Το τηλέφωνο στα χέρια της Έλενας Παναρίτη είχε αποκτήσει... ζωή. Παρά την παρουσία της εκείνη την ώρα σε πάνελ συνεδρίου, προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, για να βρει ένα κενό στο πρόγραμμα του. Έπρεπε να κανονίσει εκείνο το πρωί τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Willem Buiter, οικονομολόγο της Citi, που τη δεδομένη στιγμή, όπως κι εκείνη, συμμετείχε σε συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Ήταν 13 Απριλίου του 2011, χρονική περίοδος που ο 63χρο-νος επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, καθηγητής Willem Buiter είχε ήδη ρίξει στο τραπέζι της διεθνούς συζήτησης για την Ελλάδα και την κρίση χρέους στην Ευρώπη τον όρο Grexit. Η βουλευτής επικρατείας και εκ του στενού κύκλου συνομιλητών του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, λαμβάνει, τελικά, ένα μήνυμα στο κινητό της και, ζητώντας συγγνώμη από τους άλλους πανελίστες και τους συνέδρους, παίρνει από το χέρι τον Buiter και αποχωρούν μεσούσης της συζήτησης, προς έκπληξη πάντων.
Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε αμέσως μετά και, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, παρών ήταν και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσιανιίνου.
Την επόμενη μέρα, ο Willem Buiter μίλησε και πάλι σε ελληνικό ακροατήριο. Αυτήν τη φορά, στην παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Παναρίτη με τίτλο «Ευημερία δίχως όρια». Και στις δύο εκδηλώσεις ο Buiter απέφυγε να μιλήσει αναλυτικά για την Ελλάδα. Πόσω μάλλον να εμβαθύνει στις αυξημένες πιθανότητες του Grexit που κατέθετε με τα κείμενά του στο εξωτερικό. Ερωτηθείς σχετικά από Έλληνα παράγοντα της διοργάνωσης, δικαιολογήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούσε να γίνει δυσάρεστος.
Κερδοσκοπία
Είναι άγνωστο εάν από τις συναντήσεις του με την τότε κυβέρνηση ο Buiter έγινε σοφότερος. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι δεν μετέβαλε το βασικό του σενάριο -αυτό της εξόδου από την Ευρωζώνη- για τη χώρα. Ούτε τότε ούτε τώρα.
Αυτό που είναι, όμως, βέβαιο είναι πως, με δεδομένη τη βαρύτητα του ονόματός του, όπως και της τράπεζας που εκπροσωπεί, οι συνέπειες των λόγων του στις αγορές ήταν πραγματικές, αν και όχι απαραίτητα μετρήσιμες, και τροφοδότησαν το κλίμα νευρικότητας και απαισιοδοξίας, ενώ για ορισμένους πρόσφεραν, πιθανότατα άθελά τους, υπηρεσίες και σε όσους εξασκούν πρακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Με περγαμηνές κατά πολλούς σοβαρότερες αυτών του έτερου θιασώτη της ελληνικής καταστροφής, Nouriel Roubini, ο γεννηθείς στην Ολλανδία Αμερικανός Buiter (διαθέτει και βρετανική υπηκοότητα) , έχει μέχρι στιγμής πέσει έξω, αλλά επιμένει. Η Citi, σε έκθεσή της στις 23/1, που συνέπεσε με το Νταβός και την οποία υπογράφει πρώτος ο Buiter, βλέπει τώρα έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη πιθανότατα το 2014.
Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού έδινε πιθανότητες 90% για έξοδο της Ελλάδας, και μάλιστα την τοποθετούσε στις αρχές του 2013, δηλαδή κάπου τώρα. Πριν από το καλοκαίρι έδινε μικρότερες πιθανότητες. Μετά τις εκλογές μείωσε πάλι τις πιθανότητες. Τώρα θεωρεί ότι οι πιθανότητες παραμένουν υψηλές και μιλά για ύφεση της τάξης του 11% το 2014. Πρόσφατο email του «Κ» και του Capital.gr προς τον οικονομολόγο, με σκοπό την παράθεση της άποψής του αναφορικά με την υπόθεση που δημιουργούν οι προβλέψεις του, δεν έτυχε απάντησης. Οι agents του, το γραφείο Leigh Bureau, που κλείνει ομιλίες επ΄ αμοιβή ανά τον πλανήτη, λέγεται ότι χρέωναν τότε περί τα 25.000 ευρώ για κάθε παράστασή του, συν έξοδα ταξιδιού και διαμονής. Ποσό αξιοσέβαστο, ακόμα κι εάν αναλογιστεί κανείς το εντυπωσιακό βιογραφικό του και την επιρροή που απολαμβάνει στις διεθνείς αγορές.
Υποεκτίμηση
Στην καρδιά της αστοχίας πολλών εκτιμήσεων αυτού του τύπου (όπως των Nouriel Roubini, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Martin Feldstein και Mohamed El Erian) βρίσκεται -όπως ορισμένοι τους ομολογούν- το γεγονός ότι υποεκτίμησαν την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων για την επιβίωση της Ευρωζώνης και, πιθανότατα, της ελληνικής κοινωνίας να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιουνίου.
Όμως η επανάληψή τους προκαλεί, πλέον, εύλογη αμηχανία σε πολλές πλευρές. Και ακόμα εντονότερα συναισθήματα σε κάποιους που, όχι αδικαιολόγητα, πιστεύουν ότι μπορεί να μειώνεται η ελκυστικότητα υπό αποκρατικοποίηση εισηγμένων, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε επιπλέον επώδυνα οικονομικά μέτρα, εάν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας υπολειφθούν των στόχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Citi Ελλάδας αναγκάστηκε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Chief Economist της μητρικής της. Η Citigroup Global Markets είναι, άλλωστε, και σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου στην αξιοποίηση 39 περιφερειακών αεροδρομίων, όπως και στην αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.
Ήταν μια μάλλον δύσκολη στιγμή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Citi Ελλάδας, Grand Carson, όταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε επιστολή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή διά του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλες οι απόψεις στις εκθέσεις του Τομέα Αναλύσεων της Citi αντανακλούν αυστηρά τις προσωπικές απόψεις των συντακτών.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Φεβρουαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.