Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!


 

634904879Συνεχίζοντας το ταξίδι μας με την Μηχανή του Χρόνου ,σταματήσαμε στο Λονδίνο το 1965, όταν ο Ουίνστον ήταν 90 χρονών, και τον επισκεφτήκαμε. για να του πάρουμε την παρούσα συνέντευξη.
Κύριε Τσόρτσιλ, είστε μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα με πολλούς φανατικούς εχθρούς και άλλους τόσους οπαδούς. Έχετε από πολλούς χαρακτηριστεί ως πολιτικός του πολέμου…
Αυτό είναι γεγονός αλλά είχα την ατυχία να διαχειριστώ έναν από τους μεγαλύτερους πολέμους της ιστορίας. Και ξέρετε κάτι;Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο, σπάνια μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη και εκείνοι που μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη, δεν έχουν κερδίσει ποτέ έναν πόλεμο. 
Όπως και τελικά έγινε… Τις εκλογές αμέσως μετά τον πόλεμο τις χάσατε συντριπτικά από τον αντίπαλο σας, τον Άτλυ. Τι παραπάνω είχε από εσάς ο Άτλυ  ;
Είχε  όλες τις αρετές που απεχθάνομαι και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζω. Ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά μετριόφρων. Και είχε κάθε λόγο να είναι. Βέβαια όλοι όσοι τον ήξεραν, τον αγαπούσαν. Αυτό το τελευταίο όμως, είναι αμφίβολο προσόν.
churchill_helmet
Δηλαδή θεωρείτε ότι πρέπει να έχει διαφορετικά προσόντα ένας πολιτικός του πολέμου από έναν της ειρήνης;
Μα φυσικά… Ο πρώτος πρέπει να είναι κάλος προπαγανδιστής  και ο δεύτερος κάλος ρήτορας. Και οι δυο έχουν βέβαια ένα κοινό χαρακτηριστικό …είναι εξαιρετικά καλοί ψεύτες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα ψέμματα λέγονται πριν το γάμο, κατά την διάρκεια του πολέμου, μετά το κυνήγι και πριν, μετά και κατά την διάρκεια των εκλογών.
Γιατί είναι κακό κάποιος πολιτικός να είναι μεταξύ των άλλων και κάλος ρήτορας;
Δεν είπα ότι είναι κακό. Αντιθέτως είναι  χάρισμα να συμπιέζεις τεραστία ποσότητα λέξεων μέσα σε ελάχιστη ποσότητα σκέψης. Ένας καταξιωμένος ρήτορας προτού σηκωθεί να μιλήσει δεν ξέρει τι θα πει ,όσο μιλεί δεν ξέρει τι λέει και αφού καθίσει δεν ξέρει τι είπε. Μια καλή ομιλία πρέπει να εξαντλεί το θέμα, όχι όμως και το ακροατήριο.
Καλά με τους πολιτικούς, αλλά τι είναι η πολιτική για εσάς;
Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να  εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.
Χα χα χα… Ποια η γνώμη σας για την Δημοκρατία ως πολίτευμα;
Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα.          
churchill_roosevelt_stalin
Πιστεύετε τώρα που είστε μακριά από τα γεγονότα ότι εκείνος ο πόλεμος μπορούσε να αποτραπεί;
Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ” αυτόν. Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλιτώσεις από κάτι. Ποτέ!
Ναι αλλά ήταν ένας πόλεμος με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, αναρίθμητους τραυματίες , ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και τεράστια οπισθοδρόμηση στον τομέα τηςεπιστήμης . Δεν θα με πείσετε ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές αλλά τέλος πάντων…
Δεν θα διαφωνήσω . Στον πόλεμο, οι τελευταίες λεπτότητες της επιστήμης είναι συνδεδεμένες με τις σκληρότητες της λίθινης εποχής.
Αλλά ούτε η διαχείριση της μετέπειτα νίκης από τις Μεγάλες Δυνάμεις ήταν η ενδεδειγμένη …
Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα της νίκης είναι πιο ευχάριστα από τα προβλήματα της ήττας αλλά δεν είναι λιγότερο δύσκολα.
