Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Tα 4 βασικά σενάρια που αναφέρουν στις εκθέσεις τους Morgan Stanley & Goldman Sachs για τις εκλογές

 
 
Τέσσερα βασικά σενάρια επεξεργάζονται οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι στις εκθέσεις τους για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley προειδοποιούσε την Παρασκευή ότι μια ισχυρή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα από 4 έως 6 μονάδες έναντι της  Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο αυτό θα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό εάν συνοδευτεί από υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και παρόμοια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των δημοτικών. Είναι εντυπωσιακό πώς ο οίκος "ποντάρει" στην χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές για να ενσχυθεί η κυβέρνηση.
Πάντως, η Morgan Stanley τονίζει πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι παρά μόνο η πρώτη από μια σειρά πολιτικές δοκιμασίες τις οποίες προβλέπει για την Ελλάδα. Και σημειώνει πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015, αποτελεί έναν ακόμα μεγαλύτερο παράγοντα πολιτικού ρίσκου.
Η Goldman Sachs σημειώνει στην έκθεσή της ότι: 
1) Μια απότομη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδα χαμηλότερα του περίπου 6% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι  πιθανή. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα και έξοδο βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την κυβέρνηση. Με δεδομένη τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε υψηλότερο κίνδυνο εκλογών, πριν από τη λήξη της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2006.
2) Μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό κοντά στο 30% και με διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα επέτρεπε στο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες επιθυμούν μια άμεση αλλαγή της κυβέρνησης. Και θα ενίσχυε την πίστη του κόμματος ότι σε περίπτωση εκλογών, θα εξασφάλιζε αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, ή έστω να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Τα τέσσερα βασικά σενάρια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως τα επεξεργάζονται όλοι οι ξένοι οίκοι, είναι τα εξής:
Σενάριο Α: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη (άνω των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων) και/ή το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει πολύ άσχημα (πέφτει κάτω από το 5-6%) και ο Λαϊκός Σύνδεσμος έχει δηψήφιο ποσοστό με το Ποτάμι να κινείται κοντά στο 6%. Πιθανότητες 40%
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συνασπισμού θα συναντήσει σοβαρές πολιτικές δυσκολίες στη διαχείριση ενός τέτοιου αποτελέσματος, καθώς αυτό θα ερμηνευτεί σαν ένα ισχυρό σημάδι αλλαγής πολιτικής. Στο εσωτερικό της ΝΔ θα υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις και θα τεθεί θέμα ηγεσίας αφού η στρατηγική του Α.Σαμαρά θα έχει καταρρεύσει. Η ίδια η τρόικα βλέποντας ότι δεν της είναι χρήσιμος θα επιδιώξει την αλλαγή ηγεσίας στο εσωτερικό της ΝΔ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Και αυτό γιατί εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει κεντρικά να παραμείνει στην κυβέρνηση, κανείς δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τι θα κάνουν μεμονωμένοι βουλευτές (ειδικά εκείνοι που είναι αντίθετοι στον Ε,Βενιζέλο). Επομένως, οι παραπάνω εξελίξεις θα απειλήσουν άμεσα την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του καλοκαιριού.
Σενάριο Β: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή (έως 2-3 ποσοστιαίες μονάδες) και το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει αξιοπρεπή ποσοστά (κοντά στο 6,5% ή και υψηλότερα) και ο Λαϊκός Σύνδεσμος λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 8%. Πιθανότητες 35%
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, θα επιτρέψουν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να περιορίσουν τη ζημιά, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η ΝΔ θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι απώλειές της συνδέονται με τη “χαλαρή ψήφο” που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούν να εμηνευτούν θετικότερα. Για το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση ποιο αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό, μια επίδοση 6-7%, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα στις δημοτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει στην κυβέρνηση, χωρίς να προκληθεί κάποια σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση. Αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα εάν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μπορέσουν να κερδίσουν είτε στην περιφέρεια Αττικής ή στο Δήμο της Αθήνας στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Σενάριο Γ: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 4,5% και να εκλέξει ευρωβουλευτή αλλά το Πoτάμι κερδίζει ποσοστό κοντά στο 7% και ο Λαϊκός Σύνδεσμος κάτω από 10%. Πιθανότητες 20%
Πρόκειται για ένα μικτό αποτέλεμα το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο για να πάρει την θέση του ΠΑΣΟΚ το Πoτάμι στην κυβέρνηση σε περίπτωση που επικρατήσει είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά το Ποτάμι αν τα καταφέριε αύριο στις εκλογές θα εκελιχθεί σε "μπαλαντέρ" των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σενάριο Δ: Η ΝΔ καταφέρνει να προηγηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά ανάλογα του σεναρίου Β ή και καλύτερα. Πιθανότητες 5%
Πρόκειται για το πιο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, το οποίο θα απομακρύνει την απειλή των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο Α.Σαμαράς θα είναι αναμισβήτητα νικητής και δικαιωμένος και το πρόβλημα θα περάσει στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Α.Τσίπρα να έχει να αντιμετωπίσει το Αριστερό Ρεύμα.
Εκτίμησή μας: Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μικτό σενάριο με στοιχεία από το "Α" και το "Β"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...