Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αυτοί είναι οι τέσσερις σταθμοί – ορόσημο για το 2014, που θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις


samaras tsipras papoylias
Μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής έντασης που έχει και έντονο προεκλογικό «άρωμα», λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, να διατηρήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε από τις αρχές της άνοιξης να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την αλλαγή της εικόνας της.
Με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα, την αποκατάσταση -έστω μερικώς- των αδικιών που έχουν προκληθεί από την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει για το τέλος της μνημονικής εποχής, εκτιμώντας ότι οι πολίτες που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι θα επαναπατρισθούν και θα δώσουν με την ψήφο τους ένα διαχειρίσιμο -για την κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που τη στηρίζουν- εκλογικό αποτέλεσμα.
Φήμες για τριπλές
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται ως τη «μητέρα όλων των μαχών» και είναι βέβαιον ότι θα δώσει χαρακτηριστικά «εθνικών εκλογών» στην αναμέτρηση.
Στην Κουμουνδούρου, θεωρούν ότι η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι μεγάλη και αυτή ακριβώς θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν ότι -παρά τις επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για το εθνικό Κοινοβούλιο νωρίτερα ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, επειδή γνωρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγάλη και πιθανώς να διευρυνθεί.
Για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο, οι σταθμοί σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά έχουν λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει και είναι οι εξής:
1 Φεβρουάριος.
Μέσα στις πρώτες ημέρες του μήνα αυτού τοποθετείται το νέο ραντεβού με την τρόικα. Από τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα κριθούν πολλά.
Εάν υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, για την απόρριψη νέων μέτρων, για τις απολύσεις, το Δημόσιο και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτό θα σημάνει ότι η Αθήνα θα εισπράξει χωρίς νέα αξιολόγηση την επόμενη δόση και η τρόικα θα επιστρέψει καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά τις ευρωεκλογές.
Ο πρωθυπουργός σε αυτή την περίπτωση θα έχει αποφύγει ένα «θρίλερ» μέσα σε προεκλογική περίοδο και θα μπορέσει να προβάλει την εικόνα της ομαλοποίησης στα δημόσια οικονομικά.
2 Απρίλιος
Αναμένεται η επισημοποίηση της ύπαρξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μέσα στον μήνα η κυβέρνηση θα κάνει και τις πρώτες ανακοινώσεις για τη στήριξη, μέσα από το πλεόνασμα, των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Ενστολοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι πρώτοι στη σχετική λίστα.
Την ίδια περίοδο θα γίνουν και οι δημοσκοπήσεις, πάνω στις οποίες βασίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, κάτι που θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά «όπλα» του κ. Σαμαρά απέναντι στον κ. Τσίπρα, καθώς θα το συνδυάσει με την αξιοπιστία της κυβέρνησης που σήμερα υπάρχει αλλά και με το προσωπικό του κύρος στην Ευρώπη.
3 Μάιος
Η διεξαγωγή των ευρωεκλογών αλλά και η αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως ένα κρίσιμο crash test.
Για τη ΝΔ, το πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ και τα χαμηλά ποσοστά που σήμερα καταγράφει στις περισσότερες μετρήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ που θεωρούν ότι η αμφισβήτηση από τον κ. Τσίπρα, μπορεί να ενταθεί την επομένη, ακριβώς λόγω των ποσοστών που θα έχει συγκεντρώσει το κόμμα του κ. Βενιζέλου.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα θεωρήσουν διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα ακόμη και αν η ΝΔ βρεθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ με 2-3 μονάδες.
4 Σεπτέμβριος
Εφόσον έχει προηγηθεί ένα διαχειρίσιμο -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ- αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί πιο εύκολα να κάνει τον σχεδιασμό του τόσο για τα άμεσα ζητήματα (βλέπε προϋπολογισμό 2015), αλλά και για το μείζον θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει στις ευρωεκλογές την ευρεία νίκη, την οποία θέλει, τότε τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Τσίπρα θα ενταθούν και ο ίδιος θα προσέλθει με διάθεση συνεννόησης στη συζήτηση για το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Παπούλια, καθώς θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Από τον σχεδιασμό αυτόν είναι σαφές ότι όλα θα παιχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, αρχής γενομένης από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα σε περίπου δύο εβδομάδες. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν πρόσωπα που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού (τριπλές εκλογές τον Μάιο), αλλά σημειώνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...