Ας ξαναγυρίσουμε στην πολιτική σας σταδιοδρομία προ του πολέμου. Έχετε αλλάξει αρκετές φορές κομματική παράταξη…
Υπάρχουν άνθρωποι που αλλάζουν κόμμα χάριν των αρχών τους και κάποιοι άλλοι που αλλάζουν τις αρχές τους χάριν του κόμματος. Ήμουν πάντα με τους πρώτους. Δεν ήμουν ποτέ φανατικός.
Και τι σημαίνει για εσάς να είναι κάποιος φανατικός;
Φανατικός είναι κάποιος που δεν θέλει ν” αλλάξει γνώμη και δεν θέλει ν” αλλάξει θέμα.
Μάλιστα… Για να μην με χαρακτηρίσετε λοιπόν φανατικό … ας αλλάξω και εγώ θέμα. Έχετε καταφέρει παρά τις καταχρήσεις που έχετε κάνει στην ζωή σας να γίνετε 90 χρονών. Πως αισθάνεστε;
Δεν αισθάνομαι ευτυχής που είμαι ενενήντα χρονών, αλλά ποια εναλλακτική λύση έχω;
Πιο είναι λοιπόν το μυστικό της μακροζωίας;
Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι το αλκοόλ φυσικά. Χάρις σε αυτό δεν έχω στο αίμα μου παρά μόνο ερυθρά αιμοσφαίρια. Το οινόπνευμα σκότωσε από καιρό τώρα όλα τα βεβλαμμένα κύτταρα. Έχω πάρει από το αλκοόλ περισσότερα απ” ότι το αλκοόλ έχει πάρει από μένα.
Μιας και το θίξατε, μία από τις πιο συχνές κατηγορίες των αντιπάλων σας είναι ότι είστε σε μεγάλο βαθμό εθισμένος στο αλκοόλ. Τι τους απαντάτε;
Θα σας απαντήσω με ένα γεγονός. Κάποτε, μια ,όχι και τόσο εμφανίσιμη, βουλευτίνα με συνάντησε στους διάδρομους της Βουλής και με περισσή είρωνα μου είπε « Ουίνστον πάλι τυφλά στο μεθύσι είσαι»  και εγώ τις απάντησα «Και εσύ είσαι κακάσχημη …εγώ αύριο όμως θα είμαι ξεμέθυστος»…
Παρά όλα αυτά  η κατάχρηση σας αυτή δεν έχει λειτουργήσει κάποιες φορές εις βάρος της πνευματικής σας διαύγειας; Ειδικά εν όψει λήψης σοβαρών πολικών αποφάσεων;
Θα σας απαντήσω και εδώ με ένα γεγονός που συνέβη τις προάλλες όταν σε μια δεξίωση, που είχα προσκληθεί, άκουσα μια συζήτηση κάποιων πολιτικών αντιπάλων μου στο διπλανό τραπέζι. Μεταξύ των άλλων στην παρέα βρισκόταν η Λαίδη Άστορ, η οποία είπε «Λένε ότι ο γέρος τα έχει χάσει» .Τότε γύρισα προς το μέρος της και απάντησα « Λένε επίσης ότι είναι και κουφός».
Η Λαίδη Αστορ; Αν δεν απατώμαι δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα για εσάς;
Ναι, ισχύει. Μου είχε πει κάποτε ότι αν εγώ ήμουν ο άντρας της θα μου έβαζε δηλητήριο στο καφέ. Για να της απαντήσω …ότι αν αυτή ήταν η γυναίκα μου εγώ θα τον έπινα.
Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι έχετε χιούμορ…
Κοιτάξτε… Τρώγοντας και παίζοντας με λέξεις ποτέ δεν έπαθα δυσπεψία. Ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό. Το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό ανθρώπινο. Η μυστική πηγή του χιούμορ δεν είναι η χαρά, αλλά η επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας της ανθρώπινης φύσης. Δεν υπάρχει χιούμορ στον ουρανό. 
