάγκες για ηλεκτρισμό θα έχουν κορυφωθεί, αλλά δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού, ούτε ικανά αποθέματα λιγνίτη για τις μονάδες της ΔΕΗ.
Η ακυβερνησία δεν αντιμετωπίζει τα χρέη της επιχείρησης, παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση ρευστότητας, αφού έμεινε μετέωρη η έγκριση από την τρόικα του δανείου 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αγορά ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ, οι πόροι που διασφαλίστηκαν προεκλογικά μέσω της επιστροφής στη ΔΕΗ 250 εκατ. ευρώ από τη δόση για το τέλος ακινήτων του Μαρτίου, καθώς και τον φόρο 130 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2011, αρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Ζητάνε άμεσα λύση
SOS από εμπόρους και βιομηχάνους
Οι ξένες επενδύσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αξιοποίησης της περιουσίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής επ΄ αόριστον, ενώ ακόμη και αν υπάρξουν υποψήφιοι επενδυτές τους αποτρέπει η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος για χρηματοδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώσεις προγραμμάτων έχουν παγώσει, αφού οι υπουργοί δεν μπορούν πλέον να υπογράψουν αποφάσεις, ενώ και αυτά ακόμη που τρέχουν συναντούν την αδιαφορία των ιδιωτών.
Τα ίδια και χειρότερα και με τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς αναβάλλονται τα σχέδια πληρωμών από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο έτσι και αλλιώς είναι «κουτσουρεμένο» στον προϋπολογισμό.
Για άμεσο κίνδυνο πλήρους οικονομικής κατάρρευσης και συνακόλουθης διεθνούς απομόνωσης της χώρας κάνουν λόγο οι βιομήχανοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες αλλά και ο εμπορικός κόσμος, τονίζοντας ότι η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχουν άλλο τους ακροβατισμούς, τα πειράματα και την αναβλητικότητα.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι πολλά, και οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη ακυβερνησία προφανείς: χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδος από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, «παράταση της κρίσης θα οδηγήσει με βεβαιότητα στον πολλαπλασιασμό των λουκέτων και σε πλήρη κατάρρευση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι με δεδομένη την έναρξη μίας πολύ δύσκολης, αλλά και σημαντικής για την οικονομία μας τουριστικής περιόδου, απαιτείται από όλες τις εκλεγείσες πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ρεαλισμό».
Ομόλογα εκτός PSI
Οι κερδοσκόποι στήνουν καρτέρι
Ο πρώτος σκόπελος που καλείται να αποφύγει η ακυβέρνητη ελληνική οικονομία είναι ομόλογα ύψους 436 εκατ. ευρώ που λήγουν μεθαύριο Τρίτη και τα οποία δεν είχαν συμμετάσχει στο PSI.
Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ζητά εγγυήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα πληρωθεί το ομόλογο, επισείοντας -σε διαφορετική περίπτωση- τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, αν και εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως το να υπάρξει μια χρονική παράταση στην αποπληρωμή του ή να υποστεί και αυτό haircut, αλλά αυτό θα σημαίνει credit event και θα πληρωθούν τα CDS.
Ο κ. Σαχινίδης σε επιστολή του στον πρωθυπουργό του επισυνάπτει ενημερωτικό σημείωμα του ΟΔΔΗΧ, όπου αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πληρωμής ή μη του ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι αν πληρωθεί, αυτό δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου, που επίσης δεν έχουν ενταχθεί στο PSI.
Αντίθετα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο, οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες που προβλέπουν την άμεση αποζημίωση όλων των άλλων ομολόγων και θα υπάρξουν ενδεχομένως προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια.
Ωστόσο, επειδή το θέμα έχει και μια ηθική διάσταση, ότι δηλαδή θα πληρωθούν κερδοσκόποι που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI, ενώ κουρεύτηκαν ομόλογα τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, η τελική απόφαση είναι δύσκολη και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη.
Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dkanellis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...