Σάλος στη Γερμανία>160 γερμανόφωνοι οικονομολόγοι, με κοινή επιστολή τους, καταγγέλουν την Μέρκελ για ενδοτισμό στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής!
Σάλο έχει προκαλέσει στην γερμανική κοινή γνώμη η σημερινή δημοσίευση της επιστολής 160 διάσημων γερμανόφωνων οικονομολόγων με την οποία ασκούν δριμύτατη κριτική στην συγκατάθεση της γερμανίδας καγκελαρίου, κας. Άνγκελα Μέρκελ στις αποφάσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Κορυφαία στελέχη του CDU και του FDP, όπως ο Χριστιανοδημοκράτης ειδικός επί των θεμάτων κρατικού προϋπολογισμού, κος. Κλάους-Πέτερ Βιλς και ο Φιλελεύθερος συνάδελφος του, κος. Φρανκ Σέφλερ, έσπευσαν να δηλώσουν ότι συμμερίζονται τις αγωνίες των 160 γερμανόφωνων οικονομολόγων.
Το ίδιο έκαναν και μέλη της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου “Νέων Επιχειρηματιών” κα. Μαρίε-Κριστίνε Όστερμαν και ο πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων, κος. Λουτζ Γκέμπελ. Τη στήριξη του έδωσε και ο επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης Φορολογουμένων, κος. Ράινερ Χολτζνάγκελ.
Την προηγούμενη εβδομάδα ένας άλλος δημόσιος καβγάς είχε συντελεστεί στη Γερμανία με το ίδιο θέμα και τις ίδιες αντιμαχόμενες απόψεις: Μεταξύ του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, ο οποίος υποστήριξε τη γραμμή Μέρκελ και της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων που εκπροσωπεί τις μεσαίες επιχειρήσεις και τάσσεται κατά της γραμμής Μέρκελ...
Παρακάτω δημοσιεύουμε την δημόσια επιστολή των 160 γερμανόφωνων οικονομολόγων:
“Αγαπητοί συμπολίτες
οι αποφάσεις, τις οποίες αναγκάστηκε η καγκελάριος να δεχτεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ, ήταν λανθασμένες. Εμείς, οικονομολόγοι των γερμανόφωνων χωρών, βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την απόφαση για την τραπεζική ένωση η οποία θα αναλάβει τη συλλογική ευθύνη για όλα τα τραπεζικά χρέη του ευρωσυστήματος. Τα τραπεζικά αυτά χρέη είναι τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα κρατικά χρέη και ανέρχονται στις πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται σε κρίση τα πολλά δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αποταμιευτές των χωρών που μέχρι τώρα αντέχουν δεν θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των χρεών αλλά και των απωλειών που θα υποστούν από τη χρηματοδότηση των πληθωριστικών φουσκών των νοτιευρωπαϊκών χωρών.
Οι τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν, τότε υπάρχει μία μόνο ομάδα που μπορεί να πρέπει και μπορεί να φέρει αυτό το βάρος: Οι ίδιοι οι πιστωτές. Και αυτό γιατί εκείνοι πήραν συνειδητά το επενδυτικό ρίσκο και γιατί εκείνοι διαθέτουν την απαραίτητη περιουσία.
Οι πολιτικοί αρέσκονται να ελπίζουν ότι μπορούν να περιορίζουν το μερίδιο της ευθύνης και να κρύβουν την κατάχρηση που διαπράττεται μέσω της κοινής ευρωπαϊκής εποπτείας.
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, για όσο οι χρεωμένες χώρες έχουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία στην ευρωζώνη. Αν οι ανθεκτικές (σ.σ. όσον αφορά στην κρίση χρέους) συμφωνούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ευθύνη για τα τραπεζικά χρέη, θα δέχονται συνεχώς περισσότερες πιέσεις προκειμένου να αυξάνουν τα μερίδια των ευθυνών τους ή να μειώνουν τις απαιτήσεις για αποφυγή ευθυνών.
Οι διαμάχες και οι διαφωνίες με τους γείτονες είναι προδιαγεγραμμένες. Ούτε το ευρώ, ούτε το ευρωπαϊκό ιδεώδες σαν τέτοιο δεν θα βοηθηθεί από την διεύρυνση των ευθυνών. Αντίθετα εκείνοι που θα βοηθηθούν είναι η Γουόλ Στριτ, το Σίτι του Λονδίνου και ορισμένοι επενδυτές στη Γερμανία και μια σειρά μερικών προβληματικών τραπεζών εντός και εκτός Γερμανίας, οι οποίες χωρίς να κάνουν παρά ελάχιστα θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Η κοινωνικοποίηση των χρεών δεν επιλύει τρέχοντα προβλήματα σε μόνιμη βάση. Αντίθετα, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, οδηγεί στην επιδότηση ορισμένων ομάδων πιστωτών και στην στρέβλωση κεντρικών επενδυτικών αποφάσεων.
Σας παρακαλούμε μεταφέρετε αυτές τις αγωνίες στους βουλευτές της περιοχής σας. Οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας”.
Παρ 06 Ιουλ 2012 | 01:01
| Share
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.