Ακούγεται λίγο απαισιόδοξο αυτό. Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος ως άνθρωπος;
Είμαι φύσιν αισιόδοξος. Ο απαισιόδοξος βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία και ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία. Έξαλλου επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.
Είστε ικανοποιημένος από ό,τι έχετε καταφέρει στην ζωή σας;
Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος. Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά.
Και τι σημαίνει να αλλάζεις;
Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση. Ακουστέ. Το να βλέπεις, είναι ένα πράγμα. Το να βλέπεις αυτό που κοιτάς, είναι ένα άλλο. Το να καταλαβαίνεις αυτό που βλέπεις, είναι άλλο. Το να μαθαίνεις απ” αυτό, είναι κάτι άλλο. Αλλά το να ενεργείς με βάση αυτό που μαθαίνεις, είναι που πραγματικά έχει σημασία.
Πριν ασχοληθείτε με την πολιτική πως βγάλατε τα πρώτα σας χρήματα;
Μα φυσικά με αποταμίευση. Η αποταμίευση είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα, ειδικά όταν το έχουν κάνει για σένα οι γονείς σου.
Σας αρέσει η πολυτέλεια στην ζωή;
Αντιθέτως. Είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Πάντα μου άρεσε ό,τι ήταν καλύτερο. Οι καλύτερες σαμπάνιες, τα καλύτερα πούρα, οι ωραιότερες γυναίκες…    
winstonΤώρα που είπατε γυναίκες. Ο γάμος σας ήταν επιτυχημένος;
Ο δικός μου ναι. Αλλά πολλοί γάμοι υπήρξαν δυστυχισμένοι, γιατί ο σύζυγος δειπνούσε μάλλον με τη γυναίκα του παρά με τη γραμματέα του.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας ζώο;
Μου αρέσουν τα γουρούνια. Τα σκυλιά μας υπερεκτιμούν, οι γάτες μας υποεκτιμούν, τα γουρούνια μας φέρονται ως ίσους.
Το 1953 βραβευτήκατε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.
Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια ολόκληρη περιπέτεια. Στην αρχή το παίρνεις σαν παιχνίδι. Ύστερα όμως το βιβλίο γίνεται μια ερωμένη, μετά ένα αφεντικό και στο τέλος ένας τύραννος.
Μια συμβουλή για τους αναγνώστες μας;
Μελετήστε το παρελθόν. Όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε.
Σας ευχαριστώ. Επιστρέφω στο 2013.
Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλό σας ταξίδι.  L1
_________
Ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου 1965) ήταν Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου. Υπήρξε στρατιωτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός και θεωρείται ότι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό μαζί με τον Ιωσήφ Στάλιν στην τελική έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου.Στην συνδιάσκεψη της Γιάλτας στις 4-11 Φεβρουαρίου 1945 ως εκπρόσωπος της Αγγλίας μαζί με τις Η.Π.Α. και την ΕΣΣΔ οδήγησαν στην ανακατάταξη της μεταπολεμικής Ευρώπης. Επιπλέον συνέγραψε και πληθώρα ιστορικών έργων, βιογραφιών και απομνημονευμάτων μεταξύ των οποίων «Τα απομνημονεύματα από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο» και την» Ιστορία των Αγγλόφωνων λαών». Το 1953 πήρε το Νόμπελ λογοτεχνίας.
lindsay_churchill_20120305
Η παραπάνω συνέντευξη δεν είναι αυθεντική ,αλλά γίνεται προσπάθεια να προσωπογραφηθεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Όλες οι απαντήσεις είναι στο σύνολο τους απόψεις και θέσεις του ιδίου και διαμορφώθηκαν από τον συντάκτη , για να συνδυαστούν εν αρμονία, ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας συνέντευξης με συνεχή ροή. 
  Σύνταξη:Χρήστος Τσιτσιπάνης
Email: xtsitsipanis@yahoo.gr  Facebook:Tsitsipanis Christos
Ειδικευόμενος Νευροχειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...