Δύο σενάρια και μια κάλπη
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαΐου 2012, 23:58

Στην άσκηση πίεσης καταρχήν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην Δημοκρατική Αριστερά ποντάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να εκμαιεύσει, στο μέτρο του δυνατού, μία βραχυπρόθεσμη και μία μεσοπρόθεσμη δέσμευση.
Αυτό τουλάχιστον άφηναν να εννοηθεί στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ένα εικοσιτετράωρο πριν την έναρξη της τέταρτης φάσης της διερευνητικής προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα προκειμένου να διερευνήσει είτε την μικρή έστω πιθανότητα να μεταστραφεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς ένα οικουμενικό σχήμα, είτε την επίσης μικρή πιθανότητα να αλλάξει γνώμη, την ύστατη ώρα ο Φώτης Κουβέλης και να δεχθεί συγκυβέρνηση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από την Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους έσπευσε να «ξορκίσει» αυτό το σενάριο με μία πολύ επιθετική ανακοίνωση αργά το απόγευμα του Σαββάτου.
Το πρώτο σενάριο έχει επίσης απορριφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν κρίνει κανείς από τις πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί αλλά όλοι οι άλλοι θα έχουν απώλειες. Όμως ο τελικός χάρτης δεν θα αλλάξει πολύ, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο να έχουν πολλές πιθανότητες να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην αμέσως επόμενη Βουλή, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους.
Έτσι, το ζήτημα που τίθεται σήμερα θα τεθεί και τον Ιούνιο αλλά με μία διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί ούτε και τότε να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεργαστούν με τους φιλελεύθερους και την ΔΗΜΑΡ.
Η αριθμητική θα είναι και τότε αμείλικτη και το κάθε κόμμα αλλά και ο ηγέτης του αν δεν συνεργαστούν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εξελίξεις.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπούλιας συγκαλεί για την Κυριακή μία σύσκεψη και τέσσερα ραντεβού. Η πρώτη σύσκεψη των τριών στοχεύει στο πιεστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ως προς τα επόμενα τέσσερα ραντεβού, μόνον ένα είναι επί της ουσίας άξιον λόγου. Εκείνο με τον Φώτη Κουβέλη.
Το κλίμα που θα επικρατήσει κατά τις συναντήσεις είναι εκείνο που εκφράζεται από τις ανταποκρίσεις από το εξωτερικό με το μπαράζ των αρνητικών εκτιμήσεων για την Ελλάδα και τις προβλέψεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και είναι γνώστες των εκτιμήσεων και έχουν εισπράξει το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες. Με λίγα λόγια οι κανόνες του παιγνιδιού είναι διαυγείς και η πολιτική τράπουλα σημαδεμένη. Όλα δείχνουν, και οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στην δημόσια τηλεόραση είναι χαρακτηριστικές, πως είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να αποφευχθεί η επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες.
Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε το πρωί του Σαββάτου να δοθεί χρόνος στους Έλληνες να αποφασίσουν χωρίς παρεμβάσεις στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Μαΐου 2012, 08:33
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.