Δέκα χρόνια μετά το ηχηρό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο περίφημο Σχέδιο Ανάν, Αναστασιάδης και Έρογλου επιχειρούν και πάλι να βρουν λύση για την επανένωση της Κύπρου. Τα παλιά προβλήματα, τα νέα δεδομένα και τα... ψιλά γράμματα.
Οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού. Άλλες χώρες της περιοχής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διότι ένας πολιτικός διακανονισμός θα άνοιγε την πόρτα για ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα εμπλέκονταν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ.
Όμως, σημαντικά εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της περιουσίας των ελληνοκυπρίων, και μια απόφαση για το πολιτικό σύστημα της επανενωμένης νήσου, περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις. Διεθνή ζητήματα, όπως το status των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, έχουν επίσης βαρύτητα για τις συνομιλίες. Τον τελικό λόγο της επανένωσης όμως θα έχουν οι ίδιοι οι πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι θα πρέπει να επικυρώσουν την όποια συμφωνία με δημοψήφισμα.
Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στα βόρεια του νησιού ως «απάντηση» στο στρατιωτικό πραξικόπημα που στηρίζονταν από την Ελλάδα. Το νησί διαχωρίστηκε de facto, με τους τουρκοκύπριους να διαμένουν στο βόρειο ένα τρίτο και τους ελληνοκύπριους κυρίως τα νότια δυο τρίτα. Ο ΟΗΕ επιτηρεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, γνωστή και ως «Πράσινη Γραμμή», μεταξύ των δυο πλευρών.
Οι πλευρές διαφωνούν στον αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν μετά την διαίρεση, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά πως περίπου 165.000 ελληνοκύπριοι έφυγαν ή εξορίστηκαν από τα βόρεια και 45.000 τουρκοκύπριοι από τα νότια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η βόρεια Κύπρος κήρυξε ανεξαρτησία, όμως μόνο η Τουρκία την αναγνωρίζει.
Για περισσότερα Euro2Day
Για περισσότερα Euro2Day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.