«Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τόσο εγχωρίως όσο και εκτός της χώρας, και ειδικότερα εντός της Ε.Ε.» δηλώνει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Juergen Fitschen.

«Αν η Ελλάδα δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει κάνει αρκετά και τώρα η ανακούφιση πρέπει να έλθει απ’ έξω με την απομείωση του χρέους, θα ήταν το λάθος μήνυμα», δηλώνει ο κ. Fitschen, παρόλο που, όπως λέει, είναι κατανοητό ότι υπάρχει μια επιθυμία για περιορισμό του χρέους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα. Χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό, στο ορατό μέλλον, τον στόχο της Ε.Ε. για μείωσή του στο 60% του ΑΕΠ, τονίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει «εντός ενός λογικού χρονοδιαγράμματος να μειώσει το επίπεδο του χρέους της ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της και τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησής του».

«Όλα θα κριθούν από την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και τη φήμη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Juergen Fitschen δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και δηλώνει πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε λίγα χρόνια», αν δεν απολέσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική που έχει αναπτύξει.

Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank σημειώνει επίσης ότι η «απάντηση» στην ελληνική κρίση δεν είναι οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές που τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα, διότι «με το που δουν τις τιμές να ανεβαίνουν, οι επενδυτές αυτοί ρευστοποιούν τις θέσεις τους και εξαφανίζονται». «Ναι, τους χρειάζεστε αυτούς τους επενδυτές. Αλλά δεν είναι αυτοί η απάντηση» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η πραγματική απάντηση έρχεται μέσω σταθερών ξένων άμεσων επενδύσεων, χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν στην Ελλάδα». Συνέχιση

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Fitschen χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό τον παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. «Γιατί αν επενδύσεις τα χρήματά σου σε μία ξένη χώρα, θέλεις να σε καλωσορίσουν, θες ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και κοινωνική σταθερότητα» σημειώνει.


Πηγή:www.capital.gr